Συνταγματικές οι περικοπές στα εφάπαξ αποφάσισε το ΣτΕ!

5
 ΣτΕ

Συνταγματικές, έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ-734/2016), τις  περικοπές του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που πραγματοποιήθηκαν λόγω του μνημονίου!  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια έκρινε «κατά πλειοψηφία», ότι οι περικοπές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα αφ’ ενός για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας», μαζί με τις περικοπές των κυρίων και επικουρικών συντάξεων.

Την ώρα που η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό έχει πάρει «φωτιά», οι δανειστές που θεωρούν τα εφάπαξ «πολυτέλεια» για την κατάσταση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, επιμένουν σε νέα μεγάλα «τσεκούρια» σε μερίσματα, εφάπαξ και συντάξεις που δοκιμάζουν τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας, η θέσπιση των περικοπών, «εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και όχι απλώς το ταμειακό συμφέρον του δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης». Αφού το θέμα εξετάστηκε από τα μέλη του Συμβουλίου, στο σκεπτικό της απόφασης, τονίζεται ότι οι περικοπές είναι συνταγματικές καθώς η δεύτερη μείωση του εφάπαξ  «έγινε σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απέβλεπε στην εξομάλυνση της αναλογίας εισφορών και εφάπαξ παροχών».

Τέλος, οι σύμβουλοι επικαλούνται το άρθρο 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, καθώς το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων «αντιμετώπιζε άμεσα και πιεστικά οικονομικά προβλήματα, συνεπεία των οποίων αδυνατούσε να ανταποκριθεί επικαίρως στις υποχρεώσεις του».