26 δισεκατομμύρια ευρώ η πρώτη δόση
Την έγκριση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έλαβε το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας στη συνεδρίαση του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και ολοκληρώθηκε στις 10 το βράδυ της Παρασκευής.
Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν το τριετές πρόγραμμα διάσωσης, ενώ η πρώτη δόση θα είναι συνολικά ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το θετικό κλίμα για τη χώρα μας είχε διαφανεί από τις δηλώσεις των υπουργών καθώς προσέρχονταν στην συνεδρίαση.
Μάλιστα, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μέχρι σήμερα φαινόταν να είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος του προγράμματος της Ελλάδας και να προκρίνει την λύση της συμφωνίας – «γέφυρας».
«Πιστεύω ότι σήμερα θα έχουμε συμφωνία», είχε δηλώσει το μεσημέρι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ακόμα, θετική ήταν και η εισήγηση του EuroWorking Group, που ζητούσε την εκταμίευση 23 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά για την Ελλάδα.
Άμεσα τα 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε να αποπληρώσει η χώρα τις δανειακές της υποχρεώσεις και άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
«Άμεσα» θα εκταμιεύονταν άλλα 10 δισεκατομμύρια ευρώ αποκλειστικά για τις τράπεζες, διεμήνυε η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της.
«Το «πράσινο φως» σε ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης», μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Έχουμε συμφωνία», ανέφεραν τρεις πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Για συμφωνία κάνει λόγο ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ, σύμφωνα με το Reuters.
Ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Euronews τονίζουν ότι εγκρίθηκε το τρίτο δάνειο για την Ελλάδα.
Γιούνκερ: Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αμετάκλητα μέλος της Ευρωζώνης
«Υπάρχει συμφωνία. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αμετάκλητα μέλος της Ευρωζώνης», έγραψε στο Twitter o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου δόθηκε το «πράσινο» φως για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης στην Ελλάδα.

Nτάισελμπλουμ: «Καταλήξαμε σε πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα»
«Οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τα τεχνικά κλιμάκια»
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα», ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία μεταξύ Θεσμών και Ελλάδας, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τα τεχνικά κλιμάκια, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν γόνιμες και έγιναν σε καλό κλίμα.
«Χαιρετίζουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η πιστή εφαρμογή του θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα.
Σχετικά με τις τράπεζες, επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, κατόπιν της ολοκλήρωσης των stress tests (τεστ αντοχής).
Όπως διαβεβαίωσε, οι καταθέτες θα εξαιρεθούν από το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών.
Πάντως, κατέστησε σαφές ότι οι τραπεζικές μετοχές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, θα υπαχθούν στο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα ιδρυθεί στα τέλη του 2015.
Όσον αφορά στο ύψος του δανείου, αποκάλυψε ότι θα ανέλθει στα 86 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισεκατομμύρια θα διοχετευτούν στις τράπεζες.
Σχετικά με το χρέος, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι η βιωσιμότητά του θα εξεταστεί κατόπιν της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί εφόσον διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και υλοποιηθούν οι πρώτες αυστηρές μεταρρυθμίσεις.
«Έως τις 19 Αυγούστου, όλα τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλωσορίζω τη συμφωνία, επεσήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ ευχαρίστησε τα τεχνικά κλιμάκια που «δούλεψαν σκληρά».
Όπως εξήγησε, ήταν απαραίτητη η συμφωνία για να υπάρξει εμπιστοσύνη, ενώ χαρακτήρισε ευρεία και περιεκτική τη συμφωνία που προσυπογράφεται από το Eurogroup.
«Η αβεβαιότητα είχε αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας» σημείωσε ο Βάλντις Ντρομπρόβσκις, ενώ όπως εξήγησε, «είναι πολύ σημαντικό να γυρίσουμε σελίδα και σταδιακά να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη».
«Όπως ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ, το συνολικό ποσό του προγράμματος θα φτάσει τα 86 δις, 25 από τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράλληλα, θα λάβουν χώρα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε και έκανε λόγο για συμφωνία δίκαιη και ισορροπημένη.
«Αυτό που προέχει είναι να υπάρξει γρήγορη και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων, καθώς και να οικειοποιηθούν οι ελληνικές αρχές το πρόγραμμα» εκτίμησε και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό βήμα την ψήφιση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον Βαλντίς Ντομπρόβσκις, η εποπτεία του προγράμματος θα γίνεται από την Επιτροπή, η οποία, όπως ανέφερε, είναι προσηλωμένη στην υποστήριξη προς τις ελληνικές αρχές.
Ρέγκλινγκ: «Στα 26 δις ευρώ η πρώτη δόση»
«Το δάνειο θα εκταμιευτεί σε δόσεις τα επόμενα τρία χρόνια, με ημερομηνία αποπληρωμής κατά μέσο όρο 32,5 χρόνια μετά», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες και τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε πως «η πρώτη δόση θα φθάσει τα 26 δισεκατομμύρια και θέλουμε να καλυφθούν όλες οι άμεσες ανάγκες της Ελλάδας» και συνέχισε λέγοντας πως «περιμένουμε και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε ότι «εκτιμούμε πως δεν θα βάλει όλο το ποσό ο ESM και ότι τελικά θα συμμετάσχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν ξέρουμε ακριβώς ποια θα είναι η συμβολή του, αλλά θα συμβάλλει με κάποια χρήματα».
Τσακαλώτος: «Η κοινωνία θα κρίνει το πόσο καλή είναι αυτή η συμφωνία»
«Το πόσο καλή είναι αυτή η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το πώς η ελληνική κοινωνία θα το κρίνει ως κάτι θετικό».
Τα παραπάνω επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου εγκρίθηκε το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Λαγκάρντ: Απαιτείται σημαντική ελάφρυνση του χρέους
«Το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο», υποστήριξε για ακόμα μία φορά η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρετίζοντας τη συμφωνία της κυβέρνησης με του Θεσμούς για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της πρώτης επιθεώρησης του προγράμματος του ΕΜΣ για μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζονταν μέχρι τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η ανακοίνωση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρει τα εξής:
«Το πακέτο των πολιτικών που καθορίστηκε στο Μνημόνιο Συνεννόησης που συμφωνήθηκε πρόσφατα μεταξύ των Ελληνικών Αρχών και των Ευρωπαϊκών θεσμών, με τη συμβολή του Ταμείου, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά.
Όχι μόνο αντιστρέφει τις υπαναχωρήσεις πολιτικής που οδήγησαν το προηγούμενο πρόγραμμα εκτός τροχιάς, αλλά παράλληλα θέτει μακρόπνοες πολιτικές για την ανάκαμψη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα, καθώς και για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Καλωσορίζω ιδιαίτερα τις προσπάθειες των Αρχών για να ξεπεραστεί η σοβαρή απώλεια εμπιστοσύνης των τελευταίων μηνών, μέσα από σημαντικές προκαταβολικές δράσεις.
Οι περισσότερες από τις δράσεις αυτές έχουν καθοριστεί πλήρως στο Μνημόνιο, ενώ θα εφαρμοστούν σημαντικά μέτρα στους δημοσιονομικούς διαρθρωτικούς τομείς, μεταξύ άλλων, σαν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Σε δύο τομείς, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει σε βιώσιμη δημοσιονομική και αναπτυξιακή πορεία – τον καθορισμό των παραμετρικών δημοσιονομικών μέτρων που απομένουν, τα οποία περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστον ένα εκτεταμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό που απαιτούνται για τη στήριξη του στόχου, ο οποίος παραμένει ακόμη φιλόδοξος, για την επίτευξη μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς και πρόσθετα μέτρα για την αποφασιστική βελτίωση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα- η κυβέρνηση χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει το πρόγραμμά της με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Αυτό είναι κατανοητό, και προς την κατεύθυνση αυτή, με ενθαρρύνει η δέσμευση της κυβέρνησης να εργαστεί μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της και με το Ταμείο για την ολοκλήρωση αυτών των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στους επόμενους μήνες.
Με τον λεπτομερή καθορισμό αυτών των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, το Μνημόνιο που Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Ουάσιγκτον, ΗΠΑ 2 συμφωνήθηκε πρόσφατα θα απαιτήσει μια πολύ αποφασιστική και αξιόπιστη προσπάθεια εκ μέρους των Ελληνικών Αρχών για την αποκατάσταση μιας ισχυρής και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Όμως, συνεχίζω να έχω τη σταθερή πεποίθηση ότι το χρέος της Ελλάδας έχει καταστεί μη βιώσιμο και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους μόνο μέσα από τις δικές τις δράσεις.
Έτσι λοιπόν, είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για τη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της πρώτης επιθεώρησης του προγράμματος του ΕΜΣ για μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζονταν μέχρι τώρα.
Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι οι δράσεις που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν από τις Αρχές μέχρι το χρονικό σημείο της πρώτης επιθεώρησης, σε συνδυασμό με τις πολιτικές που καθορίζονται στο Μνημόνιο, όταν συμπληρωθούν με τις προαναφερόμενες δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και με μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, θα δημιουργήσουν τη βάση για ένα αξιόπιστο και περιεκτικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας.
Προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία με την Ελλάδα και με τους Ευρωπαίους εταίρους της στους επόμενους μήνες, ώστε να προκύψουν όλα τα στοιχεία που χρειάζομαι για να εισηγηθώ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου την εξέταση περαιτέρω οικονομικής υποστήριξης προς την Ελλάδα».
Σαπέν: Το πρόγραμμα ήταν αποτέλεσμα μεγάλης διαδρομής
«Το Eurogroup ενέκρινε το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους.
«Το πρόγραμμα ήταν αποτέλεσμα μίας μεγάλης διαδρομής», τόνισε ο Μισέλ Σαπέν.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών χάθηκε μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και η Γαλλία είχε δηλώσει από νωρίς την προσήλωσή της.
«Είχαμε θέσει ως αρχή να υπάρξει ένας διπλός σεβασμός» εξήγησε, ενώ όπως είπε, «δεν πρέπει οι Ευρωπαίοι να προσποιούμαστε ότι δεν άλλαξε κάτι στην Ελλάδα μετά τις εκλογές, έπρεπε να προσαρμοστούμε».
«Και η Ελλάδα από την πλευρά της κλήθηκε να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες», συμπλήρωσε και έκανε λόγο για σεβασμό και αλληλεγγύη που έπρεπε να επιδείξουν όλες οι πλευρές, για να μπει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης.
Όπως υπογράμμισε ο Μισέλ Σαπέν, τα κόμματα στην Ελλάδα ανέλαβαν τις ευθύνες τους, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει πως «ξεκίνησε να εργάζεται ξανά».
Παράλληλα, χαρακτήρισε αναγκαία την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα σε επίπεδο ρευστότητας, κάτι που έδινε χαρακτήρα κατεπείγοντος στην έγκριση της συμφωνίας.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε ότι το Ταμείο έχει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα και στέκεται κυρίως στη βιωσιμότητα του χρέους.
«Κρίθηκε αναγκαίο τον Οκτώβριο να εξετάσουμε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους», εξήγησε και, όπως είπε, «πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους, για να καταστεί βιώσιμο», εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν χρειάζεται ονομαστική απομείωσή του, αλλά αναδιάρθρωσή του.
Σόιμπλε: «Ήταν μία καλή ημέρα, είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα»
«Συμφωνήσαμε σε μία κοινή πρόταση, τώρα πρέπει να δώσουν τα εθνικά κοινοβούλια την έγκρισή τους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
«Τον Οκτώβριο θα έχουμε τα στοιχεία για να συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους» εξήγησε ενώ όπως τόνισε, πιστεύει ότι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει οικονομικά στο πακέτο.
Η πρώτη δόση των 26 δισεκατομμυρίων θα εκταμιευθεί άμεσα, ενώ 10 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση περιορισμών, καθώς είναι σημαντικό να αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως είπε, φαίνεται πως στην Ελλάδα γίνεται μία νέα «σοβαρή» προσπάθεια, ενώ έκανε λόγο για μία «καλή ημέρα» και ένα «καλό αποτέλεσμα».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στάθηκε στην αναγκαιότητα, είτε η χώρα να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, είτε «να γίνει κάτι άλλο». «Η συμμετοχή στο ευρώ δεν είναι χωρίς προΰποθέσεις», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικό Ταμείο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος.
Σουλτς: «Σημαντική μέρα για την Ευρωζώνη και κυρίως για την Ελλάδα»
Σημαντική χαρακτήρισε την ημέρα για την Ευρωζώνη και ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
«Να χτίσουμε όλοι πάνω σε αυτή τη μέρα τους επόμενους κρίσιμους μήνες», τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup:
Το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, με γνωμοδότηση από το ΔΝΤ, σχετικά με τους όρους πολιτικής που διέπουν τον νέο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής του ESM. Το Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές που απέδειξαν την ισχυρή δέσμευσή τους, όπως φαίνεται από την εξομάλυνση των μεθόδων εργασίας με τα θεσμικά όργανα και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων σε μια αποφασιστική και ταχύ τρόπο.
Η συμφωνία αυτή είναι σύμφωνη με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που έθεσε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12 Ιουλίου και παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμη πορεία.
Το Eurogroup χαιρετίζει το ευρύ πεδίο εφαρμογής των μέτρων πολιτικής που περιέχονται στο μνημόνιο συμφωνίας, τα οποία, εάν εφαρμοστούν με αποφασιστικότητα, θα αντιμετωπίσουν τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.
Είμαστε σίγουροι ότι η αποφασιστική και όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων, όπως αυτές διατυπώνονται στο μνημόνιο συμφωνίας θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης που θα βασίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά, αυξημένη ανταγωνιστικότητα, υψηλά επίπεδα απασχόλησης και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η Ελλάδα στοχεύει σε μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με μια δημοσιονομική πορεία του πρωτογενούς ισοζυγίου -0,25% το 2015, 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018 πρέπει να επιτευχθεί κυρίως μέσω των παραμετρικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζονται από μέτρα για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Η Ελλάδα θα αναλάβει μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης του. Θα καθορίζει τις πολιτικές για την πλήρη αποζημίωση για την δημοσιονομική επίπτωση από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2012 και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή αμοιβαία αποδεκτή εναλλακτική μέτρα τον Οκτώβριο του 2015.
Η Ελλάδα έχει επιπλέον τη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και των προϊόντων για το άνοιγμα της οικονομίας στις επενδύσεις και τον ανταγωνισμό, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό και την αποπολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα.
Όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να λάβει αποφασιστικά μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως απαιτείται, μέτρα για την ενίσχυση του πλαισίου αφερεγγυότητας και σημαντική βελτίωση της διακυβέρνησης των τραπεζών και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Μετά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review) και τα τεστ αντοχής πριν από το τέλος του έτους, το «κούρεμα» στην πράξη θα εφαρμοστεί για στους ομολογιούχους, ενώ αποκλείεται στις καταθέσεις.
Το Eurogroup τονίζει ότι οι προϋποθέσεις της συμφωνίας πρέπει να αναλυθούν περαιτέρω όπως ζητήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά προτεραιότητα, ιδίως στους τομείς των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος και της στρατηγικής του χρηματοπιστωτικού τομέα και της διακυβέρνησης, σε συμφωνία με τα τρία θεσμικά όργανα το χρόνο για την ολοκλήρωση της πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος του ESM.(…)
To Eurogroup τονίζει ότι ένα σημαντικά πιο ισχυρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί θεμέλιο λίθο για το νέο πρόγραμμα του ESM. Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των Ελληνικών Αρχών για την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας προκειμένου να διασφαλιστούν οι διαφανείς διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων και η επαρκής τιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με τις αρχές του ΟΟΣΑ. Για να διασφαλιστεί μια πιο φιλόδοξη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων θα δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο ταμείο στην Ελλάδα κάτω από την επίβλεψη των σχετικών Ευρωπαϊκών Θεσμών μέχρι το τέλος του 2015 και θα περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των ανεξαρτήτως αποτιμούμενων κρατικών περιουσιακών στοιχείων αποφεύγοντας τις fire sales.
Το Eurogroup περιμένει από την Ελληνική Κυβέρνηση να υιοθετήσει ένα σχέδιο για το ταμείο αυτό μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2015 ώστε να λειτουργήσει έως το τέλος του χρόνου. Το αντικείμενό του θα είναι γρήγορα να εντοπίζει, να μεταφέρει κατά τη διάρκεια του προγράμματος και να διαχειρίζεται πολύτιμα Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων εργαλείων, περιλαμβανομένων μειοψηφικών μετοχικών κεφαλαίων, και να αυξάνει την αξία τους σε επαγγελματική βάση. Αυτό θα περιλαμβάνει και τις μετοχές των Ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους
ενισχύοντας έτσι και τη διακυβέρνηση των τραπεζών. Αυτό θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ μπορεί να πραγματοποιηθεί βάζοντας στην αγορά τα περιουσιακά στοιχεία, με τα 25 δισ. ευρώ να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% κάθε εναπομείναντος ευρώ (π.χ. το 50% των 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους και το 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις. Η νομοθεσία για τη σύσταση του ταμείου θα υιοθετηθεί σε συμφωνία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Το Eurogroup εκτιμά ότι οι Ελληνικές αρχές έχουν κάνει επιπλέον και σημαντικά νομοθετικά βήματα τις τελευταίες ημέρες. Αυτό στηρίζει την σταδιακή διαδικασία της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, επιδεικνύοντας την πολιτική αποφασιστικότητα και την ιδιοκτησία του προγράμματος από τις αρχές. Αυτά τα βήματα περιλαμβάνουν κυρίως επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα όσον αφορά τη φορολογία και τα έξοδα, τη νομοθεσία για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και ένα εκτεταμένο πακέτο ενεργειών σχετικά με το δημοσιονομικό τομέα και την αγορά. Επιπρόσθετα σε συμμόρφωση με την δήλωση του Eurogroup της 16ης Ιουλίου, οι ελληνικές αρχές έλαβαν μέτρα για να προσαρμόσουν και να ολοκληρώσουν τη νομοθεσία που υιοθετήθηκε στις 15 Ιουλίου 2015. Οι αρχές έχουν επίσης καταργήσει μια σειρά από διατάξεις που είχαν φέρει πίσω τις προηγούμενες δεσμεύσεις του προγράμματος.
Το Eurogroup καλωσορίζει την θετική εκτίμησης της εφαρμογής αυτών των προαπαιτουμένων από τους Θεσμούς. Οι Ελληνικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει την πρόθεσή τους να ολοκληρώσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο τις επόμενες ενέργειες που έχουν τεθεί από τους θεσμούς, περιλαμβανομένων της υιοθετηθείσας νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών σε ευθυγράμμιση με την πρόταση των θεσμών.
Βάσει της εκτίμησης των θεσμών το πρόγραμμα του ESM θα καλύψει ένα ποσό έως 86 δισ. ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει ένα ποσό έως 25 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό τομέα προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά κόστη ανακεφαλαιοποίησης.
Η πρώτη δόση του προγράμματος ύψους 26 δισ. ευρώ θα γίνει σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη υποδόση των 10 δισ .ευρώ θα είναι διαθέσιμη άμεσα σε λογαριασμό του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η δεύτερη υποδόση ύψους 16 δισ. ευρώ θα δοθεί στην Ελλαδα σε αρκετές δόσεις αρχής γενομένης με μια πρώτη εκταμίευση ύψους 13 δισ. ευρώ έως τις 20 Αυγούστου και θα ακολουθήσουν περαιτέρω εκταμιεύσεις το φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των στόχων που βασίζονται στα μέτρα που περιγράφονται στο Μνημόνιο και θα εξειδικευθούν από τους ευρωπαικούς θεσμούς και θα συμφωνηθούν από το EWG.
Μια δεύτερη δόση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους έως 15 δισ. ευρώ μπορεί να γίνει διαθέσιμη μετά την πρώτη αξιολόγηση και όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των προγραμματισμένων στρες τεστ και την εφαρμογή των στόχων του οικονομικού τομέα της αξιολόγησης. Αυτά τα χρήματα θα μεταφερθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM και μπορούν να αποδεσμευθούν με απόφαση του συμβουλίου διοίκησης του ESM.
Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός μακροπρόθεσμου και αξιόπιστου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και επιπρόσθετων μέτρων για το χρέος χωρίς ονομαστικό κούρεμα. Όπως αναφέρεται στην απόφαση της 12ης Ιουλίου το Eurogroup δηλώνει ότι είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, να εξετάσει πιθανά επιπρόσθετα μέτρα (πιθανώς με μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και αποπληρωμής) με στόχο τη διασφάλιση να είναι σε βιώσιμο επίπεδο οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Τα μέτρα αυτά θα εξαρτηθούν από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος του ESM και θα εξεταστούν μετά την πρώτη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα ονομαστικού κουρέματος του χρέους.
Το Eurogroup θεωρεί την εμπλοκή του ΔΝΤ ως απαραίτητη και καλωσορίζει την πρόθεση της διοίκησης του ταμείου να προτείνει στο ΔΣ του ΔΝΤ να εξετάσει την επιπρόθετη οικονομική στήριξη για την Ελλάδα μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης εξειδίκευση των δημοσιονομικών, δομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα και μόλις εξεταστεί η ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα και μόλις έχει επιτευχθεί μια συμφωνία για πιθανή ελάφρυνση χρέους προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.
Μόλις εγκριθεί, η πλήρης επαναδέσμευση του ΔΝΤ αναμένεται να μειώσει ανάλογα τη χρηματοδότηση από τον ESM. Το Eurogroup καλωσορίζει τη θετική αξιολόγηση του ΔΝΤ για τους πολιτικούς όρους που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και επιβεβαιώθηκαν από τη διευθύνουσα σύμβουλο του ταμείου και περιμένει ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ που θα βασίζεται σε αυτό.
Το Eurogroup εκτιμά ότι πλέον υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσουν οι σχετικές εθνικές διαδικασίες για την έγκριση της οικονομικής βοήθειας μέσω ESM. Το Eurogroup αναμένει ότι το ΔΣ του ESM θα είναι σε θέση να εξουσιοδοτήσει την Κομισιόν να υπογράψει το Μνημόνιο εκ μέρους του ESM και να εγκρίνει την πρόταση για μια συμφωνία έως τις 19 Αυγούστου βάσει της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών και επομένως το ξεκλείδωμα της αρχικής δόσης έως 26 δισ. ευρώ».
Η απόφαση του Eurogroup στα αγγλικά:
The Eurogroup welcomes the agreement that has been reached between Greece and the European Institutions, with input from the IMF, on the policy conditionality underlying the new ESM macroeconomic adjustment programme. The Eurogroup commends the Greek authorities for their demonstrated strong commitment as shown by the normalisation of the working methods with the Institutions and the conduct of the negotiations in a determined and swift manner. This agreement is in line with the parameters and key objectives set by the Euro summit on 12 July and provides a comprehensive framework for restoring the Greek economy to a sustainable path.
The Eurogroup welcomes the wide scope of the policy measures contained in the Memorandum of Understanding (MoU), which, if implemented with determination, will address the main challenges facing the Greek economy. We are confident that decisive and as swift as possible implementation of the reform measures as spelled out in the MoU will allow the Greek economy to return to a sustainable growth path based on sound public finances, enhanced competitiveness, high employment and financial stability.
Greece will target a medium-term primary surplus of 3.5% of GDP with a fiscal path of primary balances of -0.25% in 2015, 0.5% in 2016, 1.75% in 2017 and 3.5% in 2018 to be achieved notably through upfront parametric fiscal reforms supported by measures to strengthen tax compliance and fight tax evasion. Greece will undertake an ambitious reform of the pension system aimed at ensuring its sustainability, efficiency and fairness. It will specify policies to fully compensate for the fiscal impact of the Constitutional Court ruling on the 2012 pension reform and to implement the zero deficit clause or mutually agreeable alternative measures by October 2015. Greece has furthermore committed to key labour and product market reforms to open up the economy to investment and competition, as well as to modernise and depoliticise the public sector. With regard to the financial sector, Greece has committed to take decisive measures to safeguard stability, including a recapitalisation of the banks as required, measures to enhance the insolvency framework and a significant improvement of the governance of the banks and the Hellenic Financial Stability Fund (HFSF). Following the results of the Asset Quality Review and Stress Tests before the end of the year, the bail in instrument will apply for senior debt bondholders whereas bail in of depositors is excluded. The Eurogroup stresses that the agreed conditionality needs to be further specified as requested by the IMF a matter of priority, in particular in the areas of pension reforms and financial sector strategy and governance, in agreement with the three Institutions in time for the completion of the first review under the ESM programme. Moreover, Greece will take urgently needed steps to tackle the non-performing loan (NPL) problem in the banking sector. Given the magnitude of the problem, we urge the authorities to develop all necessary instruments to that end, including opening the market for NPL servicing and disposal with the appropriate safeguards to protect vulnerable debtors and exploring the possibility of a bad bank.
Compliance with the conditionality of the MoU will be monitored by the Commission in liaison with the ECB and together with the IMF, as foreseen in Article 13(7) of the ESM Treaty.
The Eurogroup stresses that a significantly strengthened privatisation programme is a cornerstone of the new ESM programme. The Eurogroup welcomes the Greek authorities’ commitment to adopt new legislation to ensure transparent privatisation procedures and adequate asset sale pricing, according to OECD principles and standards on the management of State Owned Enterprises (SOEs). To ensure a more ambitious privatisation process, an independent fund will be established in Greece under the supervision of the relevant European institutions by end-2015 and encompass the privatisation of independently valuated state assets, while avoiding fire sales. The Eurogroup expects the Greek government to endorse the plan for this fund by the end of October 2015 so that it can be operational by the end of the year. Its task will be to quickly identify, transfer over the lifetime of the programme, and manage valuable Greek assets through privatisation and other means, including minority shareholdings and to increase their value on a professional basis. This will include the shares in Greek banks after their recapitalisation, thus also enhancing banks’ governance. This should ensure that a targeted value of EUR 50 bn can be realised, by putting the assets on the market, of which EUR 25bn will be used for the repayment of recapitalization of banks and other assets and 50 % of every remaining euro (i.e. 50% of EUR 25bn) will be used for decreasing the debt to GDP ratio and the remaining 50 % will be used for investments. The legislation to establish the Fund shall be adopted in agreement with European institutions.
The Eurogroup appreciates that the Greek authorities have taken additional important legislative steps over the last few days. This supports the gradual process of rebuilding trust, demonstrating the authorities policy resolve and programme ownership. Those steps include notably additional fiscal measures on the tax and expenditure side, legislation on early retirement as well as an extensive set of actions in relation to the financial sector and product markets. In addition, in line with the Eurogroup statement of 16 July, the Greek authorities took measures to adjust and complete the legislation adopted on 15 July 2015. The authorities have also repealed a number of provisions backtracking on previous programme commitments.
The Eurogroup welcomes that the implementation of those prior actions has been assessed positively by the Institutions. The Greek authorities have confirmed their intention to complete by September the follow up actions identified by the Institutions, including the need to bring the adopted household insolvency law in line with the proposal of the Institutions.
Based on the assessment of the Institutions, the ESM financial assistance facility agreement will cover an amount of up to EUR 86 bn. This includes a buffer of up to EUR 25 bn for the banking sector in order to address potential bank recapitalisation and resolution costs.
The first tranche under the ESM programme of EUR 26 bn will consist of two sub-tranches. The first sub-tranche of EUR 10 bn will be made available immediately in a segregated account at the ESM for bank recapitalisation and resolution purposes. The second sub-tranche of EUR 16 bn will be disbursed to Greece in several instalments, starting with a first disbursement of EUR 13 bn by 20 August, followed by one or more further disbursements in the autumn subject to the implementation of key milestones based on measures outlined in the MoU and to be specified by the European Institutions and agreed by the EWG.
A second tranche for banking recapitalisation and resolution needs of up to EUR 15 bn can be made available after the first review and no later than 15 November, subject to the completion of the planned Asset Quality Review and Stress Test and the implementation of the financial sector deliverables of the review. These funds will initially be transferred to the segregated ESM account and can be released upon the agreement of the ESM Board of Directors.
The debt sustainability assessment was conducted by the Commission, in liaison with the ECB, as foreseen in Article 13(1) of the ESM Treaty. The analysis concludes that debt sustainability can be achieved through a far-reaching and credible reform programme and additional debt related measures without nominal haircuts. In line with the Euro summit statement of 12 July, the Eurogroup stands ready to consider, if necessary, possible additional measures (possible longer grace and repayment periods) aiming at ensuring that Greece’s gross financing needs remain at a sustainable level. These measures will be conditional upon full implementation of the measures agreed in the ESM programme and will be considered after the first positive completion of a programme review. The Eurogroup reiterates that nominal haircuts on official debt cannot be undertaken.
The Eurogroup considers the continued programme involvement of the IMF as indispensable and welcomes the intention of the IMF management to recommend to the Fund’s Executive Board to consider further financial support for Greece once the full specification of fiscal, structural and financial sector reforms has been completed and once the need for additional measures has been considered and an agreement on possible debt relief to ensure debt sustainability has been reached. Resulting policy conditionality will be a shared one as the policy conditionality underlying the ESM macroeconomic adjustment programme is developed in parallel to the one of the IMF. Once approved, the full re-engagement of the IMF is expected to reduce subsequently the ESM financing envelope accordingly. The Eurogroup welcomes the positive assessment of IMF staff of the policy conditionality contained in the MoU as confirmed by the IMF Managing Director and looks forward to an IMF programme based on the latter.
The Eurogroup considers that the necessary elements are now in place to launch the relevant national procedures required for the approval of the ESM financial assistance. The Eurogroup expects that the ESM Board of Governors will be in a position to authorise the European Commission signing the MoU on behalf of the ESM and approve the proposal for a financial assistance facility agreement by 19 August, subject to completion of national procedures, and thereby unlock the initial tranche of up to EUR 26 bn.