Συλλήψεις και παραπομπές για το σκάνδαλο του C4Ι

Ένταλμα για Χριστοφοράκο και δίωξη για κακούργημα σε 17 ακόμη εμπλεκομένους – Στο φως η ληστεία του δημοσίου χρήματος από το σύστημα του αρχιερέα της διαπλοκής – Ενέχονται ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης. Το έκρυβαν όλοι και το αποκάλυψε η «Αυριανή»

Ένταλμα σύλληψης για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και παραπομπή για κακουργήματα 18 εμπλεκομένων στο γιγαντιαίο σκάνδαλο του C4I αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απάτη που συντελέστηκε σε βάρος του δημοσίου χρήματος και στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχε παίξει ο Γιώργος Παπανδρέου και το σύστημα διακυβέρνησης του αρχιερέα της διαπλοκής Κώστα Σημίτη.

Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις της «ΑΥΡΙΑΝΗΣ» που οδήγησαν σε παραίτηση τον τότε υφυπουργό Ευάγγελο Μαλέσιο, ο οποίος έμενε δωρεάν σε σπίτι που του είχε παραχωρήσει ο ιδιοκτήτης της ΑLTEC, Θανάσης Αθανασούλης, που συμμετείχε στην κοινοπραξία που είχε στηθεί και ανέλαβε χαριστικά και με παράνομες μεθοδεύσεις το έργο της ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων για το οποίο το δημόσιο πλήρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και δεν παραδόθηκε στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και στη συνέχεια κανείς υπουργός δεν έβαζε υπογραφή γιατί ήταν ημιτελές.

Η κοινοπραξία στην οποία δόθηκε χαριστικά το έργο είχε στηθεί από τον στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργο Τρεπεκλή.

Η συμμετοχή της SIEMENS στο αρχικό σχήμα ήταν ασήμαντη, αλλά όταν δόθηκε το έργο, η μετοχική σύνθεση της κοινοπραξίας άλλαξε και ο γερμανικός κολοσσός απέκτησε κυρίαρχη θέση. Στην ουσία η ΑLTEC και οι άλλες άσχετες με τέτοια έργα εταιρείες, συμμετείχαν στο αρχικό σχήμα αποκλειστικά για προσχηματικούς λόγους. Όταν έκλεισε η δουλειά και έπεσαν οι μίζες, εμφανίστηκαν οι Γερμανοί της SIEMENS, που ανέλαβαν την εκτέλεση του έργου.

Ένα μεγάλο μέρος από τις μίζες για το C4I κατέληξε στα μαύρα ταμεία πολιτικών και κομμάτων, ενώ είχε λαδωθεί σχεδόν το σύνολο των μέσων ενημέρωσης και γι’ αυτό συγκάλυπταν το γιγαντιαίο αυτό σκάνδαλο.

Όταν η «ΑΥΡΙΑΝΗ» άρχισε τις καταιγιστικές αποκαλύψεις που προκάλεσαν σεισμό στο ΠΑΣΟΚ, παραιτήσεις υπουργών και αποδόμηση του συστήματος Σημίτη, η τότε κυβέρνηση έστειλε τον επίορκο εφοριακό Παναγιώτη Κουκουλομάτη να ελέγξει όλες τις εκδοτικές εταιρείες του Γιώργου Κουρή. Η εκβιαστική τακτική της παραπαίουσας κυβέρνησης Σημίτη δεν είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα, αφού οι αποκαλύψεις συνεχίστηκαν από την «ΑΥΡΙΑΝΗ» με αμείωτη ένταση, ενώ ο εφοριακός που έστειλε το σύστημα Σημίτη, ο οποίος διέθετε και πολυτελή βίλα στα βόρεια προάστια, αποδείχθηκε ότι είχε λαδωθεί με τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS!

 

 

 

 

 

Συμβούλιο Εφετών για το C4I: “Συλλάβατε τον Χριστοφοράκο”

Eδώλιο – μαμούθ για τη δεύτερη μεγαλύτερη υπόθεση που αφορά σε υπόθεση προμηθειών της γερμανικής εταιρείας Siemens, στήνει για 18 άτομα, πρώην στελέχη της εταιρείας και κρατικούς λειτουργούς, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Το Δικαστικό Συμβούλιο που εξέδωσε το υπ΄ αριθμόν 1732/2017 βούλευμά του, ζητεί – εκτός των άλλων – τη σύλληψη και προσωρινή κράτηση του Μιχάλη Χριστοφοράκου και των επιφανών στελεχών της Siemens Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek σχετικά με «μίζες» στην προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I. Οι δικαστές αναφέρουν πως τα στελέχη της Siemens «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I». Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη για τις βαρύτατες κατηγορίες της ενεργητικής δωροδοκίας, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση.

 

Η ανατροπή

 

 

Πριν από 1,5 χρόνο πάντως είχε προκληθεί πολιτικός σεισμός όταν η εισαγγελική αρχή σε πρότασή της δεν είχε εντοπίσει ίχνη δωροδοκίας στην υπόθεση του συστήματος ασφάλειας C4I, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έργο που είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία SAICTEAM, με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens. Τότε χρειάστηκε η παρέμβαση του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο διέταξε εκ νέου έρευνα, για να αλλάξει τη συγκεκριμένη πρότασή του ο εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος και να προτείνει να δικαστεί για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Η αλλαγή άποψης ήρθε μετά την παρέμβαση του Συμβουλίου Εφετών το οποίο διαφώνησε ευθέως με την προηγούμενη άποψη που είχε διατυπώσει τον Μάρτιο του 2016 με την οποία ζητούσε να απαλλαγεί όχι μόνο για το αδίκημα της απάτης αλλά και της δωροδοκίας. Όπως σημείωνε τότε, ο Χριστοφοράκος δεν δωροδόκησε κρατικούς υπαλλήλους, αλλά τα εκατομμύρια που δόθηκαν για να κλείνει όλες τις μεγάλες δουλειές στη χώρα μας η Γερμανική εταιρεία ήταν δωρεά (!) προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Έτσι η νέα πρόταση υιοθετήθηκε πλήρως από το Συμβούλιο Εφετών.

Απαλλαγή για επιμέρους κατηγορίες

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, καταργεί την ισχύ των ενταλμάτων σύλληψης (10/2009 και 13/2009) σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου για το αδίκημα της απάτης, καθώς αποφάνθηκε να μην δικαστεί για αυτήν την κατηγορία ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas. Παράλληλα, αίρει τους περιοριστικούς όρους σε βάρος του Διον. Δενδρινού που του είχαν επιβληθεί στο παρελθόν (εμφάνιση και εγγύηση 250.000 ευρώ) και τη δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων και του επιβάλει για τις πράξεις για τις οποίες παραπέμπεται καταβολή εγγυοδοσίας 80.000 ευρώ και εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ.

Ταυτόχρονα, επιβάλει κατά πλειοψηφία στους R.Maghew και Gr. Clark εγγυοδοσία 80.000 ευρώ και στους Γεώργιο Καραμάνη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο, Παναγιώτη Αναστόπουλο, Ιωάννη Πετρόπουλο και Παναγιώτη Μέρτη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Αντίθετα, το Συμβούλιο Εφετών αποφάνθηκε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου και του Διονύση Δενδρινού για το αδίκημα της απάτης από κοινού, κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με όφελος – ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης το δικαστικό συμβούλιο αποφάνθηκε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Γερ. Βασιλάτου, Παν. Αναστασόπουλου και Ιωα. Πετρόπουλου για απιστία κατ΄ εξακολούθηση με ζημία άνω των 30.000 ευρώ και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Μιχ. Χριστοφοράκου, Διον. Δενδρινού, G.Clork., R. Moghew για ηθική αυτουργία σε απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου για όφελος – ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ως προς έγκριση υποδοχής υποσυστήματος 16.

Το συμβούλιο παραπέμπει σε δίκη για επιμέρους αδικήματα συνολικά 18 άτομα και συγκεκριμένα:

 

1. Μιχάλης Χριστοφοράκος,

2. Michael Kutshenreufpr,

3. Reinhard Siekacek,

4. Διονύσης Δενδρινός,

5. Grant Lawrsnce Clark,

6. Russell Michael Maghew,

7. Αλέξανδρος Λέτσας,

8. Γιωργος Καλδής

9. Σάββας Γιαννακάκη,

10. Αθανάσιος Ράμμος,

11. Βασίλειος Τυρογαλάς,

12. Γεώργιος Καραμάνης,

13. Εμμανουήλ Βαρδάκης,

14. Ελευθέριος Λώλος,

15. Γεράσιμος Βασιλάτος,

16. Παναγιώτης Αναστόπουλος,

17. Ιωάννης Πετρόπουλος,

18. Παναγιώτης Μέρτης

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή