Συνταρακτικές αποκαλύψεις στην κυριακάτικη Kontra News: Το καυτό e-mail και τα έγγραφα βόμβες του FBI

4
Συνταρακτικές αποκαλύψεις στην κυριακάτικη Kontra News: Το καυτό e-mail και τα έγγραφα βόμβες του FBI

Του ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ

 

ΒΟΜ-ΒΑΡΤΙΣ στη Νέα Δημοκρατία

Το σκάνδαλο Novartis συνεχίζει να ενοχλεί και να ανησυχεί τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, παρά τη µεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει να υποβαθµιστεί και συγχρόνως να αντικατασταθεί στα µάτια της κοινής γνώµης µε την «σκευωρία ΣΥΡΙΖΑ-Παπαγγελόπουλου».

Η ανησυχία πολλαπλασιάζεται επειδή γίνεται φανερό ότι και µέσω της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον Παπαγγελόπουλο, έρχονται στην επιφάνεια και πάλι τα στοιχεία για το σκάνδαλο Novartis.

Είναι σηµαντικό να δούµε και πάλι ορισµένα τουλάχιστον από τα αποκαλυπτικά στοιχεία που βρίσκονται στον «Φάκελο» του µεγάλου αυτού σκανδάλου που αφορά πρωτίστως την Novartis, αλλά και το τεράστιο σκάνδαλο της τιµολόγησης των φαρµάκων γενικώς.

Στοιχεία που δείχνουν τα όσα έχει διαπιστώσει το FBI αλλά και στοιχεία που δείχνουν τις στενές σχέσεις και τις «εντολές» του αφεντικού της Novartis, Κ. Φρουζή προς τους πολιτικούς και ειδικότερα του υπουργείου Υγείας. Από τα έγγραφα του FBI φαίνεται πως ο Φρουζής πρότεινε τον χρηµατισµό πολιτικών προσώπων προκειµένου να ευνοηθεί η Novartis.

Οι αµερικανικές αρχές αναφέρονται σε πολιτικά πρόσωπα µεταξύ αυτών του Ανδρέα Λοβέρδου (για τον οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη) του Αδ. Γεωργιάδη και του Δ. Αβραµόπουλου για τους οποίους η διερεύνηση συνεχίζεται.

Δηµοσιεύουµε όµως και ένα e-mail για τις επαφές Φρουζή µε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Είναι εµφανείς οι «εντολές» του Φρουζή προς το υπουργείο Υγείας για νοµοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και τα ραντεβού των στελεχών της εταιρίας µε συνεργάτες του υπουργού. Μεταξύ αυτών και µε τον τότε ΓΓ του υπουργείου κ. Κοντοζαµάνη, που σήµερα είναι υφυπουργός Υγείας!

 

Οι εξελίξεις

Τις τελευταίες µέρες είχαµε πυκνές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis. H ΝΔ µε τις ψήφους και του ΚΙΝΑΛ, προσπαθεί να εξαιρέσει από τις διαδικασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής τους Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλο. Προσπαθεί να φιµώσει ακόµα και τον δικηγόρο του Δ. Παπαγγελόπουλου, τον Δ. Τσοβόλα, ο οποίος έχει προαναγγείλει πως αν η πλειοψηφία επιµείνει στην αυθαίρετη εξαίρεση των Πολάκη-Τζανακόπουλου, τότε θα ζητήσει την εξαίρεση των µελών της Προανακριτικής και συγκεκριµένα του Α. Πλεύρη, του Κ. Κυρανάκη και του Β. Γκεγκέρογλου οι οποίοι «έχουν µεροληπτικά καταφερθεί δηµοσίως κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου» µετά την επισηµοποίηση της συµµετοχής τους στην Προανακριτική.

 

Τα αποκαλυπτικά έγγραφα του FBI

Στην εκποµπή του ΚontraChannel όπου παρουσιάστηκε το ντοκιµαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης παρουσιάστηκαν δύο έγγραφα του FBI (από τον δηµοσιογράφο του Kontra Channel Κ. Πουλακίδα) από τα οποία φαίνεται και η προσπάθεια εκµαυλισµού πολιτικών προσώπων αλλά και οι συγκεκριµένες ενέργειες του Κ. Φρουζή.

1.Σε έγγραφο του FBI και πιο συγκεκριµένα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ/ Οµοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, του Δεκεµβρίου του 2017 προς τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές αναφέρεται µεταξύ άλλων:

«Οι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιµών. Το 2011- 2012 η φαρµακευτική βιοµηχανία είχε µεγάλες µειώσεις τιµών. Η Novartis δεν είχε τέτοια µείωση στα φάρµακα ογκολογίας και πολύ µικρές µειώσεις σε άλλα φάρµακα. Το πρώτο τρίµηνο του 2012 ο Φρουζής είχε µία συνάντηση µε τον υπουργό Υγείας στο γραφείο του… Η θέση της εταιρίας ήταν ότι µία επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε ένα κυβερνητικό αξιωµατούχο είχε την δυνατότητα να σώσει πολλά εκατοµµύρια ευρώ (που θα χανόντουσαν) για την Novartis. Ο Φρουζής έλαβε 120.000 ευρώ και 30.000 ευρώ πήγαν στην ψευδή καµπάνια µε τίτλο «Novartis και περικοπή τιµών».

(Δεν υποστηρίζουµε εµείς ότι αυτοµάτως µία συνάντηση (Φρουζή µε υπουργό) οδηγεί σε χρηµατισµό). Στο έγγραφο αναφέρεται πως ο Φρουζής πήρε το ποσό των 150.000 ευρώ από την εταιρία χωρίς να αναφέρεται η συνέχεια.

Αναφέρεται επίσης στο παραπάνω έγγραφο του FBI ότι «Οι εταιρίες µέσων ενηµέρωσης χρησιµοποιήθηκαν από την Novartis για πληρωµή δωροδοκιών και ξέπλυµα χρήµατος …Ο Φρουζής ενέκρινε τις αιτιολογίες και τις δωροδοκίες..».

 2.Το FBI αναφέρεται σε 7 πολιτικούς για τους οποίους δίνει το δικαίωµα στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές να χρησιµοποιήσουν τα στοιχεία της αµερικανικής έρευνας.

Στο έγγραφο του FBI (και συγκεκριµένα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ/Οµοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών) τον Ιανουάριο του 2018 προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, αναφέρεται µεταξύ άλλων ότι οι «πληροφορίες του παρόντος εγγράφου προορίζονται µόνο για πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς σκοπούς και δεν δύνανται να χρησιµοποιηθούν από την Κυβέρνηση σας σε οιεσδήποτε ποινικές διαδικασίες ούτε να προωθηθούν σε άλλη Κυβέρνηση πρόσωπο η οντότητα ή να χρησιµοποιηθούν σε ανοιγείσες ποινικές διαδικασίες έχοντας ως βάση τις πληροφορίες του παρόντος εγγράφου χωρίς την ρητή έγκριση του FBI».

Ενώ όµως υπάρχει αυτός ο περιορισµός αµέσως µετά αναφέρεται µια εξαίρεση ειδικά για 7 πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριµένα αναφέρονται τα εξής:

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας µπορεί να χρησιµοποιήσει τις πληροφορίες αυτού του εγγράφου για την εφαρµογή του νόµου και αποδεικτικούς λόγους που αφορούν µόνο τα ακόλουθα πρόσωπα:

– Ανδρέας Λοβέρδος

– Μάριος Σαλµάς

– Άδωνης Γεωργιάδης

– Ανδρέας Λυκουρέντζος

– Αντώνιος Σαµαράς

– Ιωάννης Στουρνάρας

– Δηµήτρης Αβραµόπουλος».

Αυτή εξαίρεση για τα 7 αυτά πρόσωπα οδήγησε και στο άνοιγµα τις διαδικασίας σε ότι αφορά τα συγκεκριµένα πρόσωπα. Για τους 4 -Μάριος Σαλµάς Ανδρέας Λυκουρέντζος, Αντώνιος Σαµαράς και Ιωάννης Στουρνάρας- η έρευνα έχει µπει ήδη στο αρχείο. Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τον Ανδρέα Λοβέρδο ενώ εκκρεµούν ακόµα οι υποθέσεις του Άδωνη Γεωργιάδη και του Δηµήτρη Αβραµόπουλου.

 

Το email µε τις εντολές Φρουζή

Τον Οκτώβριο του 2014 σε ένα email του ΣΦΕΕ, µε αποδέκτες στελέχη της Novartis (ενηµέρωση του ΣΦΕΕ της ένωσης των φαρµακευτικών εταιριών Ελλάδας όπου τότε ήταν πρόεδρος ο Κ. Φρουζής) αποτυπώνονται -περιγράφονται οι στενές επαφές του Κ. Φρουζή (µε την διπλή ιδιότητα Novartis και πρόεδρος του ΣΦΕΕ) µε στελέχη του υπουργείου Υγείας, συνεργάτες του υπουργού και θεσµικούς παράγοντες του υπουργείου. Ουσιαστικά οι εντολές -αιτήµατα της Novartis και του ΣΦΕΕ προς το υπουργείο. (Το email αυτό παρουσιάστηκε από την Γιάννα Παπαδάκου στην εκποµπή του Kontra Channel). Το πρώτο ενικό πρόσωπο είναι ενδεικτικό της διαδικασίας των «εντολών». Όπως και η επισήµανση για αιτήµατα που αφορούν νοµοθετικές πρωτοβουλίες και τροπολογίες.

Στο email αναφέρονται τα αποτελέσµατα της συνάντησης στελεχών της εταιρίας µε συνεργάτη του υπουργού µε τα εξής θέµατα:

«1. 1ευρω/συνταγή (Ν.4093)

2.Συµψηφισµοί rebates µε νοσοκοµεία και δυνατότητα προτεραιοποίησης συµψηφισµών rebates /claw back µε νοσοκοµεία (Ν. 4093)

3. Χονδρεµπορικό κέρδος (που καλείται να πληρώσει ο ΚΑΚ (εταιρία) για τις απευθείας πωλήσεις στα ιδιωτικά φαρµακεία (ΥΑ 325/5851/Γ.Π ΦΕΚ 88/Β/2014)

4. Συµµετοχή του ΣΦΕΕ στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ

5. Νοµοθέτηση disclosure

6. Κλινικές µελέτες-εναρµόνιση συµβάσεων

7. Συµµετοχή 50-50 ασθενής ΚΑΚ (Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας)

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΆΝΩ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Υπάρχει θετική διάθεση από τον υπουργό για να το προχωρήσει και µάλιστα άµεσα. Εστιάσαµε στην οποιαδήποτε τροποποίηση που θα χρειαστεί προκειµένου το ποσό αυτό να εισπράττετε (π.χ υπέρ ανασφάλιστων) αλλά και παράλληλα να αφαιρείται από την δαπάνη.

2. Του άφησα την πρόταση τροποποίησης της συγκεκριµένης παραγράφου, προκειµένου να δίνεται η δυνατότητα συµψηφισµού νοσοκοµείων (τονίζοντας την σηµασία των ΝΠΙΔ) µε CB ανεξάρτητα από το αν πρώτα έχει κλείσει το χρέος µε ΕΟΠΥΥ και επίσης η δυνατότητα συµψηφισµού νοσοκοµείων µε rebates

3. Του άφησα τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις προκειµένου να τις διευκρινίσει τι ισχύει

4. Συζητήσαµε τη συµµετοχή του ΣΦΕΕ στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ

5. Η νοµοθέτηση του disclosure µε διαβεβαίωση ότι θα είναι µια άµεση νοµική ενέργεια την οποία θα επιδιώξει.

6. Είχε ενηµερωθεί για τις συναντήσεις µας µε τον Κοντοζοµάνη και τους συνεργάτες του και είχε πάρει όλο το υλικό που τους είχαµε δώσει. Το θέµα αυτό θα προχωρήσει άµεσα, µάλλον σε αυτό το νοµοσχέδιο που επίκειται.

7. Το 50-50 συµµετοχή ασθενούς-ΚΑΚ (Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας, δηλαδή η εταιρία που παράγει τα φάρµακα) τους απασχολεί και προσπαθούν να βρουν την τελική λύση. Απ ότι φαίνεται προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι εταιρίες που έχουν την µεγαλύτερη επιβάρυνση θα συµφωνήσουν στο να δίνουν ΟΙΚΙΟΘΕΛΩΣ όλο το ποσό. Είναι σε συνοµιλίες µε µία εξ αυτών που φαίνεται να συµφωνεί στο ΟΙΚΙΟΘΕΛΩΣ. Του επέστησα την προσοχή ότι το 3µηνο απόδοσης αυτού του rebate τελειώνει και ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να στείλει τα σηµειώµατα Αν δεν το έχουν λήξει το θέµα τότε θα έρθει το ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ rebate στις εταιρίες. Είπε ότι θα το δει µε προτεραιότητα.

Εν κατακλείδι θα είµαστε σε επαφή για το follow up των παραπάνω ενεργειών, προκειµένου να δούµε τι θα προχωρήσει

Θα πρέπει εµείς ίσως µε την βοήθεια του νοµικού τµήµατος να βρούµε προσχέδιο του νοµοσχεδίου. Τέλος θα προσπαθήσω να µιλήσω και µε την εταιρία για το 50-50 για να επιβεβαιώσω τα παραπάνω λεγόµενα (θέµα 7).».

 Όλα τα παραπάνω έγγραφα δείχνουν την επί χρόνια στενή σχέση της Novartis, ειδικότερα του Κ. Φρουζή µε τα πολιτικά πρόσωπα και την εµπλοκή του για την διαµόρφωση των τιµών των φαρµάκων. Και αυτή είναι η ουσία του σκανδάλου για την διερεύνηση του οποίου ανησυχούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.