Στους 93 ο αριθμός των θυμάτων της φονικής γρίπης

Οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει ο κατάλογος των θυμάτων της εποχικής γρίπης, που μακραίνει καθημερινά έχοντας φτάσει πλέον τους 93 νεκρούς.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ακόμη 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού Α (Η1Ν1), ενώ υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι η μακάβρια λίστα θα μεγαλώσει κι άλλο αφού ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι το κρισιμότερο δίμηνο στο οποίο σημειώνεται έξαρση της φονικής ασθένειας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 99 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ αυξημένης φροντίδας έχουν τύχει συνολικά 295 ασθενείς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, δηλαδή ήταν υγιής.  Ανάμεσά τους ήταν και 19 παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών και πέντε εξ αυτών έχασαν τελικά τη μάχη για τη ζωή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, το πρώτο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ καταγράφηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και ο πρώτος θάνατος μόλις στις αρχές Ιανουαρίου.

Ωστόσο, στο διάστημα που ακολούθησε καταγράφηκε ραγδαία εξάπλωση του επικίνδυνου ιού με κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.

Μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 99 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 93 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 13 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Στις 4 Φεβρουαρίου, δηλαδή μετά από δύο εβδομάδες, οι θάνατοι είχαν ανέλθει σε 44, τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης στα 224, εκ των οποίων τα 213 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ μία μέρα μετά οι νεκροί έφτασαν στους 51, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ 144, και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων τους 233 ασθενείς.

Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, είχαν καταγραφεί συνολικά 81 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, 120 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ συνολικά, 293 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της φετινής πρωτοφανούς έξαρσης, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι κατά την περυσινή περίοδο (2014-2015) καταγράφηκαν συνολικά 111 θάνατοι. Οι 99 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 12 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Επρόκειτο για 61 άνδρες και 50 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 67 έτη. Συνολικά καταγράφηκαν 248 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 233 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας είναι οι πρώτοι στη λίστα των ατόμων που επιβάλλεται να κάνουν το εμβόλιο για τη γρίπη.

Επίσης, παιδιά και ενήλικοι με άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, αιμοσφαιρινοπάθειες, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή νευρομυϊκά νοσήματα οφείλουν να ακολουθήσουν την σχετική αντιική θεραπεία.

Εμβολιασμό θα πρέπει να κάνουν ακόμη όσοι φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη, οι έγκυες και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών καθώς και παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου, άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης, και ασθενείς με ιστορικό συνδρόμου Guillain – Barre καλούνται να αποφύγουν την χρήση του αντιγριπικού εμβολίου.

Επίσης, άτομα με πυρετό καλό είναι να περιμένουν να υποχωρήσει ο πυρετός πριν κάνουν εμβόλιο.

Τί πρέπει να γνωρίζετε

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα) ή με την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Δυστυχώς και παρά τις συστάσεις των ειδικών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, παραμένει ανεμβολίαστο, με το ποσοστό να κυμαίνεται τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στους επαγγελματίες υγείας στο απογοητευτικό ποσοστό του 10% περίπου.

Επιπλέον, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών και των άλλων μέτρων προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης.

Σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει την έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) -κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών- χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

Η καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το δίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος κάθε έτους. Σε περίπτωση που δεν γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ’ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή