Τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων, στο … «κόκκινο»!

Το βάρος των δανείων στα 40 δις, λυγίζει τις επιχειρήσεις!
Συνθλίβει τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, το βάρος του τραπεζικού δανεισμού, καθώς τα προβληματικά δάνεια, εκτοξεύθηκαν στο 67,2% του συνόλου! Η αγορά, περιμένει την νέα λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αλλά προς το παρόν, βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές!
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι ο μη εξυπηρετημένος δανεισμός σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, να έχει φτάσει τα 37 δις ευρώ! Δύο στα τρία δάνεια, είτε έχουν να πληρωθούν από τρεις μήνες και πάνω, απλώς η τράπεζα θεωρεί ότι δεν μπορούν να εξοφληθούν.
Τα προβληματικά δάνεια ανέρχονται σε 16,5 δις επί συνόλου χορηγήσεων 24,5 δις ευρώ.
Ελαφρώς καλύτερη είναι η κατάσταση στην κατηγορία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην οποία η μη εξυπηρετούμενη έκθεση των τραπεζών ανέρχεται στο 59,9% των συνολικών χορηγήσεων. Δηλαδή, 22,7 δισ. ευρώ επί συνολικών χορηγήσεων 39,2 δις ευρώ. Πρόκειται για το 36% των συνολικών μη εξυπηρετούμενων που έχουν φτάσει τα 108,7 δις ευρώ.
Κυβέρνηση, τροϊκανοί και τράπεζες, συμφωνούν ότι ο νέος εξωδικαστικός συμβιβασμός για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις είναι πλέον απαραίτητος, αλλιώς δεν υπάρχει έξοδος, από το λαβύρινθο του χρέους.
Το μεγάλο πλεονέκτημα, του συμβιβασμού, είναι ότι αν το 60% των πιστωτών (Τράπεζες και οι λοιποί) συμφωνήσουν, θα γίνεται διαγραφή μέρους των χρεών. Εκτός διαγραφής, είναι τα χρέη για τον ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.
Ο στόχος που έχουν θέσει οι τράπεζες, κάτω από την εποπτεία του SSM και της ΤτΕ, είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40% ή 43 δις ευρώ ως το τέλος του 2019.
Ο μηχανισμός- λύση, θα ήταν έτοιμος από το καλοκαίρι, αλλά οι δανειστές με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο έβαζαν τρικλοποδιές, μέχρι να περάσουν οι δικές τους προτάσεις. Θέλουν ο μηχανισμός, να αφορά μόνο μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ή τις μικρές επιχειρήσεις, όπως είναι και η μικρή λιανική. Για αυτή την κατηγορία έχουν ζητήσει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, που θα αξιολογεί την βιωσιμότητά τους και ποια ρύθμιση χρειάζεται.
Σχετικά Άρθρα
24/07/2025 - 19:10
24/07/2025 - 17:10
Δείτε επίσης