Κοινό μέτωπο κατά της Τουρκίας για την παράνομη συμφωνία της με τη Λιβύη δημιουργούν Ελλάδα, Κύπρος Ισραήλ
Η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο προκάλεσε την (καθυστερημένη) αντίδραση των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του αγωγού Eastmed, προγραμματίζοντας να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία στις αρχές του 2020 στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα στον Eρντογάν.
Η συμφωνία είχε καθυστερήσει λόγω διαφωνιών στην Ιταλία, όμως με πιέσεις του Ισραήλ τελικά θα επιτευχθεί.
Όπως αναφέρουν κυπριακά ΜΜE, η υπογραφή δεν αποτελεί απλά μια διπλωματική ενέργεια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Πρόκειται για την κορυφαία ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τέσσερις χώρες.
Σε αυτή τη συμφωνία καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών. Δια της συμφωνίας ο σφραγίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη. Και με στεντόρια φωνή οι τέσσερις χώρες λένε της Άγκυρας πως τα παιχνίδια δεν περνούν.
Η στήριξη Ισραήλ σημαίνει επίσης την αναπόφευκτη στήριξη των ΗΠΑ στο εγχείρημα, ακόμα και αν ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να στηρίξει τον Ερντογάν με κάθε δυνατό τρόπο. Ταυτόχρονα θα φέρει και την πιο δυναμική στήριξη από την ΕΕ, καθώς μέσω του αγωγού μειώνεται η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για φυσικό αέριο.
Η Τουρκία έκανε τα πάντα για να διακόψει τα σχέδια για τον East Med. Μια τέτοια εξέλιξη είναι ίσως η καταλληλότερη υπό τις περιστάσεις απάντηση.
Απειλεί τον Ερντογάν ο Χαφτάρ
Ξεκάθαρο πολεμικό μήνυμα στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε για πολλοστή φορά τα τελευταία 24ωρα ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ.
Ο Χαφτάρ ξεκαθάρισε πως θα χτυπήσει δυνάμεις της Τουρκίας που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στη χώρα, στέλνοντας παράλληλα τελεσίγραφο 72 ωρών στις φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές να αποσυρθούν από την Τρίπολη και τη Σύρτη ειδάλλως θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς εναντίον τους.
Μιλώντας εκ μέρους των δυνάμεων του Χαφτάρ, ο Χαλέντ αλ Μαχτζούμπ δήλωσε στο δίκτυο Al Arabiya ότι θεωρεί απίθανο να στείλει ο Ταγίπ Ερντογάν τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη, αφού «παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Τόνισε δε ότι αν πατήσουν πόδι σε λιβυκό έδαφος Τούρκοι στρατιώτες θα εκληφθούν ως «εχθρικές δυνάμεις» και νόμιμος στόχος.
Πρόσθεσε ότι η απόφαση του επικεφαλής της GNA, Φαγιέζ Αλ Σαρ, να ενεργοποιήσει τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία «αποσκοπούσε μόνο στο να ενισχύσει το ηθικό της πολιτοφυλακής».
Το GNA, το οποίο συναντήθηκε παρουσία στρατιωτικών αξιωματούχων, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους της συμφωνίας ή την βοήθεια που θα μπορούσε να παράσχει η Άγκυρα στις φιλικές προς την GNA δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Τουρκία έχει ήδη προμηθεύσει στρατιωτικό εξοπλισμό σε δυνάμεις πιστές στο GNA, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχη και drones.