Της Ελένης Τσερεζόλε
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ να επιχείρησε να εξαγοράσει την υποστήριξη των νέων (ναι, των ίδιων που κυνηγούσε στα πάρκα, στις πορείες, στα πανεπιστήμια με δωρεάν Gigabytes και άλλου είδους παρεμφερή «καθρεφτάκια», ωστόσο αυτό διόλου δεν σημαίνει ότι αποφάσισε να αλλάξει τον πυρήνα της πολιτικής του. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στον πρόσφατο ανασχηματισμό αλλά το επιβεβαίωσε και στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.
Η διατήρηση στη θέση της, της υπουργού Παιδείας και η επιλογή του Θ. Πλεύρη για εκείνη της Υγείας αλλά και τα όσα είπε στους δημοσιογράφους στη ΔΕΘ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε έτσι, αναφερόμενος στο σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ότι μπορεί οι διοικήσεις κάποιων περιφερειακών πανεπιστημίων να έκαναν λάθος, βάζοντας υψηλές βάσεις, υψηλότερες ακόμη και από σχολές της Αθήνας (με αποτέλεσμα να μην έχουν φοιτητές), ωστόσο αυτό μπορούν να το διορθώσουν. Αλλά το νέο σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που είναι ο «κόφτης» χιλιάδων νέων από τα δημόσια πανεπιστήμια, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, «ήλθε για να μείνει», σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό. Ένα σύστημα σε βάρος της νέας γενιάς για την οποία τόσο προσπάθησε το Σάββατο το βράδυ, στην ομιλία του στη ΔΕΘ, να πείσει ότι κόπτεται ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό το «δώρο» ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ό,τι είναι αδιαπραγμάτευτο.
Όπως είναι και η απαξίωση του Ε.Σ.Υ. προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων της υγείας (που εξηγεί την επιλογή του νέου υπουργού Υγείας), η μείωση της αγοραστικής δύναμης πολιτών (λόγω καλπάζουσας ακρίβειας), η συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που μετατρέπεται σε τζόγο με το πρόσχημα ότι οι νέοι δεν θα πληρώνουν τις συντάξεις των παππούδων τους. Στην πραγματικότητα η νεοδεξιά βάζει τέλος στη διαγενεακή αλληλεγγύη. Όλα αυτά είναι τα πραγματικά «δώρα» του κ. Μητσοτάκη προς τους νέους, είναι η πραγματική του πολιτική, όχι «για» αλλά κατά της κοινωνίας.