ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ;
Με τον τρόμο του Εγκέλαδου κοιμούνται και ξυπνούν το τελευταίο 48ωρο οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, αφού η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα μετά τη ισχυρή δόνηση των 5,3 ρίχτερ δεν τους αφήνει σε ησυχία.
Ακόμη πιο ανήσυχοι, όμως, είναι οι σεισμολόγοι αφού οι πρώτες ενδείξεις δεν τους επιτρέπουν να είναι καθησυχαστικοί ούτε τους βοηθούν να καταλήξουν μετά βεβαιότητας ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.
Ο καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, εξήγησε πως «η περιοχή αυτή, σε ιστορικούς χρόνους, τον 17ο 18ο και 19ο αιώνα, έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς της τάξης των 6 – 6,3 Ρίχτερ που έχουν προκαλέσει βλάβες και καταστροφές στα Γιάννενα».
Και πρόσθεσε: «Είχαμε “ανώμαλο γένεση”, ιδίως το πρώτο 24ωρο, πολλών μεγάλων μετασεισμών. Υπήρχαν ενδείξεις το πρώτο 24ωρο, οι οποίες δεν ήταν τόσο ευοίωνες. Μας ανησυχούσε ένας μεγαλύτερος μετασεισμός το πρώτο 24ωρο. Το ρήγμα αυτό που έχει ενεργοποιηθεί θα μπορούσε να δώσει και έναν σεισμό της τάξης του 6 Ρίχτερ. Αυτό μας ανησυχούσε».
Επιπλέον, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η δόνηση σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο, όπως της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά και για την μεγάλη περιοχή που διεγέρθηκε, η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτή που δικαιολογείται από έναν σεισμό 5,3 βαθμών.
«Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά αυτή η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό» συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας από τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων στην περιοχή.
«Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Πρέπει να περάσουν όμως 48 ώρες για να έχουμε επαρκή δεδομένα και να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ είχαμε μια πληθώρα, έναν καταιγισμό σεισμών μικρότερου μεγέθους, μέσα σε 24 ώρες εκδηλώθηκαν 200 σεισμοί.
Το φαινόμενο αυτό έχει προσδώσει στον σεισμό μια φοβερή ιδιαιτερότητα, δηλαδή αντί να αδειάζει σιγά – σιγά ενέργεια ο σεισμογόνος χώρος άδειασε απότομα και αυτό μας έβαλε σε υποψίες ότι πιθανώς αυτό το απότομο άδειασμα να προκάλεσε ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος.
Βλέπουμε, όμως, ότι αυτή η ιδιομορφία της πρώτης μέρας αποκαθίσταται σταδιακά την δεύτερη ημέρα οπότε είχαμε λιγότερους σεισμούς. Βλέπουμε ότι είμαστε στον σωστό δρόμο αλλά έχουμε απόσταση ακόμα μέχρι να προσδιορίσουμε ότι είμαστε σε μία κατάσταση η οποία αποσβήνεται» ανέφερε.
Μετακινήθηκε το όρος Μιτσικέλι!
Σύμφωνα με τον γεωλόγο-σεισμολόγο, διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάση Γκανά, ο σεισμός είχε ως συνέπεια να μετακινηθεί το όρος Μιτσικέλι, το οποίο ανήκει στην Πίνδο, προς τα δυτικά.
Πρόκειται για μια μετακίνηση της τάξης του 1 – 1,5 εκατοστού καθώς το μέγεθος του σεισμού δεν ήταν τέτοιο που να επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη μετατόπιση του βουνού. Αντίστοιχες μετακινήσεις έχουν παρατηρηθεί πρόσφατα τόσο στην Κεφαλονιά, όσο και στη Λευκάδα, αλλά και στον φονικό σεισμό της Αθήνας το 1999.
Την ίδια ώρα, δεκαέξι κλιμάκια μηχανικών από το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Κοζάνης ,την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το ΤΕΕ Ηπείρου, πραγματοποιούν από αυτοψίες και ελέγχους, ξεκινώντας από σχολικά και άλλα δημόσια κτήρια, στην πόλη των Ιωαννίνων και στα χωριά.
«Πρέπει να τονιστεί πως οι κατασκευές άντεξαν στον μεγάλο σεισμό του Σαββάτου» επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ενώ πρόσθεσε πως αυτό το γεγονός πρέπει να το γνωρίζουν όλοι οι πολίτες, ώστε να αισθανθούν πως υπάρχουν περιθώρια ασφαλείας.
Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αναζητούν την επίσημη ενημέρωση και να αποφεύγουν τη φημολογία, η οποία αποδεικνύεται επιβλαβής για την ψυχολογία τους.
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Πολιτικής Προστασίας όπως δήλωσε περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που εξέφρασε ε τον προβληματισμό του από τις συχνές σεισμικές δονήσεις που συνεχίζονται μέχρι και τώρα.
«Οι σεισμολόγοι μας έχουν πει να είμαστε σε αναμονή γιατί εξελίσσεται ακόμα το φαινόμενο» δήλωσε και πρόσθεσε πως οι κάτοικοι της περιοχής παραμένουν ανάστατοι.
Κλειστά και αύριο τα σχολεία
Κατά την συνεδρίαση του Συντονιστικού, αποφασίστηκε, για προληπτικούς λόγους, να παραμένουν και αύριο, Τρίτη, κλειστά τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και το πανεπιστήμιο.
Ο Δήμος Ιωαννιτών, με σχετική ανακοίνωση, ενημερώνει πως η σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει ζημιές στη στέγη του αρχοντικού Πυρσινέλλα, όπου κεραμίδια έχουν αποκολληθεί και έχει σπάσει τμήμα πέτρινης καμινάδας.
Το κτίριο έχει αποκλειστεί περιμετρικά με κορδέλα, ενώ απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων στους πεζόδρομους Αραβαντινού και Παπάζογλου.
Κλειστές μέχρι και την Τετάρτη θα παραμείνουν οι υπηρεσίες και τα δικαστήρια στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων και στο Ειρηνοδικείο Κόνιτσας.