Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
• Γιατί κοιτάνε προς τα δεξιά στο Μαξίμου
• Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται στον ΣΥΡΙΖΑ
• Πώς ερμηνεύεται η στάση της Γεννηματά
Καθαρά πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά είχε η σύγκρουση την εβδομάδα που πέρασε. Κάτι που δίνει σαφέστατα μηνύματα για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν τα κόμματα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σε μία εβδομάδα που έμοιαζε… προεκλογική, στην επικαιρότητα πρωταγωνίστησε το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία, το οποίο πέρασε με τις ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. Για την κυβέρνηση, οι λόγοι που προχώρησε στην ψήφιση ενός τόσου σημαντικού νομοσχεδίου, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις μεγάλης μερίδας πανεπιστημιακών, είναι απόλυτα σαφείς.
Τα ποιοτικά στατιστικά των δημοσκοπήσεων, που έχουν στην κατοχή τους στο Μαξίμου, δείχνουν ότι η πλειονότητα της κοινωνίας εγκρίνει την πολιτική «του νόμου και της τάξης» που επιχειρεί να εφαρμόσει σε πολλές περιπτώσεις η ΝΔ. Και αν δεν ισχύει αυτό σε απόλυτα ποσοστά, ισχύει σίγουρα για τους ψηφοφόρους που αυτοχαρακτηρίζονται ως δεξιοί ή κεντροδεξιοί.
Η κυβέρνηση υιοθέτησε μια άκρως συντηρητική ρητορική το τελευταίο διάστημα. Μίλησε για «εγκλήματα, ναρκωτικά και βιασμούς» και για «τρομοκρατία της ακροαριστεράς» μέσα στα πανεπιστήμια, μίλησε για «αιώνιους – τεμπέληδες φοιτητές», μίλησε για «μαθητές που παραδίδουν λευκή κόλλα και μπαίνουν σε πανεπιστήμια χωρίς να το αξίζουν». Όλα τα επιχειρήματα δηλαδή που ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά των πιο συντηρητικών πολιτών της κοινωνίας.
Και πάνω σε όλα αυτά ήρθαν και τα ογκώδη εκπαιδευτικά συλλαλητήρια, που έδωσαν την ευκαιρία στους κυβερνώντες να μιλήσουν «για ανευθυνότητα της Αριστεράς που κάνει διαδηλώσεις σε καιρό πανδημίας».
Και πράγματι, είναι λογικό να θέλει η κυβέρνηση να ενισχύσει τη δεξιά ατζέντα της, όταν βλέπει πως στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου κρατά εμφατικά τα ποσοστά του. Και την ώρα που η συμμαχία Κρανιδιώτη – Τζήμερου και το νέο κόμμα Τράγκα επιθυμούν να αρπάξουν τους γαλάζιους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους. Και όλα αυτά, τη στιγμή που τα -εσωτερικά- πυρά έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα οποία το δεξιόστροφο ακροατήριο έχει ιδιαίτερη ευαισθησία…
Επανασυστήνεται ο ΣΥΡΙΖΑ
Είχαμε γράψει σε προηγούμενο φύλλο της Κυριακάτικης Kontranews, πως στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να έρθει σε επαφή με κοινωνικές ομάδες με τις οποίες έχει χάσει τη σχέση που είχε. Μία τέτοια ομάδα είναι και οι φοιτητές. Τα ποσοστά των φοιτητικών παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο ικανοποιητικά δεν είναι για ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία. Για αυτό ακριβώς αρκετά στελέχη δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα έχουν προσπαθήσει να προσεγγίσουν την ΠΑΣΠ, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Νεολαίας του κόμματος. Η επιλογή να σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ όσο το δυνατόν περισσότερο δίπλα στους φοιτητές που διαφωνούσαν με το νομοσχέδιο και να υπερασπιστεί όσο πιο εμφατικά μπορούσε τα αιτήματά τους μέσα στη Βουλή ήταν μονόδρομος.
Η κόντρα πήρε και προσωπικές διαστάσεις όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερμήνευσε τη φράση του Αλέξη Τσίπρα στον ALPHA για τα συλλαλητήρια. Το «δέχομαι ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθεί από τα συλλαλητήρια ο κορωνοϊός και ζητώ από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει εν μέσω πανδημίας σε ένα νομοσχέδιο που φέρνει αντιδράσεις» μεταφράστηκε σε «αναλαμβάνω την ευθύνη να μεταδοθεί από τα συλλαλητήρια ο κορωνοϊός», προκαλώντας το μπρα ντε φερ Τσίπρα – Ταραντίλη.
Είναι όλοι τεμπέληδες;
Πέρα από αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας αντέκρουσε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή αστυνομία, είπε πως με το όριο της βάσης θα μείνουν πολλοί φοιτητές έξω από τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση -κάτι που χαρακτήρισε «δώρο» στα ιδιωτικά κολλέγιακαι άσκησε σφοδρή κριτική κατά της ρύθμισης για τους «αιώνιους» φοιτητές –ο ίδιος είπε πως δεν υιοθετεί αυτόν τον όρο– υποστηρίζοντας πως «δεν κοστίζουν τίποτα» στην πολιτεία.
Και πράγματι είναι καθομολογούμενο πως κάποιος φοιτητής που δεν έχει πάρει πτυχίο σε 4-5-6 χρόνια δεν είναι απαραίτητα «τεμπέλης». Ένα μεγάλο μέρος των λεγόμενων «αιωνίων» ή «βαλτωμένων» φοιτητών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα (είτε υγείας, είτε βιοποριστικά) και δεν μπορεί να επικεντρωθεί στις σπουδές του. Ένα απόλυτα λογικό επιχείρημα από μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας, στο οποίο η κυβέρνηση δεσμεύεται πως έχει προνοήσει θεσμοθετώντας συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας. Ίδωμεν…
Ανεβάζει τα αντιπολιτευτικά ντεσιμπέλ
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε πολύ τόσο στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ικαρία, όσο και στο σημείωμα που φέρεται να δίνει οδηγίες στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ για το πως θα καλύψουν το θέμα Λιγνάδη και τον συνωστισμό στο σπίτι του βουλευτή Στεφανάδη. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, που στο παρελθόν είχαν διαφωνήσει στον τρόπο με τον οποίο ασκούσε αντιπολίτευση η Κουμουνδούρου, τονίζουν στην Κυριακάτικη Kontranews πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει «να δυναμώσει τον αντιπολιτευτικό του λόγο και να ακούγεται παντού». Μην ξεχνάμε πως στην Κουμουνδούρου είναι βέβαιοι πως μπαίνουμε σιγά σιγά σε προεκλογική περίοδο…
Σε πορεία… ΠΑΣΟΚ η Γεννήματα
Από την άλλη, τα κόμματα του Κέντρου και της Αριστεράς έδωσαν τη δική τους μάχη. Και αν για ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ήταν αναμενόμενο, συζητήθηκε έντονα η στάση του ΚΙΝΑΛ. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να βρει τον αριστερό και σοσιαλιστικό χαρακτήρα που έχει χάσει εδώ και αρκετά χρόνια το κόμμα της. Στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ κατανοούν πως το αμιγώς αντί-Σύριζα μέτωπο έχει απορροφηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προσπαθούν από τη μία να προσελκύσουν τους παραδοσιακά «πράσινους» ψηφοφόρους και από την άλλη να αποδείξουν ότι είναι αποτελεσματικότερη αντιπολιτευτική δύναμη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δύσκολη η εξίσωση, όμως δείχνει ξεκάθαρα το στίγμα που θέλει να δώσει η Φώφη Γεννήματα στο κόμμα της. Και με αυτόν τον τρόπο θέτει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε εκείνη και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Πολλά τα… καρπούζια. Θα δούμε αν χωρέσουν κάτω από τη μασχάλη της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη…
Η αλήθεια για την υπόθεση Κατσαφάδου
Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, όχι για κάτι που άπτεται της θέσης του, αλλά µε αφορµή ένα περιστατικό πριν από 18 χρόνια… Η ιστορία λέει πως το 2003 ηγήθηκε επίθεσης µελών της ΔΑΠΝΔΦΚ σε βάρος του πρύτανη του Πανεπιστηµίου Πειραιώς Β. Μπένου. Λέγεται πως του επιτέθηκαν µε πυροσβεστήρα για να αφαιρέσουν έγγραφα που τους ενδιέφεραν και τον έστειλαν στο νοσοκοµείο. Πολλά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησαν την παραπάνω ιστορία και πάτησαν πάνω στην -ειρωνική αν ισχύει- άποψη πως η κυβέρνηση έχει υπουργοποιήσει έναν «µπαχαλάκια».
Αυτό προκάλεσε την οργή του υφυπουργού που επιτέθηκε προσωπικά από το βήµα της Βουλής σε Τσίπρα, Βούτση και Φίλη. Η ΝΔ στάθηκε στη δήλωση του σηµερινού πρύτανη του ΠΑ.ΠΕΙ, που υποστηρίζει ότι υπήρξε αυτόπτης µάρτυρας του περιστατικού και ότι ο κ. Κατσαφάδος όχι µόνο δεν µετείχε, αλλά δεν βρισκόταν καν στον ίδιο χώρο… Το τι πραγµατικά ισχύει ίσως δεν θα το µάθουµε ποτέ, αλλά είναι δεδοµένο πως κάθε κόµµα θα υιοθετεί την εκδοχή που το συµφέρει καλύτερα…