ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ-ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟ ΑΝΟΒΕΡΟ
Η Μέρκελ είναι στην σωστή πλευρά της Ιστορίας λέει ο Ομπάμα
Οικονομία και γεωπολιτική στην συνάντηση Ομπάμα- Μέρκελ στο Ανόβερο. Η Συρία, το ενδεχόμενο «Brexit» και οι εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα, βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πολλάκις δείξει ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, με δηλώσεις συμπαράστασης στον ελληνικό λαό, ενώ έχει εκφράσει και την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα βγει από την κρίση δυνατότερη». Η πολυμελής αμερικανική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει και πολλούς επιχειρηματίες που επισκέπτονται το Ανόβερο για να συμμετάσχουν στην μεγαλύτερη βιομηχανική έκθεση στον κόσμο. Η συνάντηση κορυφής πραγματοποιήθηκε στους Κήπους Χερενχόιζερ, όπου τέθηκαν τα θέματα πολιτικού ενδιαφέροντος. Τα οικονομικά θέματα «ξεδιπλώθηκαν» στο Συνεδριακό Κέντρο του Ανοβέρου και φυσικά στην έκθεση.
Στην ατζέντα της συνάντηση βρέθηκαν όλα τα «φλέγοντα» θέματα οικονομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος, όμως όλα τα βλέμματα επικεντρώθηκαν στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), όπου αποτελεί αμφιλεγόμενο θέμα εντός Ευρώπης. Από την μία οι υποστηρικτές της συμφωνίας την θεωρούν ως μια ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. τελευταίες εκτιμήσεις τοποθετούν τα οφέλη από την συμφωνία στα 100 δισ. δολάρια για κάθε κράτος. Στον αντίποδα πολλοί είναι αυτοί που την βλέπουν ως ένα αμερικανικό «δούρειο ίππο» για την ευρωπαϊκή αγορά που θα φέρει κατάρρευση των ευρωπαϊκών στάνταρ στη γεωργίας και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Βρίσκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίον χειρίζεται την προσφυγική κρίση. ο Πρόεδρος τόνισε ότι «σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, είναι πολύ δύσκολο απλά να σηκώνεις τοίχους», κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την κ. Μέρκελ στο Ανόβερο.
«Παραμένουμε βαθύτατα ανήσυχοι για την κλιμάκωση των μαχών στη Συρία τις τελευταίες ημέρες και συνεχίζουμε να συμφωνούμε πως η μόνη πραγματικά διαρκής λύση είναι μια πολιτική λύση που κινεί τη Συρία προς μια περιεκτική κυβέρνηση που αντιπροσωπεύει όλους τους Σύριους», δήλωσε σχετικά με το φλέγον θέμα της Συρίας, όπου εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας. Για τις σκέψεις της Τουρκίας, περί ζώνης ασφαλείας είπε, ότι «Το θέμα της ζώνης ασφαλείας στο έδαφος της Συρίας δεν είναι θέμα ιδεολογικής αντίρρησης από την πλευρά μου. Δεν είναι θέμα ότι δεν εύχομαι να μπορούσα να βοηθήσω και να προστατευθούν τόσοι άνθρωποι. Είναι ένα πολύ πρακτικό ζήτημα και αφορά το πώς να το κάνεις».
Σύμφωνα με το Reuters, από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ διευκρίνισε ότι δεν είναι υπέρ των «κλασσικών» ζωνών ασφαλείας, που πρέπει να προστατεύονται από ξένες δυνάμεις, όμως θεωρεί πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ποιες περιοχές μπορούν να αισθανθούν άνετα οι άνθρωποι.
Να προχωρήσει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου
η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσουν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που παραμένει υπό διαπραγμάτευση και η οποία, σύμφωνα με τους υπέρμαχούς της, θα μπορούσε να ενισχύσει την κάθε οικονομία με 100 δις. δολάρια, τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος ενώ ξεκαθάρισε πως , «είναι αναμφισβήτητο» ότι το ελεύθερο εμπόριο έχει ενισχύσει την αμερικανική οικονομία και έχει φέρει τεράστια οφέλη στις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό.
Με το άνοιγμα της κοινής αγοράς να έχει προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση εντός Ευρώπης, η συνάντηση των δύο ηγετών, έχει στόχο την ενίσχυση των υπερμάχων της, καθώς η πολιτική υποστήριξη στην υλοποίηση της TTIP έχει μειωθεί τόσο στη Γερμανία, όσο και στις ΗΠΑ. Το Ανόβερο ήταν η τελευταία στάση στην 6ήμερη περιοδεία του Μπ. Ομπάμα, στην Ευρώπη ο οποίος βρίσκεται στους τελευταίους εννέα μήνες της θητείας του. Ήδη πέρασε τρεις ημέρες στο Λονδίνο, όπου κάλεσε τους Βρετανούς να διαλέξουν την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, μία ψηφοφορία που θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, συναντήθηκε με τους ηγέτες του Κόλπου στο Ριάντ για να προσπαθήσει να καθησυχάσει τους φόβους τους ότι η Ουάσινγκτον έχει γίνει λιγότερο δεσμευμένη στην ασφάλεια τους, ειδικά μετά την πυρηνική συμφωνία με τους αντιπάλους τους στο Ιράν.