Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της διάσκεψης «Thessaloniki Summit 2019», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος.
Στις 15:30, ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒΕ για την παρουσίαση του εμπορικού σήματος των μακεδονικών προϊόντων, στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency».
Στο πλαίσιο του «Thessaloniki Summit 2019», ο Πρωθυπουργός, θα έχει διμερείς συναντήσεις στις 18:30 με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και στις 19:30 με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ξανά στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency».
Στις 20:30, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του 4ου «Thessaloniki Summit»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτό το σημερινό «τετ α τετ» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογο του της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.
Η θέση της Αθήνας είναι γνωστή και έχει εκφραστεί ξεκάθαρα έκτοτε: «Η χώρα μας είναι υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά με όρους και προϋποθέσεις».
Στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας η ελληνική πλευρά εστιάζει κυρίως στη «θωράκιση» του εμπορικού σήματος των μακεδονικών προϊόντων. Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα το μεσημέρι θα παραστεί στη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒΕ για την παρουσίαση του εμπορικού σήματος των Μακεδονικών προϊόντων, το οποίο και θεωρείται από το Μαξίμου ως ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, αν και βεβαίως δεν περιμένει κανείς να λυθεί ένα τόσο λεπτό ζήτημα από τη μία στιγμή στην άλλη.
Θεωρείται δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει εκ νέου και το θέμα των εμπορικών σημάτων στη συνάντηση με Ζάεφ σήμερα όπως είχε κάνει αντίστοιχα και στο πρώτο τους τετ α τετ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι στη Ν.Υορκη ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών και ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι μετά την κύρωσή της, η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί. Ακόμη, είχε καλέσει τον ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.
Ο κ. Ζάεφ στη Νέα Υόρκη είχε εκφράσει τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ. Και αυτό αναμένεται να του θυμίσει σήμερα ο κ.Μητσοτάκης,
Μετά την επιστροφή του από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο στην Ημαθία και ακολούθως τη Δευτέρα θα έχει σύσκεψη με τους περιφερειάρχες.