Συνεχίζεται προκλητικά, και από αριστερή κυβέρνηση, η φάμπρικα των επιτροπών «ημετέρων» από το 1958…

Μερικοί αναγνώστες μας χαρακτήρισαν ως υπερβολική τη διαπίστωσή μας σε προηγούμενο σχόλιο ότι η «ιστορία στην Ελλάδα επαναλαμβάνεται ως…αηδία!».

Ενώ, λοιπόν, δεν είχε στεγνώσει η μελάνη του σχετικού σχολίου (24 Μαρτίου 2016) διαβάσαμε και είδαμε τα ντοκουμέντα (ΦΕΚ κλπ) ότι με δύο νέους νόμους συστάθηκαν, ύστερα από ελάχιστες μάλιστα ημέρες μετά την ψήφισή τους, πάνω από δέκα καλά αμειβόμενες επιτροπές «ειδικών» με άγνωστο αριθμό ομάδων έργων.

Υπενθυμίζουμε ότι σε σύσταση ειδικών επιτροπών ή επιτροπών «Σοφών» προχώρησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, μολονότι ως αντιπολίτευση τις κατήγγελλαν λυσσωδώς. Και το πολιτικό δράμα συνεχίζεται. Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, είχε εξαγγείλει την κατάργηση των διάφορων πολυπίκοιλων και πολυώνυμων επιτροπών και ως νέα κυβέρνηση κυκλοφόρησε μάλιστα και σχετική εγκύκλιο, αλλά σε μια μόλις ημέρα (26 Οκτωβρίου 2009) ανακοίνωσε τη σύσταση… δύο ειδικών επιτροπών! Τη μία ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπό τον τίτλο «Ειδική Τριμελής Επιτροπή Κατεδαφίσεων», και την άλλη ο τότε υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι νέες, δεκάδες, επιτροπές ειδικών του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνουν ίσως τη… χιλιάδα τα τελευταία εξήντα χρόνια. Και όλες σχεδόν συγκροτούνταν για να μη… λαμβάνονται αποφάσεις ή να προσλαμβάνονται… ημέτεροι επ΄ αμοιβή, βεβαίως, βεβαίως! Αυτή η φάμπρικα των «επιτροπών» άρχισε το… 1958 και συνεχίζεται έως σήμερα! Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τη συγκρότησής της ανακοίνωση τη συγκρότηση μια ακόμη επιτροπής για την αναμόρφωση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, η οποία παρέδωσε το πόρισμά της στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ και ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης έχει ανακοινώσει το γνωστό εθνικό διάλογο («κουφών») για την παιδεία! Με την ευκαιρία της συγκρότησης των νέων αυτών επιτροπών και από την αριστερή κυβέρνηση υπενθυμίζουμε μερικές άλλες που αποφασίσθηκαν στο απώτερο και πρόσφατο παρελθόν:

-Η πρώτη Επιτροπή είχε συγκροτηθεί το … 1958 και τα συμπεράσματά της για το Ασφαλιστικό δόθηκαν στη δημοσιότητα το 1959 σε 264 σελίδες!

– Η Επιτροπή Φακιολά το 1992, επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία προκάλεσε «χαλασμό» σε όλη τη χώρα από τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και των συνδικαλιστών.

– Η Επιτροπή Τζουμάκα το 1992 (συμμετείχαν μόνο στελέχη του ΠΑΣΟΚ), η οποία προκάλεσε εσωκομματικές αντιδράσεις για τις προτάσεις της.

Ακολούθησαν και πολλές άλλες για το ασφαλιστικό, όπως η Επιτροπή Σπράου το 1996 και η ειδική Επιτροπή του 1999, η ειδική επιτροπή του Τάσου Γιαννίτση το 2001, η ειδική επιτροπή του Γιώργου Αλογοσκούφη το 2006, η ειδική επιτροπή του Ανδρέα Λοβέρδου το 2009 και η ειδική επιτροπή του Γιώργου Κουτρουμάνη το 2012.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή