Τελικά η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν μια μικρή νίκη ή πραγματικά κέρδισε μια πολύ μεγάλη μάχη; Ο 63χρονος Ερντογάν αναζητούσε μια ηχηρή νίκη. Όμως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δεν έλαβε την Κυριακή παρά το 51,4% των ψηφοδελτίων.
«Ελάχιστος θρίαμβος» για την El Pais στην Ισπανία, «Ο Ερντογάν κέρδισε στην τρίχα» για την Repubblica στην Ρώμη, «Οριακή νίκη» για τους New York Times, «Ο Ερντογάν διεκδικεί μια οριακή νίκη» σύμφωνα με τη Le Figaro στην Γαλλία: οι τίτλοι του παγκόσμιου Τύπου είναι συνολικά σήμερα αυστηροί με τον αρχηγό του τουρκικού κράτους στις ψηφιακές εκδόσεις τους, με την Die Welt στην Γερμανία να μιλάει μάλιστα για μια νίκη που ισοδυναμεί με «μια ήττα».
Συνολικά περίπου 55,3 εκατ. Τούρκοι κλήθηκαν να ψηφίσουν χθες Κυριακή και το ποσοστό της συμμετοχής έφθασε το 85%, σύμφωνα με την YSK..
Η συνταγματική αναθεώρηση προβλέπει ιδιαίτερα την κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού προς όφελος ενός υπερπροέδρου, τη στιγμή που ο Ερντογάν κατηγορείται ήδη από τους επικριτές του για αυταρχισμό.
Με τη νίκη αυτή, ο Ερντογάν, ο οποίος διέφυγε στις 15 Ιουλίου μιας απόπειρας πραξικοπήματος, θα διαθέτει όχι μόνο σημαντικά ενισχυμένες εξουσίες, αλλά θα μπορούσε θεωρητικά να παραμείνει επικεφαλής του κράτους μέχρι το 2029.
Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι ο Ερντογάν κέρδισε. Δύσκολα αλλά κέρδισε έστω και οριακά. Και αυτό είναι το σημαντικότερο γι’ αυτόν. Ότι μετά από τόσα χρόνια εξουσίας μπόρεσε να κερδίσει μια ακόμα εκλογική μάχη.
Χριστός Ανέστη σε όλες τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες μας…