Σύγκρουση τριών… στρατών στο συνέδριο της ΝΔ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΘΕΛΕΙ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑ; -4.012 ΣΥΝΕΔΡΟΙ, ΤΟ 67% ΠΡΩΤΑΡΗΔΕΣ               

Ξεκινάει το απόγευμα της Παρασκευής στο εκθεσιακό κέντρο metropolitan Expo, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το 10ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με δηλωμένο στόχο του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη την επανίδρυση του κόμματος.

Με βασικό σύνθημα «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας» ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα «βάζουμε τάξη στο σπίτι μας για να μπορούμε να βάλουμε τάξη στην Ελλάδα».

Όμως η προσπάθεια να αλλάξει τη φιλοσοφία, τη λογική αλλά και τους μηχανισμούς δεκαετιών που υπάρχουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί ήδη αναταράξεις όπως φαίνεται και από τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες με τα γεγονότα στην ΟΝΝΕΔ, τις παραιτήσεις και τις διαγραφές.

Παρά το γεγονός ότι οι αντιδράσεις στο κόμμα δεν έχουν λάβει τη μορφή μαζικής διαμαρτυρίας αρκετοί εκτιμούν ότι το συνέδριο θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία να ανασυγκροτηθούν και να μετρηθούν οι μηχανισμοί που απειλούν να… τριχοτομήσουν τη Ν.Δ.

Αναμφίβολα ο νέος πρόεδρος έχει και θα έχει την ομάδα του στην οποία έχει ενσωματωθεί ένα μεγάλο μέρος των μηχανισμών που παραδοσιακά ήλεγχε η οικογένεια Μητσοτάκη.

Από την άλλη πλευρά, με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται τόσο οι πολυπληθείς Καραμανλικοί, όσο και οι πιστοί στον Αντώνη Σαμαρά που όμως πλέον θα λιγοστέψουν σε επίπεδο κεντρικού μηχανισμού.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να οικοδομήσει ένα νέο κόμμα που θα αντανακλά τις πολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην χώρα μετά από έξι χρόνια κρίσης. Παράλληλα θα διαμορφώσει έναν μηχανισμό που μέσα από τα νέα όργανα και τις κομματικές διεργασίες, θα επικυρώσει αμέσως μετά, την πολιτική στροφή που ήδη διαφαίνεται από τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις του, σε φιλελεύθερη και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση.

Μέσα από το νέο καταστατικό, ο κ. Μητσοτάκης εγκαταλείπει την μεγάλη και πλαδαρή δομή του μαζικού πολυσυλλεκτικού κόμματος με τα μεγάλα συνέδρια και τα πολυμελή αλλά ανενεργά κομματικά όργανα όπως η Πολιτική Επιτροπή. Επιπλέον καταργεί το ενδιάμεσο όργανο της Πολιτικής Γραμματείας. Επιλέγει μία πιο σφιχτή αλλά και πιο ευέλικτη δομή που θα ευνοεί την ουσιαστική λειτουργία του κόμματος.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Σύμφωνα με το νέο καταστατικό η ΝΔ θα απαγορεύεται να προχωρήσει σε δανεισμό από τις τράπεζες ενώ πλέον θα είναι υποχρεωμένη να τηρεί ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Το επόμενο Συνέδριο θα είναι ετήσιο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας ενώ η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά μέλη, από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ex officio θα συμμετέχουν αυτοδιοικητικά στελέχη από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επιβεβαιωμένοι σύνεδροι ήταν 4.012 εκ των οποίων το 67% δεν έχει ξανασυμμετάσχει σε συνέδριο της ΝΔ.

Το 49% είναι στις ηλικίες 35-49 ετών, δηλαδή στις μέσες και παραγωγικές ηλικίες ενώ ο μέσος όρος ηλικίας θα ήταν σαφώς μικρότερος αν έπαιρναν μέρος και οι 400 σύνεδροι της ΟΝΝΕΔ καθώς θα αυξανόταν ο αριθμός των ηλικιών 18-34. Ωστόσο η ΟΝΝΕΔ δε θα μείνει εντελώς χωρίς εκπροσώπηση καθώς θα πάρουν μέρος κανονικά 66 εκλεγμένοι από τη διαδικασία των εκλογών στις Νομαρχιακές οργανώσεις.

Η πλειοψηφία των συνέδρων είναι πτυχιούχοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ η αναλογία γυναικών και ανδρών είναι 23% – 76%. Για την ανάδειξη των αιρετών συνέδρων ψήφισαν 126.000 μέλη της ΝΔ.

ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Όπως σε κάθε κομματικό συνέδριο έτσι και σε αυτό αναμένεται να μετρηθούν και οι επιμέρους στρατοί μέσα από συγκεκριμένα και επιλεγμένα μέτωπα.

Το πρώτο μέτωπο έχει να κάνει με τη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Η βασική υποψηφιότητα, η οποία στηρίζεται και από το προεδρικό μπλοκ, είναι αυτή του νυν αναπληρωτή γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος γύρισε σχεδόν όλη την Ελλάδα προσυνεδριακά και διαθέτει ισχυρά ερείσματα. Βέβαια, ο κ. Αυγενάκης έχει και αντιπάθειες, τόσο στον κομματικό μηχανισμό όσο και στην Κ.Ο., με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να γίνεται λόγος για μια υποψηφιότητα-έκπληξη.

Αυτή δεν θα είναι ούτε ο Βασίλης Κικίλιας ούτε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπως είχε γραφτεί, αν και κάποιοι ισχυρίζονται πως ο ενδεχόμενος ανταγωνιστής του κ. Αυγενάκη θα μπορούσε να είναι… σαμαρικού υποβάθρου. Πάντως, αν δεν υπάρξει άλλη υποψηφιότητα, οι διαφωνούντες με την επιλογή Αυγενάκη αναμένεται να εκφραστούν με το λευκό.

Βέβαια, η μεγαλύτερη μάχη γίνεται για τον έλεγχο της Πολιτικής Επιτροπής. Με βάση το νέο καταστατικό, τα αιρετά της μέλη θα είναι μειωμένα κατά 50% (από 200 θα είναι 100), ενώ η Π.Ε. θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες, μιας και θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά ανά τρίμηνο σε τακτική βάση και θα δύναται να συγκληθεί και εκτάκτως.

Ήδη, τις τελευταίες μέρες γίνεται σκληρή εσωκομματική μάχη για τον έλεγχο των ισορροπιών, με το προεδρικό στρατόπεδο να διεκδικεί με σαφήνεια τη μερίδα του λέοντος. Πλην όμως, η μάχη των μηχανισμών βρίσκεται επίσης σε πλήρη εξέλιξη, με τις επιμέρους ομάδες να διεκδικούν το δικό τους μερίδιο από τη νομή της εσωκομματικής πίτας. Το αυτό λοιπόν ισχύει για τους «σαμαρικούς», τους «καραμανλικούς», αλλά και τους «μεϊμαρακικούς», ενώ και άλλοι ισχυροί παράγοντες, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας κ.α. επιδιώκουν να έχουν «πάτημα» στη νέα Π.Ε.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η κεντρική γραμμή του κ. Μητσοτάκη ήταν να μην κατέβουν στην Π.Ε. στενοί του συνεργάτες, αλλά και κεντρικά στελέχη του γαλάζιου μηχανισμού, ενώ το ασυμβίβαστο μεταξύ κόμματος και κράτους που καθιερώνεται μέσω του νέου καταστατικού αποθάρρυνε και αρκετούς ενδιαφερόμενους για μια θέση στην Π.Ε.

ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ

Το συνέδριο ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής με την ομιλία του προέδρου του κόμματος. Το Σάββατο θα γίνει η συζήτηση για τις αλλαγές του καταστατικού που είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του συνεδρίου και την Κυριακή θα ολοκληρωθούν οι εργασίες με τις ψηφοφορίες και με την ομιλία του πρόεδρου του κόμματος.

Στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα πρέπει να αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι «θα είναι μια πολιτικά ουσιώδης ομιλία», κάτι που σημαίνει πως θα συμπυκνώνει σημαντικά πολιτικά μηνύματα, αλλά και αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της ΝΔ.

Η ρητορική του κ. Μητσοτάκη θα δομηθεί επί της ανάγκης για «οξυγόνο» στη χώρα, η οποία πνίγεται από τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τη ΝΔ ως την υπεύθυνη εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης και τον εαυτό του ως τον πρωθυπουργό που θα προβεί στις καίριες τομές που έχει ανάγκη η χώρα. Πλην όμως, κανείς δεν έγινε πρωθυπουργός, χωρίς να έχει επιληφθεί πρωτίστως επί του κόμματός του και γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει ιδιαίτερη βάση και επεξηγήσει τη σημασία των μεγάλων καταστατικών αλλαγών που εισηγείται με το νέο καταστατικό του κόμματος, το οποίο τέθηκε προς διαβούλευση και θα κυρωθεί (;) από το συνέδριο.

ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Ενδιαφέρον έχει ότι την Κυριακή αναμένεται να μιλήσει και ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος θα δώσει το δικό του στίγμα σε μία συγκυρία που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κάθε εμφάνισή του στην Βουλή προσπαθεί να κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή να ταυτιστεί με το παρελθόν του κόμματος ή να πάρει αποστάσεις και να έλθει σε διάσταση με τον πρώην πρόεδρο.

Αντίθετα παρότι θα δώσει το παρόν, δεν αναμένεται να μιλήσει ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στις εργασίες του συνεδρίου θα πάρει μέρος και θα μιλήσει και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή