ΕΙΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ BREXIT ΣΥΓΚΡΟΤΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Μια νέα διάσταση αναφορικά με την διαδικασία που απαιτείται για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνει ο σύλλογος συνταγματολόγων Βρετανίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τους για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Λισαβόνας απαιτείται κοινοβουλευτική έγκριση και δεν μπορεί μόνος του ο εκάστοτε πρωθυπουργός να αιτηθεί το Brexit, δηλαδή, ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Αυτό αναφέρουν στη νομική γνωμοδότηση τους, τονίζοντας ότι αυτό αναφέρει το Σύνταγμα της Βρετανίας.
«Το Σύνταγμα της Βρετανίας αναφέρει ότι το Κοινοβούλιο της χώρας παίρνει την απόφαση, όχι ο πρωθυπουργός», τονίζει μεταξύ άλλων. Το επιχείρημά τους επίσης στηρίζεται στο άρθρο 50 που ορίζει ότι «πρέπει οποιαδήποτε απόσυρση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές».
Ειδική ομάδα για την προετοιμασία του Brexit συγκροτεί η βρετανική κυβέρνηση
Τη συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας που θα αρχίσει να εργάζεται για να προετοιμάσει το Brexit και τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία είναι “το τελευταίο πράγμα” που χρειάζεται η Σκωτία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που δεν έχει κάνει καμία δήλωση αφότου ανακοίνωσε την παραίτησή του, την περασμένη Παρασκευή, καταδίκασε επίσης μέσω της εκπροσώπου του τα ξενοφοβικά επεισόδια που έχουν σημειωθεί στη χώρα μετά τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Η εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο Κάμερον συγκροτεί μια ομάδα στην οποία μετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι η οποία θα αναλάβει να βοηθήσει τον διάδοχό του όχι μόνο να διαπραγματευτεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά να διερευνήσει και τις επιλογές για το μέλλον της εκτός της Ένωσης.
Η ομάδα αυτή “θα διασφαλίσει ότι έχουμε κάνει την προεργασία για έναν νέο πρωθυπουργό” και κατά τη συνέπεια το έργο της είναι να προετοιμάσει “όλο το εύρος των ζητημάτων που θα πρέπει να εξετάσουμε, όπως τα θέματα μετάβασης”, ανέφερε η εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι δεν θα λαμβάνει αποφάσεις δεδομένου ότι “η απόφαση λαμβάνεται από τον πρωθυπουργό σε μια νέα κυβέρνηση.
Στην ομάδα αυτή ενεργό συμμετοχή θα έχει και ο Όλιβερ Λέτγουιν, βουλευτής και στενός φίλος του Κάμερον.
Η παραίτηση του Κάμερον έχει πυροδοτήσει μια κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, τον Μπόρις Τζόνσον, που θεωρείται το μεγάλο φαβορί για τη διαδοχή, όμως ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με νυν υπουργούς που θα διεκδικήσουν και αυτοί την αρχηγία του κόμματος και την πρωθυπουργία.
Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν έγινε καμία συζήτηση για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Αντί για αυτό, ο Κάμερον ζήτησε να υπάρξει ενότητα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη χώρα. “Η κυβέρνηση χρειάζεται τώρα να επικεντρωθεί στο να κάνει ό,τι μπορεί για να προετοιμάσει τη διαπραγμάτευση για την αποχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οδήγησε την πρώτη υπουργό της Σκωτίας, την Νίκολα Στέρτζον, να θέσει το ζήτημα διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η άποψη του πρωθυπουργού δεν έχει αλλάξει. Έγινε ένα νόμιμο, δίκαιο και αποφασιστικό δημοψήφισμα πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Οι λόγοι για την παραμονή της Σκωτίας στη Βρετανία είναι και σήμερα τόσο ισχυροί όσο ήταν και πριν από 18 μήνες», επισήμανε η Νίκολα Στερτζόν.
Τέλος η εκπρόσωπος καταδίκασε τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα το Σαββατοκύριακο, “όπως ο εκφοβισμός των μεταναστών” τους οποίους κάποιοι προέτρεψαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Ο Βίτολντ Σόμπκοφ, ο πρεσβευτής της Πολωνίας στο Λονδίνο, είχε εκφράσει νωρίτερα την έντονη ανησυχία του για τις “ξενοφοβικές προσβολές” σε βάρος των Πολωνών και άλλων μεταναστών στη Βρετανία.
Κάμερον: Το Brexit θα είναι δύσκολο – Δεν θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 50
Στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε πως το Brexit θα είναι δύσκολο.
Αναφερόμενος στο άρθρο 50, σύμφωνα με το οποίο -μεταξύ άλλων- η Βρετανία έχει περιθώριο δύο ετών για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ντέιβιντ Κάμερον επισήμανε πως δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί.
«Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 σε αυτό το στάδιο, καθώς είναι απαραίτητο να αποφασιστεί η σχέση που θέλουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία της χώρας.
«Η Βρετανία φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ευρώπη ή στον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε και αν είναι η φύση της μελλοντικής σχέσης με την Ε.Ε., οι ισχυρότεροι δυνατοί οικονομικοί δεσμοί και η συνέχιση της συνεργασίας για την ασφάλεια, αποτελούν κλειδιά.
Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις θα απαιτήσουν μία ισχυρή, αποφασιστική και αφοσιωμένη ηγεσία, ενώ σχετικά με την παραίτησή του εξήγησε πως δεν ήταν μία εύκολη απόφαση, αλλά ήταν «προς το εθνικό συμφέρον».
Όσο για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος, ο Κάμερον απέκλεισε την πιθανότητα, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει αποδεκτό.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Γιούνκερ- Κάμερον την επομένη της δημοψηφίσματος
Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε την επομένη του δημοψηφίσματος στη Βρετανία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι η συνομιλία ήταν φιλική και ο Βρετανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμβολή τους στη διαδικασία που οδήγησε στην επίτευξη του δημοψηφίσματος. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, αύριο στις Βρυξέλλες, ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής έχει ήδη προγραμματίσει διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι και τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Μπόχουσλαβ Σόμποτκα και ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλες.
Εξάλλου, ερωτηθείς αν οι πολιτικές συνέπειες του δημοψηφίσματος στη Βρετανία θα πρέπει να οδηγήσουν σε παραιτήσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε ότι δεν ήταν η Επιτροπή εκείνη η οποία ζήτησε δημοψήφισμα και ότι οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού.
Ο ίδιος εκπρόσωπος προσέθεσε ότι η Επιτροπή δούλεψε για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας «δίκαιης συμφωνίας» με τη Βρετανία, οι οποίες έγιναν ομόφωνα δεκτές από τους 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Φεβρουαρίου και στη συνέχεια οι Βρετανοί κλήθηκαν να αποφασίσουν.
«Η επιτροπή είναι ο θεματοφύλακας των Συνθηκών και ο εγγυητής του κοινού μας συμφέροντος. Εργάζεται πάνω σε μια πολιτική ατζέντα η οποία εγκρίθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και έχει την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είμαστε πολύ απασχολημένοι με την προώθηση αυτής της πολιτικής ατζέντας και με τη διαχείριση πολλαπλών κρίσεων», κατέληξε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Στη συνέχεια, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαπραγμάτευση με τη Βρετανία, χωρίς την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στη δήλωση του κουαρτέτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επομένη του δημοψηφίσματος.
Εξάλλου, το κολέγιο των Επιτρόπων συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα προκειμένου να προετοιμάσει τα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Βασικό θέμα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, αλλά και τα υπόλοιπα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής, όπως το προσφυγικό, η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρωπαϊκό εξάμηνο 2016 και θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε.
Ποιοι θέλουν να μπλοκάρουν Brexit»
Υψηλόβαθμα στελέχη της βρετανικής πολιτικής σκηνής, μεταξύ των οποίων ο Τόνι Μπλερ και η Νίκολα Στέρτζεον, προσπαθούν να φρενάρουν την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Mπλοκάροντας το Brexit” είναι η εκστρατεία που έχουν εξαπολύσει υψηλόβαθμα στελέχη της βρετανικής πολιτικής σκηνής (και όχι μόνο) αλλά και ένθερμοι υποστηρικτές του “Remain”.
Ο Τόνι Μπλερ, η Νίκολα Στέρτζεον και ο Πέτερ Αλτμάιερ προσπαθούν να φρενάρουν την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ ζητά ξεκάθαρα την διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος, η πρωθυπουργός της Σκωτίας , Νίκολα Στέρτζεον επισημαίνει πως οι Σκωτσέζοι θέλουν να παραμείνουν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρατώντας σαφείς αποστάσεις από το αποτέλεσμα του ιστορικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου ενώ ο Πέτερ Αλτμάιερ, προσωπάρχης της Μέρκελ, δίνει μία δεύτερη ευκαιρία στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας τι, οι Βρετανοί πολιτικοί θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να ξανασκεφθούν τις συνέπειες της αποχώρησης από την Ε.Ε.
Ο φιλοευρωπαίος λόρδος Μάικλ Χέσελταιν από το κόμμα των Εργατικών εξήρε την ανάγκη διεξαγωγής νέων βουλευτικών εκλογών προτού η χώρα αποχωρήσει από την Ευρώπη:
‘Τα πάντα δείχνουν ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη”.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τιμ Φάρον κάλεσε τους Βρετανούς να μην το βάλουν κάτω και τους υποσχέθηκε να φέρει τη Βρετανία πίσω στην Ευρώπη . Αλλά και ο βουλευτής των Εργατικών, Ντέιβιντ Λάμι, ζήτησε από το βρετανικό κοινοβούλιο να σταματήσει την “τρέλα”. Έγραψε στο Twitter:
“Ξυπνήστε, Δεν θα πρέπει να το κάνουμε (το Brexit)”.
Υπόγειες διαδικασίες στο κόμμα των Συντηρητικών για την εκλογή νέου ηγέτη- Ανταρσία στους Εργατικούς
Κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εκστρατεία “Mπλοκάροντας το Brexit”, στο Συντηρητικό Κόμμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει υπόγειες διαδικασίες για την επιλογή νέου ηγέτη, με τους Ντέιβιντ Κάμερον και Τζορτζ Όσμπορν να προωθούν την υποψηφιότητα της Τερέζα Μέι, υπουργού Εσωτερικών ως ανάχωμα στο πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος και πρώην δημάρχου του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει εξασφαλίσει την στήριξη του συνεταίρου του στην αντιευρωπαϊκή καμπάνια, Μάικλ Γκόουβ.
Στην απέναντι όχθη, το Εργατικό Κόμμα συγκλονίζεται από την μεγαλύτερη εσωκομματική κρίση των τελευταίων 30 ετών μετά την βροχή παραιτήσεων μελών του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου και τον ηγέτη του Τζέρεμι Κόρμπιν να έχει στυλώσει τα πόδια αρνούμενος να παραιτηθεί.