Τα «κοράκια» ακονίζουν τα νύχια τους, στόχος τα «κόκκινα» στεγαστικά και τα μεγάλα ξενοδοχεία

Τι θα γίνει με τα 39 δισ. ευρώ «κόκκινα» στεγαστικά–  Ρυθμίσεις για να σωθούν τα ακίνητα

  Ανατροπές στην αγορά ακινήτων φέρνουν οι εξελίξεις γύρω από τα «κόκκινα» δάνεια. Τα «κοράκια» των αγορών, μέσω νέων εταιριών που φτιάχνουν στην Ελλάδα, ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι, όποιο δάνειο (στεγαστικό ή επιχειρηματικό), δίνει περιθώριο γρήγορου κέρδους. Αν και μέσα στην πενταετία των μνημονίων, οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν καταρρεύσει σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 60%, οι ξένοι κερδοσκόποι θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια σε τιμές 10-15%! Αν και υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην «αγορά του δανείου» και την «αγορά του ακινήτου» το οποίο έχει αγοραστεί με το δάνειο, όπως έχει διαμορφωθεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι οφειλέτες που έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τις δόσεις τους είναι μειωμένοι. Αφού αγοράσουν τα δάνεια οι ξένοι, τοποθετούν τους εαυτούς τους σε θέση ισχύος, από όπου μπορούν μόνο να κερδίσουν (win-win). Αυτό γιατί αν οι δανειολήπτες αποπληρώσουν τα δάνειά τους, τότε οι νέοι κάτοχοι των δανείων βγάζουν 85 με 90% κέρδος στην επένδυσή τους (μείον τα έξοδα). Στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν μπορεί να πληρώσει, τότε φαίνεται να περνά στα χέρια τους μία κατοικία την οποία αγοράσανε για «ένα κομμάτι ψωμί».

Στην ελληνική αγορά, εκτιμάται πως η αξία των ακινήτων που είναι συνδεδεμένα με δάνεια είναι 103 δισ. ευρώ, από τα οποία τα  39 δισ. είναι «κόκκινα». Επίσης, υπάρχουν περίπου 1,2 εκατ. στεγαστικά δάνεια και σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος(ΤτΕ), το 38% από αυτά είναι μη εξυπηρετούμενο.  Δηλαδή πάνω από 450 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια. Στο νόμο Κατσέλη, έχουν προσφύγει περίπου 170 χιλ. δανειολήπτες. Μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια, περισσότερα από 250 χιλιάδες ακίνητα, μπαίνουν στην λεγομένη «επικίνδυνη ζώνη».  Με δεδομένο ότι από δεκαπέντε Φεβρουαρίου, αναμένεται  να έρθει το νέο πλαίσιο για την διαχείριση  και των στεγαστικών δανείων ακόμα και πρώτης κατοικίας,  τότε ενδέχεται αυτά να προστεθούν στην κατηγορία στεγαστικών με εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες που μπορεί να πωληθούν. Μέσα στα δάνεια αυτά είναι και μεγάλος αριθμός επιχειρηματικών δανείων,  που δόθηκαν με προσημείωση σε κατοικία.

Στην αγορά υπάρχει αναβρασμός καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, με «κόκκινα» στεγαστικά, φοβούνται πως μπορεί τα δάνειά τους να περάσουν σε ξένα χέρια. Για να προλάβουν τις εξελίξεις, τρέχουν στα σε μεσιτικά γραφεία, για να τα πουλήσουν.  Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δίνουν ακόμα και μισοτιμής, γιατί φοβούνται πως αν αλλάξουν χέρια, τότε μπορεί να τα χάσουν τελείως.  Άλλοι δανειολήπτες, για να σώσουν τα σπίτια τους, τρέχουν στις τράπεζες αιτούμενοι πιο ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις και να τα «ξε-κοκκινίσουν».

 Οι ξένοι, όμως δεν θα βγάλουν το μεγάλο κέρδος που επιθυμούν με την αγορά «σκόρπιων» κατοικιών.  Στόχος νούμερο ένα, είναι τα μεγάλα πακέτα ή τα επιχειρηματικά σε τομείς που η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, όπως ο τουρισμός. Οι υπόλοιποι από τους 450 χιλιάδες που έχουν «κόκκινα δάνεια», περιμένουν με αγωνία το νέο πλαίσιο στο οποίο θα καταλήξουν κυβέρνηση και δανειστές στις 15 Φεβρουαρίου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή