Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2025

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη, αυταρχική ενέργεια η επίθεση σε φωτορεπόρτερ

Την καταδίκη από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της βίαιης επίθεσης και του τραυματισμού από δυνάμεις της αστυνομίας του φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ορέστη Παναγιώτου, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των πυροσβεστών, ζητούν με ανακοίνωσή τους ο Μάριος Κάτσης και Ανασταστία Γκαρά, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, ένας εποχικός πυροσβέστης κινδύνευσε να ακρωτηριαστεί, ένας ακόμα να χάσει την ακοή του ενώ ο φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείο τραυματίστηκε ύστερα από ρίψη χημικών, κροτίδων κρότου-λάμψης σε βάρος των διαδηλωτών. Η ΕΛ.ΑΣ. περιορίστηκε να ανακοινώσει «διοικητική διερεύνηση περιστατικών», χωρίς να διατάξει ΕΔΕ και οι δύο βουλευτές ζητούν μεταξύ άλλων «να ερευνηθούν τάχιστα σε βάθος και να αποδοθούν στο ακέραιο οι ευθύνες».

Ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ​ επισημαίνουν ότι η «βίαιη επίθεση που δέχθηκε ο φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Ορέστης Παναγιώτου, από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και οδήγησε στο σοβαρό τραυματισμό του, αποτελεί μια  απαράδεκτη, αυταρχική ενέργεια, που όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις οφείλουν να καταδικάσουν».

Τονίζουν ότι «τέτοια περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας εναντίον λειτουργών του Τύπου αποτελούν ευθεία επίθεση ενάντια στην ελεύθερη ενημέρωση και επιβεβαιώνουν το τυφλό δόγμα της καταστολής με το οποίο κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης».

«Οι επιθέσεις ενάντια σε όποιο τμήμα της κοινωνίας τολμά να διεκδικεί και να αντιστέκεται, ακόμα κι αν πρόκειται για τους εργαζόμενους που κρατούν την κοινωνία όρθιά μέσα σε αυτή την βαθιά κρίση, όπως οι υγειονομικοί, οι πυροσβέστες, οι εκπαιδευτικοί, κ.α, αποδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, από την πανδημία έως την ενεργειακή και οικονομική κρίση», αναφέρουν.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι επιθέσεις στους λειτουργούς του Τύπου «φανερώνουν πως εκτός από τη χειραγώγηση των ΜΜΕ, ο έλεγχος, η φίμωση και ο εκφοβισμός – με κάθε κόστος –  είναι η μόνη πολιτική αντιμετώπισης της Νέας Δημοκρατίας για τα Μέσα Ενημέρωσης.

«Οι φωτορεπόρτερ και οι δημοσιογράφοι έχουν χρέος να καταγράφουν και να μεταφέρουν τα πραγματικά γεγονότα, όσο κι αν αυτό ενοχλεί τους “άριστους” της Κυβέρνησης. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο πως ο φωτορεπόρτερ Ορέστης Παναγιώτου και οι συνάδελφοι του θα εργάζονται χωρίς να απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα από τις “απασφαλισμένες” αύρες της Αστυνομίας. Δυστυχώς, για τον κ.Θεοδωρικάκο η προστασία πολιτών και εργαζομένων μόνο αυτονόητη δεν είναι».

«Αναμένουμε τόσο το περιστατικό του σοβαρού τραυματισμού του φωτορεπόρτερ, Ορέστη Παναγιώτου, όσο και εκείνο του παρολίγου ακρωτηριασμού του πυροσβέστη που συμμετείχε στη χθεσινή διαδήλωση να ερευνηθούν τάχιστα σε βάθος και να αποδοθούν στο ακέραιο οι ευθύνες», καταλήγουν.

Σχόλιο του ΚΚΕ

Ανακοίνωση για τα γεγονότα έξω από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, όπου σημειώνει ότι «οι δύο σοβαροί τραυματισμοί, του πυροσβέστη και του φωτορεπόρτερ, αποτέλεσμα της επίθεσης με χημικά και ρίψη νερού από αύρες, στη χτεσινή συγκέντρωση των πυροσβεστών, αποδεικνύουν εκτός των άλλων και την επικινδυνότητα των μέσων καταστολής, που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση απέναντι σε όσους διαδηλώνουν για τα δίκαια αιτήματά τους».

Και σημειώνει πως οι «τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου για τους σοβαρούς τραυματισμούς, δεν καλύπτονται μέσω των δήθεν ερευνών της ΕΛ.ΑΣ, αυτό που απαιτείται είναι η απόσυρση και η κατάργηση μέσων καταστολής, τα οποία φτάνουν ακόμα και στο σημείο να απειλούν τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα διαδηλωτών».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή