Τα ανοιχτά μέτωπα της Οικονομίας ενόψει γ’ αξιολόγησης

Τσακαλώτος: Μέρος της εξόδου από την κρίση, το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας

 

 

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την τρίτη αξιολόγηση και οι προετοιμασίες εντείνονται εντός και εκτός Ελλάδος, ώστε να διασφαλιστεί πως κυλήσει ομαλά χωρίς νέες καθυστερήσεις. Αυτή τη φορά, δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες καθυστερήσεις καθώς ένα στραβοπάτημα, θα μπορούσε να κοστίσει την νέα έξοδο στις αγορές που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο. Ο φιλόδοξος στόχος των ιδιωτικοποιήσεων, τα μειωμένα έσοδα, οι αλλαγές στα εργασιακά και τα κόκκινα δάνεια, είναι ίσως τα πιο κρίσιμα μέτωπα, τα οποία θα αντιμετωπίσουν κυβέρνηση και αγορά τις επόμενες ημέρες.

 

 Ούτε αυξήθηκαν ούτε μειώθηκαν τα προαπαιτούμενα του προγράμματος, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από την βουλή. Ο υπουργός  ανέβηκε εκτός προγράμματος στο βήμα για να τοποθετηθεί σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, τονίζοντας ότι το εν λόγω νομοθέτημα είναι μέρος της εξόδου από την κρίση, ενώ τόνισε πως κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες κανείς δεν του «τράβηξε τα αυτιά».

 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός  είπε με το χαρακτηριστικό του χιούμορ, «κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα είναι ανακούφιση για το Σώμα, όπως είναι και για μένα, ότι, όπως θα έχετε προσέξει, δεν έχουν μεγαλώσει τα αφτιά μου τις τελευταίες τρεις ημέρες».

 

Σχετικά με τα σενάρια περί νέων προαπαιτούμενων, ο ίδιος είπε ότι «Διαβάζω ότι πήγα στις Βρυξέλλες και μου τράβηξαν τα αφτιά για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν γίνει. Καμία συζήτηση δεν έγινε για τις ιδιωτικοποιήσεις. Διαβάζω ότι μας τράβηξαν τα αφτιά για τα προαπαιτούμενα και επειδή έχουμε καθυστερήσει, ότι μας έβαλαν καινούργια προαπαιτούμενα. Αλλά οι δημοσιογράφοι που το λένε αυτό δεν έχουν διαβάσει καν τις ανακοινώσεις της ΕΕ, ότι ήταν 113 προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του προγράμματος και 95 που προσπαθούμε να τα κάνουμε μέχρι τα Χριστούγεννα και δεν έχει αλλάξει τίποτε πάνω σε αυτό».

 

Ειδικά για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας , ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση το έχει δείξει στους θεσμούς, και «μπορεί να έχουν κάποιες αντιρρήσεις», αλλά η άποψη της κυβέρνησης είναι πως δεν υπάρχει καθόλου back tracking, και ότι είναι ένα δικαιωματικό νομοσχέδιο που διευρύνει τα δικαιώματα με έναν τρόπο που πρέπει να έχει βαθειά υποστήριξη.

 

Μείωση κατά 2% στα κόκκινα δάνεια!

 

Στο πεδίο των κόκκινων δανείων, την μείωσή τους κατά 2% στο β’ τρίμηνο του έτους, σε συγκριτικά με το τέλος Μαρτίου 2017 και του Δεκέμβριου 2016, ανακοίνωσε η ΤτΕ. Σύμφωνα με την Έκθεση της για τους Επιχειρησιακούς Στόχους των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), πλέον αγγίζουν τα 102,9 δις ευρώ ή το 44,9% των συνολικών ανοιγμάτων.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου του 2017, τα NPEs αγγίζουν τα 101,84 δις ευρώ ή 1,6 δις ευρώ χαμηλότερα από το ποσό-στόχο. Παρόλα αυτά, οι τράπεζες έχασαν για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο τον στόχο για τα NPLs, τα οποία έφτασαν τα 72,8 δισ. ευρώ ή περίπου 400 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο.

 

Τα πεδία των προαπαιτούμενων είναι πολλά. Με ένα σύνολο 95 έως το τέλος του έτους και 113 έως το τέλος του προγράμματος. Πολλά θα κριθούν τον Οκτώβριο στις εν Αθήναις συναντήσεις της διαπραγματευτικής ομάδας με τις αποστολές των θεσμών. 

 

Υπ. Ανάπτυξης: Κορυφαία η Ελλάδα στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων

 

 Μετά την συζήτηση που είχε προκαλέσει η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με το κατά πόσο απορροφούνται κοινοτικά κονδύλια, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, προχώρησε σε δήλωση, στην οποία λέει ότι «είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο. Στην προσπάθειά της να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση καταφεύγει ξανά και ξανά στις ίδιες ανυπόστατες κατηγορίες που έχουν διαψευστεί επανειλημμένα. Πριν μερικές μέρες «ανακάλυψε» καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του «Πακέτου Γιούνκερ» για να αναδιπλωθεί αμέσως μετά όταν διαπίστωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ στην αξιοποίηση των πόρων του «Πακέτου Γιούνκερ», σύμφωνα με τα επίσημα και δημόσια αναρτημένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

 

Σχετικά με τα περί χαμηλής απορρόφησης του ΕΣΠΑ, από το υπουργείο ξεκαθαρίζουν ότι «η Ελλάδα βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της Ευρώπης στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Με βάση ξανά, τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα ήρθε πρώτη σε όλη την Ευρώπη, απορροφώντας πλήρως τους πόρους του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007-2013), ενώ κατέγραψε και νέα πρωτιά στην απορρόφηση (11,4%) των πόρων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) για το 2016.»

 

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, από την οδό Νίκης προτρέπουν  τα στελέχη της ΝΔ, αν «δυσκολεύονται να διαβάσουν το επίσημο σάιτ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου είναι καταγεγραμμένα τα παραπάνω στοιχεία, μπορούν να αναζητήσουν τις δημόσιες δηλώσεις της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου κα Κρέτσου, τόσο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στη χώρα μας, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, στις οποίες αποδίδει τα εύσημα στην Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομίας για τη δουλειά που έχουμε κάνει στην απορρόφηση και την αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ».

 

Σχετικά με τον ισχυρισμό της ΝΔ, ότι κανένα νέο μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, τα στελέχη του υπουργέιου απαντούν πως από ότι φαίνεται δεν έχουν πληροφορηθεί ούτε για τη γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, ούτε για τα μεγάλα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών αποβλήτων ύψους 460 εκ. ευρώ, ούτε για τα δεκάδες μικρά και μεσαία έργα που υλοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και τα οποία έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Για να μην αναφερθούμε στους «παγωμένους», εδώ και μία δεκαπενταετία, μεγάλους οδικούς άξονες τους οποίους ολοκληρώσαμε ταχύτατα εξασφαλίζοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή