Συγκινητική τελετή μνήμης για την «ανταρσία» του αντιτορπιλικού «Bέλος»

ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ ΗΡΩΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Την επέτειο του Κινήματος του Ναυτικού και της  «ανταρσίας» του αντιτορπιλικού Βέλος, τίμησε χθες η πολιτεία σε μια συγκινητική τελετή στο Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης, στη μαρίνα Φλοίσβου στο Τροκαντερό.

Φέτος, συμπληρώθηκαν 43 χρόνια από την ιστορική «απόδραση» του «Βέλους» στην Ιταλία, που εξυμνείται μέχρι σήμερα ως κορυφαίο σύμβολο αντίστασης απέναντι στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και τώρα η πολιτική, πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία απέτισαν φόρο τιμής στα γενναία μέλη του πληρώματος, προεξάρχοντος του κυβερνήτη ναυάρχου Νίκου Παππά, που απεβίωσε πριν από τρία χρόνια.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, εξήγγειλε ότι θα ανοιχτούν όλοι οι φάκελοι που αφορούν στην δικτατορία και όπως και ο φάκελος της Κύπρου, για να μάθει ο λαός όλη την αλήθεια. «Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής γραμματείας βετεράνων στο υπουργείο «που θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι στη διοίκηση του υπουργείου».

Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου αντιναύαρχος ε.α. Διονύσης Χατζηδάκης αναφερόμενος απέδωσε σε πολιτικές σκοπιμότητες «που αναβαθμίζουν ή υποβαθμίζουν τα γεγονότα κατά το δοκούν» την μη προβολή του κινήματος του Ναυτικού και της «ανταρσίας» του «Βέλος».

Ο ίδιος ζήτησε το «δημοκρατικό κίνημα να λάβει την πρέπουσα θέση στη νεότερη ελληνική ιστορία. Το οφείλουμε σε αυτούς που βασανίσθηκαν για να απολαμβάνουμε σήμερα την Δημοκρατία».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης επισήμανε ότι η  τελετή μνήμης είναι συμβολικής αξίας για το Πολεμικό Ναυτικό και το δημοκρατικό πολίτευμα. Το κίνημα, έφερε ένα ισχυρό πλήγμα στο γόητρο και τους μηχανισμούς του καθεστώτος, επεσήμανε.

Ο αντιναύαρχος ε.α. Άγγελος Χρυσικόπουλος, εκ των πρωτεργατών του Κινήματος του Ναυτικού, έκανε μια αναδρομή στα γεγονότα, σχολιάζοντας ότι το κίνημα ήταν πατριωτικό και σκοπό είχε την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, βουλευτές από όλα τα κόμματα, οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων  διατελέσαντες υπουργοί Άμυνας και σπουδαίοι απόστρατοι ναύαρχοι.

Η ηρωική έξοδος του Α/Τ Βέλος

Ήταν 25 Μαΐου του 1973 όταν το Αντιτορπιλικό Βέλος έγραψε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού.

Δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα το Κίνημα του Ναυτικού, που σχεδίαζε την ανατροπή της δικτατορίας, είχε προδοθεί. Όμως το ένδοξο πλήρωμα του Α/Τα Βέλος ήταν αποφασισμένο για όλα. Με μια αιφνιδιαστική κίνηση που τότε χαρακτηρίστηκε «ανταρσία» αποχώρησε από Νατοϊκή άσκηση στην οποία συμμετείχε και κατέπλευσε στο Φιουμουτσίνο της Ιταλίας.

Εκεί ο ηρωικός ναύαρχος Νίκος Παππάς με 6 Αξιωματικούς και 25 Υπαξιωματικούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ιταλική Κυβέρνηση του Αντρεότι.

Αυτό ήταν το πρώτο δυνατό «χαστούκι» στην χούντα που έμελε να δρομολογήσει μια σειρά από γεγονότα μέχρι την πτώση του.

Ο δημοσιογράφος Σπύρος Μεταξάς βρισκόταν τότε στη Ρώμη και κάλυπτε τα γεγονότα. Μαζί με άλλους Έλληνες συναδέλφους του φρόντισε να διαδώσει σε όλο τον κόσμο αυτή τη μοναδική πράξη αντίστασης απέναντι σε ένα απολυταρχικό και βίαιο καθεστώς. Ο ίδιος θυμάται και εξιστορεί: «Εγώ βρισκόμουν τότε στη Ρώμη. Πήγαμε με άλλους συναδέλφους και υποδεχθήκαμε το αντιτορπιλικό. Και μας είχε προκαλέσει θαυμασμό και συγκίνηση αυτή τους η πράξη. Στη συνέχεια κάναμε ρεπορτάζ για τα μέλη του πληρώματος. Το «Βέλος» έγραψε μια χρυσή σελίδα στην ιστορία…».

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα η οικογένεια του κυβερνήτη του «Βέλους» Νίκου Παππά, του ανθρώπου που έδωσε το έναυσμα για τον αντιδικτατορικό αγώνα και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας κατακλύζεται από συναισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας.

Ο Βελισσάριος Παππάς, γιός του αείμνηστου ναυάρχου που έφυγε από κοντά μας πριν από τρία χρόνια, ήταν μόλις 13 ετών τότε, όμως τα γεγονότα έχουν μείνει για πάντα χαραγμένα στη μνήμη του.

«Πάντα συγκινούμαστε σε αυτές τις εκδηλώσεις, ειδικά από το 2013 που έφυγε ο πατέρας μου η 25η Μαΐου είναι μια ημερομηνία πολύ ιδιαίτερη για μας. Η πράξη του ήταν ανιδιοτελής με μοναδικό γνώμονα το καθήκον του προς την πατρίδα. Αυτό δεν το ξεχνάω ποτέ» αναφέρει αντιναύαρχος εν αποστρατεία Β.Παππάς.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή