Τα ελληνικά ομόλογα επέστρεψαν σε προ μνημονίου τιμές!

Η συμφωνία βάζει την Ελλάδα σε τροχιά  επιστροφής των αγορών, εκτιμούν οι επενδυτές – Ελληνικά ομόλογα: Από το 40% του 2012, στο 5,5% του 2017

Η βελτίωση στις αποδώσεις, των ελληνικών τίτλων, συνεχίζει με ένα ράλι μείωσης των επιτοκίων μετά την συμφωνία με τους δανειστές, με αποτέλεσμα ο δεκαετής τίτλος, να έχει πέσει στα επίπεδα της προ μνημονίου εποχής, στο μακρινό 2010, πριν τα μνημόνια σαρώσουν την ελληνική Οικονομία.  Αυτή η εξέλιξη, φέρνει χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο και την χώρα ένα βήμα πιο κοντά στις αγορές.  Το θετικό κλίμα λειτουργεί υπέρ του ελληνικού αξιόχρεου και ισχυροποιείται με δημοσιεύματα, από μέσα όπως το Reuters και οι Financial Times που γράφουν ότι το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012 και το PSI, ενώ συγκεκριμένα για το 10ετή τίτλο, η απόδοση του έχει μειωθεί τόσο πολύ που έφτασε τα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2010, όταν η χώρα είχε μεν επιδεινώσει την θέση της στις διεθνείς αγορές, αλλά δεν είχε μπει ακόμα στην δύνη των μνημονίων.

Σήμερα ο δείκτης του ελληνικού αξιόχρεου, το 10ετές ομόλογο έπεσε στο 5,616%  και το 2ετές στο 5,399%. Η βελτίωση που έχει καταγραφεί μετά την συμφωνία είναι πραγματικά εντυπωσιακή, ιδιαίτερα αυτής της τελευταίας εβδομάδας και η διατήρησή της θα μπορούσε να στηρίξει τα σχέδια που έχουν πέσει στο τραπέζι για επιστροφή στις αγορές εντός του έτους.  Τους τελευταίους 12 μήνες, από το «Eurogroup του Χρέους», όταν τον Μάιο του 2016 συμφωνήθηκε με τους ευρωπαίους δανειστές η μείωση του ελληνικού χρέους με τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Τότε, που όλα αυτά ήταν ακόμα «λόγια»  η απόδοση των ελληνικών δεκαετών τίτλων ήταν μία ανάσα από το 9%. Τώρα, που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται το πρώτο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, το κλίμα έχει βελτιωθεί. Η θετική πορεία της τελευταίας εβδομάδας, συνδέεται με την εκτίμηση της αγοράς ,ότι οι δανειστές θα συμφωνήσουν στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία απαιτεί το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Μία τέτοια εξέλιξη, θα πυροδοτούσε μία σειρά θετικών εξελίξεων, για την ελληνική Οικονομία, με την πόρτα στο τέλος της διαδρομής, να οδηγεί στην έξοδο από την επιτροπεία των μνημονίων.

Οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, μέσα από τα reports τους, βλέπουν κλείσιμο της συμφωνίας για το χρέος και δέσμευση από το Eurogroup, σε συγκεκριμένο πλέγμα μέτρων το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος το 2018. Εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος ύψους 7-8 δις ευρώ και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.) της ΕΚΤ,  που θα σήμαινε σημαντική «ένεση» ρευστότητας για την ελληνική Οικονομία.

Αναλυτές της Commerzbank,  εκτιμούν ότι οι αποδόσεις μπορεί  να συνεχίσουν να μειώνονται τους ερχόμενους μήνες, εξέλιξη που θα «μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στον ΟΔΔΗΧ να εκδώσει νέο ομόλογο μετά το καλοκαίρι».

Κίνδυνος για ανακοπή της καλή πορείας, είναι οι πιέσεις του Βερολίνου για συμφωνία δίχως χρέος και «φρένο» στο Q.E.. Δύο κίνδυνοι για την καλή πορεία της ελληνικής Οικονομίας, που η πραγμάτωση τους, θα σήμαινε  αύξηση του κόστους δανεισμού, όχι μόνο για την Ελλάδα, μείωση της ευρωπαϊκής ρευστότητας και σημαντική καθυστέρηση στο σχέδιο για επιστροφή στις αγορές.

Σχετική αναφορά έχει κάνει η Citi, τονίζοντας ότι έξοδος στις αγορές δεν φαίνεται, πριν το 2021. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της τράπεζας, οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου θα κυμανθούν κοντά στο 6,35% στο τέλος του έτους, ενώ το 2018 θα αυξηθούν στο 7,54%, το 2019 στο 7,91%, το 2020 στο 8,43% και το 2021 στο 8,72%. Πρόκειται για μία από τις πιο αυστηρές προβλέψεις και η αγορά, προς το παρόν τουλάχιστον, δείχνει να έχει άλλη εκτίμηση.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή