Τα Εργασιακά μπορεί να βάλουν «φωτιά» στην γ’ αξιολόγηση

Τα δύσκολα σημεία της γ’ αξιολόγησης, μπορεί να φέρουν νέες καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα! Μάλλον δύσκολα, θα βγει η «εύκολη» αξιολόγηση του Φθινοπώρου που μπορεί να μην έχει μεγάλες ανατροπές στη φορολογία ή αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά περιλαμβάνει «αγκάθια» όπως τα Εργασιακά με τον  συνδικαλιστικό νόμο, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη διαιτησία και την εργατική νομοθεσία, που μπορεί να περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους θεσμούς, αλλά η κυβέρνηση έχει το δικό της σχέδιο για την υλοποίησή τους, που μάλλον θα βάλει «δύσκολα» στη διαπραγμάτευση….

Ανάμεσα σε άλλα, η συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών όπως προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, περιλαμβάνει σημεία όπως την απόφαση για:

  • Απεργία μόνο αν υπάρχει απαρτία 50% των μελών του,

  • Κωδικοποίηση της  εργατικής νομοθεσίας

  • Νέο αξιόπιστο σύστημα για την εκτίμηση της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συμβάσεων.

  • Σχέδιο καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας

  • Αλλαγές στη μεσολάβησης και τη διαιτησίας

Ως βασικό παραδοτέο για την επόμενη αξιολόγησης , οι αρχές θα πρέπει να  υιοθετήσουν νομοθεσία για την αύξηση της απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία στο 50% προκειμένου να διεξαχθεί ψηφοφορία για πραγματοποίηση  απεργίας.

Οι υφιστάμενοι εργατικοί νόμοι θα εξορθολογιστούν και θα εξορθολογιστούν μέσω της κωδικοποίησης τους σε ένα  κώδικα εργατικού δικαίου μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Το σχέδιο τεχνικής βοήθειας θα ξεκινήσει μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

 Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο,  προκειμένου να προωθηθεί και να παρακολουθηθεί η αντιπροσωπευτικότητα των κλαδικών συμβάσεων, η κυβέρνηση, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τα θεσμούς, θα αναπτύξει ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την εκτίμηση της αντιπροσωπευτικότητας.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανεξάρτητη νομική έκθεση, οι αρχές θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα μέχρι τον Μάρτιο του 2018, σε διαβούλευση με τους θεσμούς και σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι αρχές, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, θα αρχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα που καθορίζονται στο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει  τις τρέχουσες διαδικασίες για τη διαμεσολάβηση και τη διαιτησία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018. Η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει έκθεση ανεξάρτητων νομικών μέχρι το Δεκέμβριο του 2017 σχετικά με το ρόλο της διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή