Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontra News
Ο Πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε νέα σειρά μέτρων για την «ενίσχυση της δημόσιας τάξης» όπως ισχυρίζεται, μετά από τρεις εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν αυστηρότερες ποινές για όσους διαπράττουν κλοπές και λεηλασίες, για τους διαδηλωτές που καλύπτουν τα πρόσωπά τους, καθώς και για όσους παρεμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία στήνοντας οδοφράγματα.
Επίσης, σκοπεύει να δημιουργήσει μια νέα ειδική ομάδα, αποτελούμενη από αστυνομικούς και εισαγγελείς, ενώ θα εκσυγχρονίσει την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας και πληροφοριών και θα κάνει ευκολότερη τη διαδικασία καταγγελιών εναντίον των διαδηλωτών.
Από την άλλη, η αντιπολίτευση ασκεί έντονη κριτική στον Πινιέρα, διότι επέλεξε να δώσει έμφαση στην καταστολή, αντί να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα που πυροδότησαν τις διαδηλώσεις. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με αφορμή την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό και μετατράπηκαν σε ευρύτατο κίνημα διαμαρτυρίας, με τους συμμετέχοντες να ζητούν υψηλότερους μισθούς και συντάξεις, καλύτερο σύστημα Υ γείας, υψηλότερους φόρους για τους πλουσίους και μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Μήνυμα που εμφανίστηκε σε κτήριο στο Σαντιάγο της Χιλής: «Δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, γιατί η κανονικότητα ήταν το πρόβλημα»
Στις διαδηλώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι, οι πέντε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε περίπου 10.000 συλλήψεις.
Οι διαδηλωτές κατηγορούν τις αστυνομικές δυνάμεις για αθρόες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέχρι στιγμής υπάρχουν περισσότερες από 800 καταγγελίες για βιασμούς και ξυλοδαρμούς από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Μάλιστα, αναμένεται να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος 14 αστυνομικών που κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν και βασάνισαν έναν διαδηλωτή κι έναν έφηβο που παραβίασε τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Σαντιάγο. Οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι, ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών.
ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ – ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
Ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος Πινιέρα, σε μια προσπάθεια να τερματίσει τις κινητοποιήσεις, υπέγραψε την Τετάρτη σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στα 350.000 πέσος μηνιαίως (κάτι περισσότερο από 420 ευρώ). Μέχρι τώρα ο κατώτατος μηνιαίος μισθός έφτανε τα 301.000 πέσος (366 ευρώ).
Επίσης, προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, απομακρύνοντας κάποιους από τους υπουργούς του που αποτελούσαν κόκκινο πανί για τους διαδηλωτές. Πάντως, τα παραπάνω μέτρα δεν φαίνεται να ικανοποιούν όσους έχουν ξεχυθεί στους δρόμους του Σαντιάγο, οι οποίοι ζητούν δραστικές αλλαγές για τον τερματισμό των κοινωνικών ανισοτήτων, την παραίτηση του Πινιέρα και την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο συντάχθηκε επί των ημερών της δικτατορίας του Πινοσέτ.