Τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με συλλαλητήριο στην πλατεία ΧΑΝΘ
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο Δερβενίου θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στην πόλη, με 30 τρακτέρ, που θα φτάσουν στις 14.00 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα εγκαίνια της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζootechnia».
Υπενθυμίζεται ότι το μπλόκο επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, στο ύψος του Δερβενίου, έστησαν με τα τρακτέρ τους αγρότες από τις περιοχές Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρια, Άσσηρο και Λαγκαδά.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου, οι αγρότες θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται από τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία ΧΑΝΘ, στο κέντρο της πόλης.
Σε γενική τους συνέλευση, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχει στηθεί από τις 25/1 στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα και επιχειρούν, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έδωσαν το «πράσινο φως» σε όσους επιθυμούν να βρίσκονται στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.
Στο μεταξύ, τετραμερή συνάντηση στο κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, προτείνει η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας σε διάλογο.
Επ’ αόριστον αποκλεισμένο και στα δύο ρεύματα παραμένει για πέμπτη ημέρα σήμερα το σημείο στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), από αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριους οδούς και η μετάβαση στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” είναι εφικτή, αλλά μέσω παρακαμπτήριων οδών.
Αύριο το πρωί, μερίδα αγροτών και κτηνοτρόφων από το συγκεκριμένο μπλόκο, θα μεταβεί στα Μουδανιά, όπου αναμένεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Χαρίτσης, προκειμένου να του επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
Στις σκέψεις τους είναι ακόμη να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και χωρίς να κλείνουν το δρόμο να κατευθυνθούν στον επιβατικό σταθμό, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν συμβολικά.
Συμβολικό αποκλεισμό προγραμματίζουν οι αγρότες που εγκαταστάθηκαν από τις 28/1 στα διόδια των Μαλγάρων, όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ένας εκ των δύο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας. Τονίζεται ότι και σήμερα νέα δύναμη από το σημείο και συγκεκριμένα από τα χωριά Χαλάστρα, Σίνδο και Μάλγαρα, αναμένεται να μεταβούν στο τελωνείο των Ευζώνων, για ενίσχυση του μπλόκου.
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη δυτική Μακεδονία
Σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό του τελωνείου, έξω από την πόλη της Καστοριάς, όπου γίνεται εκτελωνισμός των προϊόντων, προχωρούν σήμερα από τις 12 το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στο μπλόκο που στήθηκε στο ‘Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.
«Στόχος του αποκλεισμού είναι να αναδείξουμε τη διάσταση των ελληνοποιήσεων, κυρίως φασόλια και μήλα, πρακτική που έχει ρημάξει την αγορά, οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος.
Για αύριο, Παρασκευή 3/2, έχει αποφασιστεί η διοργάνωση Παναγροτικού Συλλαλητηρίου στο κέντρο της Καστοριάς και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μόσχος απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα προς όλους του πολίτες, από όποια επαγγελματική τάξη και αν προέρχονται, προκειμένου να συμμετάσχουν.
Μετά το μεσημέρι πρόκειται να έχει στηθεί το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα.
Στο Καλονέρι Βοείου, στήθηκε το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση πήραν και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας. Στο μεταξύ, στήθηκε και το μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας επίσης, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Πύργων Πτολεμαϊδας.
Επισημαίνεται δε ότι σήμερα τελικά συνεδριάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στις Πρέσπες, προκειμένου να αποφασίσουν το ακριβές σημείο που θα στήσουν μπλόκο και το Σάββατο ακολουθούν αυτοί των χωριών Βοοίου, Νεάπολης και Τσοτυλίου.
Κλειστή η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων
Η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, θα παραμείνει κλειστή, στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, έως και αύριο.
Παράλληλα, αποφασίστηκε οι συντασσόμενοι με τη συντονιστική Κεντρικής Μακεδονίας να μη συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα εγκαίνια της 10ης Διεθνούς Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφία “Zootechnia”, που θα πραγματοποιήσει στις 7 το απόγευμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.
Στο μεταξύ, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο σημείο αποφάσισαν και επέτρεψαν τη διέλευση των 57 νταλικών που είχαν εγκλωβιστεί στο σημείο και με αίτημά τους στις αστυνομικές δυνάμεις, ζήτησαν να οδηγούνται στο εξής σε παρακαμπτήριους δρόμους και προς το τελωνείο της Δοϊράνης, όσοι επιχειρούν προς το τελωνείο των Ευζώνων.
Επισημαίνεται ότι το σημείο έχει αποκλειστεί από τη Δευτέρα, ενώ η διέλευση των φορτηγών και νταλικών με ευπαθή προϊόντα γινόταν κανονικά.