Σύνοδος Κορυφής: Eλπίδες για το καλύτερο – Φόβοι για το χειρότερο

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ – ΟΛΑΝΤ                                                    

ΜΕ ΒΕΤΟ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

«Βαρύ» είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες όπου, χωρίς ουσιαστικά να έχει επιτευχθεί, κατά τις προκαταρκτικές συζητήσεις, οριστική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό, ξεκινά η διήμερη σύνοδος κορυφής.

Οι απαιτήσεις της Άγκυρας, προκειμένου να συμφωνήσει σε μία ουσιαστική λύση του προβλήματος με τις προσφυγικές ροές προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ένωσης, πολλές από τις οποίες προέρχονται από την Κύπρο, η οποία διαφωνεί κάθετα με το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης. Αντιδράσεις τις οποίες πάντως δείχνει να συμμερίζεται και η Κομισιόν σύμφωνα με το προσχέδιο που ανακοίνωσε χθες και επί του οποίου θα γίνει η συζήτηση στη σύνοδο.

Την ίδια ώρα παραμένουν και οι διαφωνίες άλλων κρατών της ΕΕ σχετικά με τη συζητούμενη συμφωνία με την Τουρκία, κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολες τις διαπραγματεύσεις.

Πρόοδος φαίνεται να έχει επιτευχθεί μόνο στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες σε σύντομο διάστημα, καθώς και στην αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς τη γειτονική χώρα στο ποσό των έξι δισ. ευρώ.

Με το «Βέτο» στο χέρι πάει στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης

Ο Αναστασιάδης απειλεί με «βέτο» τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και όπως δήλωσε στους Financial Times, «Ποτέ δε θα αποδεχθώ να με πιέσουν και ποτέ δε θα δώσω τη συγκατάθεσή μου, διότι διαφορετικά δεν έχω άλλη επιλογή από το να μην επιστρέψω στην Κύπρο». Μάλιστα, ο ηγέτης της κυπριακής Δημοκρατίας προειδοποιεί: «Δυστυχώς θα μπορούσα να πω ότι θέτουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία. Θυσιάζουν τη μοναδική ευκαιρία να βρεθεί λύση στο Κυπριακό ζήτημα βάζοντάς μας σε τόσο δύσκολη θέση. Είναι μια πολύ λεπτή στιγμή και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή μας εξωθούν σε μία θέση να πούμε ‘όχι’ στην Τουρκία».

Την ίδια στιγμή, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε, πως «Όσοι θέλουν να παραμείνουν πιστοί στις αρχές της αξιοπρέπειας, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης δεν μπορούν να είναι ικανοποιημένοι με μια κατάσταση όπου ανθρώπινα όντα, για να φτάσουν στην Ευρώπη, παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα, εμπιστευόμενοι λαθροδιακινητές που εκμεταλλεύονται με κυνικό τρόπο την ανθρώπινη δυστυχία. Πρέπει επιτέλους να εξαρθρώσουμε αυτό το μοντέλο».

«Σκληρή» μάχη θα δώσει ο Τσίπρας

Μάχη με τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την απληστία Ευρωπαίων και Τούρκων καλείται να δώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των εξελίξεων, λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και θα χρειαστεί να κερδίσει από τη μία τον φόβο που έχουν στα μάτια τους οι Ευρωπαίοι για τους πρόσφυγες και από την άλλη, να εξασφαλίσει ότι θα εισακουστεί η φωνή της λογικής και η ενωτική «γραμμή» της Καγκελαρίου Μέρκελ θα ισχυροποιήσει την Ευρώπη απέναντι στον Τουρκικό εκβιασμό.

Μπαράζ επαφών Τσίπρα

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις για την Ελλάδα θα παίξουν οι επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο το μεσημέρι στις 12:15 στις Βρυξέλλες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή θα συμμετέχει και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πριν από τη διεξαγωγή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Το προσχέδιο της συμφωνίας

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η ΕΕ και η Τουρκία “αποφάσισαν σήμερα να θέσουν τέλος στην παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία στην ΕΕ”, βάσει οκτώ σημείων, τα οποία έχουν ως εξής, περιληπτικά:

1.         Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Όλοι οι μετανάστες που έρχονται στα νησιά θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την συνδρομή των θεσμών και οργάνων της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν διμερώς σε κάθε αναγκαία ρύθμιση, συμπεριλαμβανόμενης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, για να διασφαλιστεί η συνεργασία και η ομαλή λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την ΕΕ. Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

2.         Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ. Προτεραιότητα θα δίνεται σε μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα ή δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράνομα στην ΕΕ. Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός.

3.         Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών από την Τουρκία στην ΕΕ και θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες και την ΕΕ για το σκοπό αυτό.

4.         Όταν έχουν σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά οι παράνομοι είσοδοι μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, θα ενεργοποιηθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Ανθρωπιστικής Εισόδου και τα μέλη της ΕΕ θα συνδράμουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο αυτό.

5.         Θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.

6.         Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την καταβολή της αρχικής χορήγησης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσει χρηματοδότηση για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία, πριν το τέλος Μαρτίου. Το ανώτατο όριο που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες είναι άλλα 3 δις ευρώ, μέχρι το τέλος του 2018.

7.         Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου. (Το Κεφάλαιο 17 άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο.)

8.         Η ΕΕ και τα μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για την βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών μέσα στη Συρία η οποία θα επιτρέψει στον πληθυσμό της χώρας και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που είναι περισσότερο ασφαλείς.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή