Νέες πιέσεις Ευρώπης προς ΔΝΤ για ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Όλο μυστικά «ραντεβού» έχουν οι δανειστές, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινός χώρος μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης, ώστε να επιστρέψει το συντομότερο το «κουαρτέτο» στην Ελλάδα.
Μετά το αδιέξοδο στην συνάντηση της Φρανκφούρτης και στην συνέχεια με την αδιαλλαξία της Ντέλιας Βελκουλέσκου στο EuroWorking Group της Δευτέρας, φαίνεται ότι οι δανειστές ελπίζουν ότι η τρίτη προσπάθεια θα είναι και η «τυχερή» και σύμφωνα πληροφορίες, έχει προγραμματιστεί δείπνο εργασίας των ευρω-δανειστών (ΕΕ,ΕΚΤ,ESM) με τον επικεφαλής του Ευρωπαικού Γραφείου του ΔΝΤ, Πόλ Τόμσεν και μέλη του Eurogroup.
Το «ραντεβού» αναμένεται να γίνει αύριο βράδυ στις Βρυξέλλες, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ουσιαστικά, είναι ακόμα μία έκφανση των πιέσεων που δέχονται οι τεχνοκράτες του Ταμείου, να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους για νέα μέτρα, που κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ελληνική συμμετοχή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήδη βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για να παρευρεθεί στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
Η παρουσία του ίδιου του υπουργού στην «καρδιά» των διαπραγματεύσεων, ανοίγει περιθώρια για προσωπικές συναντήσεις που μπορεί να φέρουν πρόοδο στο χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης.
Η «μάχη» της κυβέρνησης δόθηκε στο πεδίο του EuroWorking Group, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης φέρεται να είχε έντονη συζήτηση με την εκπρόσωπο του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμμονή του Ταμείου σε μη επιβεβαιωμένα, υπέρογκα νούμερα για ύφεση και η σιωπή της Ρουμάνικής καταγωγής διαπραγματεύτριας του ΔΝΤ, σήκωσαν τους τόνους της συνεδρίασης. Σύμφωνα με άλλες πηγές, τα ευρωπαϊκά κλιμάκια, έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν την στάση του Ταμείου και ήταν εκτός εαυτού με τους «Αμερικανούς» συναδέλφους τους.
Από εδώ και πέρα όλα τα βλέμματα στρέφονται στο Eurogroup της Δευτέρας 7 Μαρτίου, όπου είναι το νέο ορόσημο για την απόφαση επιστροφής του «κουαρτέτου», με πληροφορίες από την άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης να ανοίγουν «παράθυρο» πολιτικής παρέμβασης, με έκκληση ακόμα και απευθείας στην επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, να «προσγειώσει» τις υπερβολικές απαιτήσεις των διαπραγματευτών της.