Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ «ΤΣΟΥΝΑΜΙ» ΤΩΝ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ
«Το φετινό καλοκαίρι ξεκινά με έναν φορολογικό μαραθώνιο τριετούς διάρκειας», τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, αναφερόμενος στα 12 επίμετρα της συμφωνίας με τους δανειστές που αποτελούν τα βασικά προαπαιτούμενα της εαρινής, αλλά και φθινοπωρινής αξιολόγησης. Ένα ζήτημα το οποίο απασχόλησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Όπως τονίζεται από την Συνομοσπονδία, το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται προς ψήφιση το Σαββατοκύριακο (21-22 Μαΐου), αυξάνει τους έμμεσους φόρους κατά 1,8 δις ευρώ και εντείνει τον φόβο, μήπως άμεσοι και έμμεσοι φόροι καταπιούν την αδύναμη ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Ο λογαριασμός, αναμένεται βαρύς και ο κ. Κορκίδης, τονίζει πως το « δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου φέρνει αυξήσεις σε καύσιμα, καφέ, μπύρα, τσιγάρα, καπνό, χρήση Internet, συνδρομητική τηλεόραση και ΙΧ, ενώ το μεγαλύτερο λογαριασμό φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%. Το υπόλοιπο του 2016 αρχής γενομένης από τον Ιούνιο οι Έλληνες φορολογούμενοι θα κληθούμε να πληρώσουμε επιπλέον φόρους 1,3 δις ευρώ. Εκτός, λοιπόν, από τον “κόφτη” δαπανών, οι μικρομεσαίοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ένα “ράφτη” φόρων».
Ο εμπορικός κόσμος, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις 1,8 δις ευρώ ή 1% του ΑΠΕ, που έρχονται με τους έμμεσους φόρους.
Αναλυτικά, τα 12 μέτρα που έχουν κοστολογηθεί:
1. Αύξηση συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%. (437 εκ. ευρώ)
2. Αύξηση 5% του ειδικού φόρου στα καύσιμα κίνησης. (215 εκ. ευρώ)
3. Φόρος στην κατανάλωση φυσικού αερίου. (302 εκ. ευρώ)
4.Αύξηση ΕΦΚ στη μπύρα και αλκοολούχων ποτών στα Δωδεκάνησα. (122 εκ. ευρώ)
5.Αύξηση των τελών ταξινόμησης αυτοκινήτων με βάση την εμπορική αξία και ειδικού τέλους στις πωλήσεις μεταχειρισμένων ΙΧ. (121 εκ. ευρώ)
6. «Τέλη κυκλοφορίας» στα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες που πρέπει να εφοδιάζονται οι οδηγοί όταν περνούν τα σύνορα (13 εκ. ευρώ)
7. Οι εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας θα αποδίδουν επιπλέον έσοδα που αναλογούν σε αύξηση του ειδικού τέλους κατά 5 λεπτά ανά χρήστη. (65 εκ. ευρώ)
8.Αύξηση ΕΦΚ κάθε είδους εισαγόμενου καφέ. (62 εκ. ευρώ)
9.Αύξηση φόρου στα τσιγάρα και στον καπνό από 20 λεπτά ως και 1 ευρώ το πακέτο αλλά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο (142 εκ. ευρώ)
10.Ειδικό τέλος 5 λεπτά ανά χρήστη συνδρομητικής τηλεόρασης ή 10% που θα καταβάλλουν οι εταιρείες. (25 εκ. ευρώ)
11.Αυξηση στη φορολογία στοιχηματικών και εταιρειών συλλογικών επενδύσεων-portfolios/real estate (95 εκ. ευρώ)
12.Τέλος διανυκτέρευσης 1 ευρώ ανά αστέρι στα ξενοδοχεία και ανά κλειδί ενοικιαζόμενων δωματίων από το 2018. (94,5 εκ. ευρώ)
Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, το κρισιμότερο μέτρο είναι η διάταξη για τον «αυτόματο κόφτη δαπανών» ο οποίος θα προβλέπει:
- Ως το τέλος Απριλίου κάθε έτους θα συντάσσεται έκθεση από το υπουργείο Οικονομικών για τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα (0,5% το 2016, 1,75% το 2017, 3,5% του ΑΕΠ το 2018) που διαπιστώθηκαν από την έκθεση της Eurostat.
- Σε περίπτωση αρνητικής απόκλισης, θα καθορίζεται το ύψος των μέτρων και θα ενεργοποιείται αυτόματα ο μηχανισμός.
- Σε 20 ημέρες θα καθορίζονται τα μέτρα – ποιες περικοπές θα γίνουν – ανά κατηγορία δαπανών και θα εφαρμόζονται με προεδρικό διάταγμα.
- Αν δεν υπάρξει προεδρικό διάταγμα, τότε θα γίνεται οριζόντια περικοπή των κονδυλίων του προϋπολογισμού ανεξαρτήτως κατηγοριών, που σημαίνει ότι θα περιλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις.
- Η ισχύς των μέτρων θα είναι για έναν χρόνο, ως την επόμενη ανακοίνωση της Eurostat.
- Επίσης, θα υπάρχει ρήτρα διαφυγής για εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. σεισμός και έκτακτες περιπτώσεις).