Novartis: 28 νέα αιτήματα δικαστικής συνδρομής
Oι εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν στείλει μόνο τον τελευταίο χρόνο 50 αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Ευρώπη και Αμερική και ζητούν από τράπεζες ενημέρωση για λογαριασμούς που ενδεχομένως διατηρούν εκεί εμπλεκόμενα πρόσωπα με το σκάνδαλο Novartis. Θέλουν να μάθουν αν συγκεκριμένοι λογαριασμοί έχουν τροφοδοτηθεί με μαύρο χρήμα
Του Χρήστου Κυμπιζή
Μ έντονους ρυθμούς προχωρά η διερεύνηση του σκανδάλου Novartis από την Ελένη Τουλουπάκη και τους Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, οι οποίοι κάνουν φύλλο και φτερό τις τράπεζες του εξωτερικού, αναζητώντας τυχόν λογαριασμούς που θα οδηγήσουν σε πολιτικά πρόσωπα…
Ήδη από την αρχή του έτους, έχουν αποσταλεί 28 αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελβετία. Μόνο τον τελευταίο χρόνο τα αιτήματα σε Ευρώπη και Αμερική για την υπόθεση, ξεπερνούν τα 50.
Οι εισαγγελείς ζητούν να ενημερωθούν για τραπεζικούς λογαριασμούς που ενδεχομένως διατηρούν εκεί τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και να διερευνηθεί αν αυτοί έχουν τροφοδοτηθεί με μαύρο χρήμα.
Παράλληλα, ζητούν να λάβουν λεπτομερή στοιχεία για τις τιμολογήσεις συγκεκριμένων σκευασμάτων της Novartis στις παραπάνω χώρες, για τα οποία και στην Ελλάδα γίνεται παρόμοια έρευνα.
Τα αποτελέσματα αναμένονται με πολύ ενδιαφέρον καθώς η έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα είναι ακόμα ανοικτή, με την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς να περιμένει τα στοιχεία από τις δικαστικές συνδρομές αλλά και τα απαραίτητα πορίσματα.
«Έδωσα μίζα 400.000 ευρώ»
Συνεχίζει το έργο της η προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Σε αυτήν, ο διαφημιστής Εμμανουήλ Βουλκίδης παραδέχθηκε πως μέσα σε 6 χρόνια είχε δώσει προμήθεια 400.000 ευρώ στον τότε υπεύθυνο επικοινωνίας της Novartis, Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη, ώστε εκείνος να του αναθέτει δουλειές. Επιπλέον, υποστήριξε ότι ο Δεστεμπασίδης του πρότεινε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση, αλλά αρνήθηκε.
Τον Δεκέμβριο, ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο, Νίκος Μανιαδάκης είχε υποστηρίξει πως ο Δεστεμπασίδης είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης». Υπενθυμίζεται πως στην κατάθεσή του, ο «Μάξιμος Σαράφης» είχε υποστηρίξει πως ο Βουλκίδης ξέπλενε και έδινε χρήματα στους Φρουζή και Μανιαδάκη για να τα δίνουν ως μίζα σε πολιτικούς.
Προστατευόμενοι μάρτυρες:
«Έτσι ξεπλενόταν το μαύρο χρήμα»
Σε βάρος του κ. Βουλκίδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων τα οποία, σύμφωνα με τις Αρχές, ενδεχομένως να σχετίζονται με δωροδοκίες πολιτικών, ώστε εκείνοι να προσφέρουν προνομιακό καθεστώς στα σκευάσματα της φαρμακοβιομηχανίας.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, οι εταιρείες του κ. Βουλκίδη χρησιμοποιήθηκαν για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Υποστηρίζουν ότι η Novartis έδινε στον Βουλκίδη τεράστια ποσά. Εκείνος, αφού έκοβε τα απαραίτητα εικονικά παραστατικά, κατηγορείται πως κρατούσε ένα μέρος και τα υπόλοιπα τα εκταμίευε και τα έδινε πίσω στη φαρμακοβιομηχανία, ώστε αυτή να μπορεί να δωροδοκεί πολιτικούς.
Ο διαφημιστής βέβαια έχει αρνηθεί τα παραπάνω και έχει υποβάλει μηνύσεις για το περιεχόμενο των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, υποστήριξε ότι δεν έχει δώσει χρήματα σε κανέναν άλλο πέραν του Δεστεμπασίδη και πως δεν έχει στοιχεία για χρηματισμούς πολιτικών.
Σε δύσκολη θέση στην Προανακριτική ο Βουλκίδης
Τον Ιανουάριο του 2017 οι αρχές εντόπισαν στο σπίτι του Εμμανουήλ Βουλκίδη, ιδιόχειρο σημείωμα του με ποσά που εκτιμάται ότι διακινούσε η Novartis μέσω των διαφημιστικών εταιρειών του. Ο Βουλκίδης μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα, παραδέχτηκε ότι το σημείωμα είναι δικό του, αλλά ισχυρίστηκε ότι τα τιμολόγια αφορούσαν σε πραγματικές υπηρεσίες που παρείχε στη Novartis και δεν επρόκειτο για υπερτιμολογήσεις.
Παρότι ο Εμμανουήλ Βουλκίδης υποστηρίζει ότι τα τιμολόγια που έκοβε ήταν πραγματικά, δεν είχε τι να απαντήσει όταν η Δώρα Αυγέρη του επεσήμανε ότι πολλοί οικονομικοί υπεύθυνοι εταιρειών υποστηρίζουν ότι δεν διαφημίστηκε η Novartis μέσω της εταιρείας του:
Αυγέρη: Σχετικά τώρα με τα εικονικά τιμολόγια…
Βουλκίδης: Δεν υπάρχουν εικονικά τιμολόγια. Αυτά που με κατηγορούν είναι ψέματα και θα προχωρήσω σε μηνύσεις.
Αυγέρη: Μα στον έλεγχο που έχει γίνει και υπάρχει στη δικογραφία, τα εκδοθέντα τιμολόγια κρίνονται ως εικονικά και είναι 14 στον αριθμό. Υπάρχει και το σχετικό έγγραφο με τον αριθμό των τιμολογίων.
Βουλκίδης: Σας είπα, δεν υπάρχουν εικονικά τιμολόγια.
Αυγέρη: Η διευθύντρια του λογιστηρίου του Αθήνα 984, η υπεύθυνη διαφήμισης του ΣΚΑΙ και ο πρόεδρος του αθλητικού ομίλου Βριλησσίων έχουν καταθέσει ενόρκως ότι δεν έχει διαφημιστεί μέσω της εταιρείας σας η Novartis. Θα κάνετε και σε αυτούς μηνύσεις;
Βουλκίδης:…
Οι ύποπτες τραπεζικές αναλήψεις
Επίσης, ο Εμμανουήλ Βουλκίδης ρωτήθηκε για τον επιχειρηματία που προχωρούσε σε αναλήψεις ποσών άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ από τον λογαριασμό του. Οι Αρχές υποπτεύονται πως αυτές οι αναλήψεις γίνονταν, ώστε να επιστραφούν τα χρήματα μετρητά στη Novartis (πιθανώς στους Φρουζή και Μανιαδάκη, όπως καταγγέλλουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες), για να προχωρήσουν στη συνέχεια στους χρηματισμούς πολιτικών.
Αυγέρη: Τι έχετε να πείτε για τον κ. Σπανό ο οποίος από το 2006 έως το 2013 προχωρούσε σε αναλήψεις χρημάτων από λογαριασμό σας άνω του 1.100.000 ευρώ;
Βουλκίδης: Μου έκανε εξυπηρέτηση, δεν ήταν παράνομη πράξη. Τα χρήματα αυτά τα έδινε σε μένα και στη σύζυγό μου.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Βουλκίδης το 2006 και το 2007, εισέπραξε από τις διαφημιστικές του 10.500 και 1.350 ευρώ αντίστοιχα. Η εταιρεία του από το 2009 εμφανίζεται να παίρνει δουλειές αποκλειστικά από τη Novartis. Το 2009 ο τζίρος εκτινάσσεται στις 158.500 ευρώ. Το 2010 στις 174.000 ευρώ. Το 2011 στις 256.000 ευρώ και το 2012 στις 344.943 ευρώ! Εκείνη η περίοδος συμπίπτει με τις μαρτυρίες για χρηματισμούς πολιτικών μέσω ξεπλύματος από εικονικά τιμολόγια…
Πάντως, ερωτήματα γεννιούνται από το ότι ο Βουλκίδης, παρότι υποστήριξε πως η συνεργασία του με τον Δεστεμπασίδη (όσο αυτός ήταν στέλεχος της Novartis) ήταν ασύμφορη, αφού – όπως υποστήριξε – κάθε φορά του έδινε το 40%, ο ίδιος συνέχισε τη συνεργασία μαζί του. «Έκανα υπομονή» φέρεται να είπε στην Επιτροπή…