** Με αίτημα την απόσυρση της απόφασης του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με την αποχώρηση των προσφύγων από τα διαμερίσματα που διαμένουν, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ προχώρησαν σε απεργία και διαμαρτυρίες. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι άνθρωποι, που έχουν πάρει άσυλο μέχρι τον Ιούλιο του 2017, θα πρέπει να φύγουν από τα σπίτια που διαμένουν, παίρνοντας τρία μηνιαία βοηθήματα. Πρόκειται για περίπου 200 άτομα και σταδιακά το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται και για τους υπόλοιπους πρόσφυγες. Έτσι θα αδειάσουν θέσεις για να μεταφερθεί κόσμος από τη Λέσβο και τη Σάμο. Μόνο που αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και πρέπει να βρεθεί λύση χωρίς… εξώσεις.
** Οι κεντρικές συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν στα Σκόπια τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, καθώς και οι τηλεμαχίες των τριών υποψηφίων στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου (α΄ γύρος) και στις 5 Μαΐου (β΄ γύρος), κλείνουν την προεκλογική δράση, η οποία πάντως τυπικά ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης φυσικά η …Συμφωνία των Πρεσπών.
** Η συμφωνία με την Σερβία είναι δυνατή φέτος, λέει ο «πρόεδρος του Κοσόβου», Χ. Θάτσι, αν και ο ίδιος δεν σχεδιάζει να άρει τους δασμούς στα σερβικά προϊόντα που οδήγησαν στην αναστολή των συνομιλιών. Θεωρεί όμως ότι μια συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, στο πρότυπο της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, είναι ακόμα δυνατή το 2019, παρά τις σοβαρές οπισθοδρομήσεις τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο «πρόεδρος του Κοσόβου» (Guardian).
** Η πολιτική κρίση στην Αλβανία έχει δημιουργήσει μεγάλα αδιέξοδα για την αλβανική κοινωνία στο άμεσο μέλλον. Ορισμένα νούμερα είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι μόλις 9 δις ευρώ. Στο τέλος του 2018, στην Εφορία, δημιουργήθηκε έλλειμμα 108 εκατ. ευρώ από τις απλήρωτες εισφορές για κοινωνική ασφάλεια από πλευράς εργοδοτών. Το ΑΕΠ της χώρας είναι 13 δις ευρώ , λίγο μεγαλύτερο απ’ αυτό της Βόρειας Μακεδονίας (10 δις ευρώ).