ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκίνησε η ονοματολογία για τον γραμματέα – Πού θα επικεντρωθεί η αντιπολιτευτική ρητορική της Κουμουνδούρου

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontra News

Σε φάση ανασυγκρότησης βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του οποίου προχωρά κανονικά στο σχέδιο ανοίγματος στην κοινωνία παρά τις όποιες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Τόσο η νέα πραγματικότητα μετά τις εκλογές του Ιουλίου, η οποία βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, όσο και το άνοιγμα προς το κέντρο, έχει προκαλέσει αλλαγές και στα πρόσωπα που περικλείουν τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ έχουν φουντώσει και τα σενάρια για τον νέο Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους σεβασμού προς τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος δεν έχει αποκαλύψει ακόμα αν επιθυμεί να συνεχίσει στον ίδιο ρόλο, δεν έχουν ανοίξει τη συζήτηση επίσημα, όμως στα διάφορα πηγαδάκια έχει ξεκινήσει η ονοματολογία, με τις τάσεις να μετρούν τις δυνάμεις τους…

Το δεδομένο είναι πως ο Πάνος Σκουρλέτης δέχθηκε εσωκομματικά σκληρή κριτική λόγω των κακών αποτελεσμάτων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αρκετοί σε εσωκομματικό επίπεδο θεωρούσαν πως ο γραμματέας δεν προώθησε όσο θα έπρεπε τη λογική των πολιτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο. Τότε υπήρχε η άποψη από την τάση των 53+, της οποίας αποτελεί μέλος ο Πάνος Σκουρλέτης, πως οι όποιες συνεργασίες θα έπρεπε να γίνουν με δυνάμεις που να συμφωνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, με θέματα δηλαδή που ήταν άσχετα με την τοπική αυτοδιοίκηση. Από τη μεριά του ο Πάνος Σκουρλέτης υποστήριζε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε πολλές συνεργασίες σε δημοτικά σχήματα, όμως παρ’ όλα αυτά, επωμίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένο ότι τον γραμματέα θα τον επιλέξει η νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα προκύψει από το Συνέδριο τον Μάιο, οι τάσεις ήδη μετρούν τις δυνάμεις τους. Οι 53+ σίγουρα θα επιθυμούσαν είτε να παραμείνει ο Πάνος Σκουρλέτης στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, είτε να αναλάβει κάποιος άλλος που θα είναι υπό την επιρροή τους.

Από την άλλη, η μεγαλύτερη τάση, η Κίνηση Μελών αναμένεται εκτός απροόπτου να έχει την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή και άρα ουσιαστικά θα έχει κύριο λόγο στην επιλογή γραμματέα. Η συγκεκριμένη τάση φαίνεται ως «η πιο ζεστή» στην προσπάθεια της διεύρυνσης του κόμματος, οπότε δεν αποκλείεται να στηρίξει και μια επιλογή που δεν προέρχεται από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου έχει συζητηθεί, όμως μια τέτοια επιλογή θα προκαλούσε αντιδράσεις στον κομματικό μηχανισμό. Παλιότερα συζητιόταν εντόνως, πως η Κίνηση Μελών θα έβλεπε με πολύ καλό μάτι την υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου.

Επιπλέον, στη νέα Κεντρική Επιτροπή θα φανεί και η δυναμική της νέας τάσης, της οποίας ηγούνται οι Τζανακόπουλος και Βίτσας, με τον πρώην υπουργό Επικρατείας να αποτελεί ένα από τα πρόσωπα που έχουν ακουστεί για τη θέση.

Κατά καιρούς, έχουν ακουστεί και ως εν δυνάμει υποψήφιοι και οι Νάσος Ηλιόπουλος, Όλγα Γεροβασίλη, Έφη Αχτσιόγλου, κ.α.

Όλα τα παραπάνω βέβαια, είναι ακόμα σε πολύ θεωρητικό επίπεδο. Ο νέος γραμματέας θα πρέπει να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υπενθυμίζεται πως είχε στηρίξει απόλυτα τον Πάνο Σκουρλέτη όταν ο τελευταίος δεχόταν κριτική, την ώρα που οι 53+ ασκούσαν την πιο έντονη εσωκομματική κριτική. Το θέμα είναι αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σίγουρα θα έχει λόγο στην επιλογή, επιθυμεί την επόμενη μέρα να συμπορευτεί με έναν γραμματέα ο οποίος εμφανίζεται επιφυλακτικός στην επιχείρηση διεύρυνσης και μετασχηματισμού του κόμματος…

Στη νέα γενιά στελεχών επενδύει ο Τσίπρας – Ποιοι πρωταγωνιστούν στην αντιπολιτευτική μάχη

Συχνά – πυκνά εμφανίζονται στον, ηλεκτρονικό κυρίως, τύπο ρεπορτάζ για τη νέα ανθρωπογεωγραφία των ατόμων που αποτελούν την κλειστή ομάδα του Αλέξη Τσίπρα. Όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούλιο και μετά προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, τα οποία έχουν φέρει και αλλαγές στα πρόσωπα.

Το δεξί χέρι του πρωθυπουργού είναι ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλης Καλογήρου. Πολύ καλή είναι και η συνεργασία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον 42χρονο εκπρόσωπο Τύπου, Αλέξη Χαρίτση. Άλλωστε ήταν ειλημμένη η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, από την προεκλογική περίοδο κιόλας, να εμπιστευθεί τη νέα γενιά για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται βεβαίως και οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, Δημήτρης Λιάκος, αλλά και άλλοι σαραντάρηδες που αποτελούν το περιβάλλον του προέδρου, χωρίς βεβαίως να παραγκωνίζονται οι …παλιές καραβάνες του κόμματος, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης ή ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως εμπιστεύεται αρκετά και ανθρώπους που δεν προέρχονται από τον βαθύ κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας που προήδρευε, είχε στο πλευρό του από τη μία τον Πάνο Σκουρλέτη και από την άλλη τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου…

Άλλωστε μέχρι στιγμής, ένας πασοκογενής βουλευτής, ο Γιάννης Ραγκούσης έχει πρωταγωνιστήσει στην αντιπολιτευτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ, και γιατί του προσφέρει πολλές αφορμές ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και γιατί αναγνωρίζεται από όλους η εγρήγορσή και η όρεξη για δουλειά. Όρεξη την οποία δεν φαίνεται να έχουν όλοι οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ…

Ως πολύ καλή αξιολογείται και η αντιπολιτευτική δράση του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, του αναπληρωτή τομεάρχη για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργου Ψυχογιού, του τομεάρχη Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, του τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής Μάριου Κάτση, αλλά και της τομεάρχη Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου.

Έρχεται καυτός Γενάρης στη Βουλή – Εκεί θα δώσει έμφαση ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως έχει αποκαλύψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα στον Ιανουάριο θα έρθουν στη Βουλή τρία νομοσχέδια, τα οποία αναμένεται να ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων και να πυροδοτήσουν εντάσεις. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του και έχει δώσει το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει.

Αρχικά έρχεται ο νέος εκλογικός νόμος. Από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συναινέσουν στην αλλαγή της απλής αναλογικής και αναμένεται να αντιτεθούν στο σχέδιο για κλιμακωτό μπόνους που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην Κουμουνδούρου αναμένεται να υπερασπιστούν με σθένος το δικαιότερο αναλογικό σύστημα και να υποστηρίξουν πως στη ΝΔ (και ίσως στο ΚΙΝΑΛ, ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσουν στη Χαριλάου Τρικούπη) φοβούνται τις πολιτικές συνεργασίες και τις συναινέσεις.

Επίσης, έρχεται νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά τις διαδηλώσεις και τις απεργίες. Όπως λένε από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει «αναλογικότητα στην κατάληψη δημοσίου χώρου», προσωπικό ασφαλείας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και άλλους περιορισμούς.

Ήδη πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει λόγο για καταπάτηση των εργασιακών και απεργιακών δικαιωμάτων, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συντάσεται πλήρως με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η γενική κατεύθυνση που θα κινηθούν στην Κουμουνδούρου θα αναφέρει πως η ταλαιπωρία και η κίνηση στους δρόμους, οι καθυστερήσεις στα μέσα μεταφοράς και οι επιπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα, που είναι κάποια αποτελέσματα των απεργιών και των διαδηλώσεων οφείλονται στις αντιλαϊκές πολιτικές και όχι σε όσους διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Επίσης, αναμένεται στη Βουλή και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, προσφέροντας στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να αναδείξει τις αυξήσεις στις εισφορές, αλλά και να υπερασπιστεί τη δική του πολιτική, όσο βρισκόταν στην κυβέρνηση.

Όπως διαμηνύουν από την Κουμουνδούρου, θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό των πολιτών απέναντι στα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, τα οποία έχουν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ όπως δηλώνουν θα υποστηρίζουν τα φτωχότερα και τα μεσαία στρώματα, τα οποία όπως αναφέρουν, εξαπατήθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ποια στάση θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα

Όπως έχουν δηλώσει άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποφασισμένοι να αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση με σοβαρότητα, ιδιαίτερα στα κρίσιμα εθνικά θέματα. Από την αξιωματική αντιπολίτευση καλωσόρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας για τον EastMed, σημειώνοντας βεβαίως και τη συμβολή της δικής τους κυβέρνησης την περίοδο 2015-19. Η μέχρι τώρα στάση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως προσφέρει την απαραίτητη στήριξη στην κυβέρνηση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, χωρίς όμως να αφήνει χωρίς κριτική τις αστοχίες και τις παραλείψεις του κυβερνητικού επιτελείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατακρίνει την πολιτική κατευνασμού που είχε επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ζήτησε από την πρώτη στιγμή σαφείς κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ απέφυγε να θέσει και το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο στο τετ α τετ που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Εμείς δεν θα υιοθετήσουμε την πατριδοκάπηλη και επικίνδυνη αντιπολίτευση που άσκησε η ΝΔ» λένε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, φωτογραφίζοντας τη στάση της ΝΔ τόσο στη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και στο μεταναστευτικό – προσφυγικό. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου, ο κόσμος έχει καταλάβει την ολική στροφή της ΝΔ στα δύο παραπάνω θέματα. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε, που ο Αλέξης Τσίπρας έχει καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη «σε όσους εξαπάτησε» με αφορμή το ονοματολογικό. Όσον αφορά το προσφυγικό, από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως αποδείχτηκε πως για τις ροές δεν έφταιγε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά οι γεωπολιτικές συνθήκες και οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή