Συγκεντρωτική άσκηση εξουσίας από τον Κ. Μητσοτάκη

Δείγμα γραφής της εξουσίας του, με το «καλημέρα», δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με τρόπο σαφή και αδιαμφισβήτητο, ο νέος πρωθυπουργός εκπέμπει έναν πολύ συγκεκριμένο ύφος άσκησης διακυβέρνησης. Τέλος τα… «συμπαθητικά», που του επέβαλαν οι επικοινωνιολόγοι του, για να παρουσιάσει ένα πιο φιλικό προς τους πολίτες πρόσωπο, με τη συμμετοχή του σε «λάιτ» και «λάιφ στάιλ» εκπομπές. Πλέον ο νεοφιλελεύθερος πρωθυπουργός αρχίζει να ξεδιπλώνει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την άσκηση της εξουσίας: συγκεντρωτικά, με επίκεντρο, όχι το Κοινοβούλιο αλλά το… γραφείο του, με αδιαφάνεια και με διάθεση εποπτείας της ενημέρωσης.
Δεν είναι έτσι τυχαίο ότι στο άρθρο 5 του Προεδρικού Διατάγματος που δημοσιεύτηκε χθες αποφασίζεται, μεταξύ άλλων, πως το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) μεταφέρονται στην κυριότητα του πρωθυπουργού! «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 2421/1953 και μετονομάστηκε και οργανώθηκε με το ν. 1645/1986 και το ν. 3649/2008 (Α’ 39) μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό», αναφέρεται συγκεκριμένα.
Κάτι που είναι μάλλον πρωτόγνωρο στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου, αφήνει όμως να διαφανούν συγκεκριμένες προθέσεις και εκπέμπει σαφές μήνυμα για το είδος της εξουσίας.
Δεν είναι επίσης τυχαίο και το γεγονός ότι με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα μεταφέρονται στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με την κρατική τηλεόραση, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο σύνολό της. Υπηρεσίες πληροφοριών και δημόσιες υπηρεσίες ενημέρωσης υπό τον Πρωθυπουργό λοιπόν, στο πλαίσιο ενός μοντέλου εξουσίας που εξαίρει την ενός ανδρός αρχή. Στο ίδιο πλαίσιο είναι φανερό άλλωστε ότι εντάσσεται και η απόφαση, το Υπουργικό Συμβούλιο να συνεδριάζει όχι στη Βουλή (σήμερα κατ’ εξαίρεση η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα στο Κοινοβούλιο) αλλά στο Γραφείο του Πρωθυπουργού!
Αλλη μία απόφαση που επιτείνει το μήνυμα που θέλει να περάσει ευθύς εξαρχής, προφανώς όχι μόνο στους πολίτες αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός του, ο Κ. Μητσοτάκης, σχετικά με το ποιος κάνει κουμάντο. Ένα μήνυμα που αφορά φυσικά και τα μέλη της κυβέρνησης, τα οποία, σύμφωνα με τα γραφόμενα, θα λάβουν σήμερα τον φάκελο με τις… εξάμηνες υποχρεώσεις τους, οι οποίες μάλιστα θα βαθμολογηθούν από τον διευθυντή, συγγνώμη, Πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Και ίσως αυτό να είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της νέας κυβέρνησης της ΝΔ – ότι στόχος είναι (με την παρουσία και τόσων «τεχνοκρατών» που φυσικά κάθε άλλο παρά άχρωμοι και άοσμοι πολιτικά είναι) η λειτουργία της κυβέρνησης σαν επιχείρηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της Δημοκρατίας, τη διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, την ισότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Και είμαστε ακόμη στην αρχή. Στις πρώτες παραγράφους ενός νέου μεν αλλά γνωστού στην ουσία του, βιβλίου. Του βιβλίου της νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής διακυβέρνησης, με τις γνωστές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους κοινωνικά αδύναμους, τους διαφορετικούς.
Ελένη Τσερεζόλε
Σχετικά Άρθρα
24/07/2025 - 23:15
24/07/2025 - 21:40
Δείτε επίσης