ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κάθε φορά που πηγαίνω στην Πόλη η καρδιά μου γονατίζει στην Αγία Σοφία και στη Μονή της Χώρας. Και κάθε φορά που ακούω για μια ακόμη πρόκληση του απέναντι λύκου Ταγίπ, αναλογίζομαι τον κίνδυνο αυτής της επικίνδυνης γειτονίας. Και φέρνω στο νου αυτό που ορίζει τη μοίρα κάθε λαού. Τον Πολιτισμό του.

Η Χώρα του Αχωρήτου, η χρυσή μπλε Παναγία, έκθεμα μουσειακό με εισιτήριο και η Αγια- Σοφιά τζαμί! Το τι σημαίνει για μας τους Ελληνες αυτό, μπορώ να το καταλάβω. Τι ακριβώς σημαίνει για τους Τούρκους, όμως, το περιέγραψε πριν 2 περίπου χρόνια σε ένα εξαιρετι¬κό κείμενο στην διαδικτυακή εφημερίδα Ahval ο έγκριτος Τούρκος ακαδημαϊκός και ιστορικός Τανέρ Ακσάμ.

Στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας μιλάει για βαρβαρότητα και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι στο τέλος θα νικήσει ο Πολιτισμός. Γιατί η Αγία Σοφία δεν είναι τζαμί, ούτε εκκλησία πια. Είναι μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ! Και βάρβαροι σαν τον Ερντογάν πρέπει να καταδικάζονται… Ο Τούρκος καθηγητής έγραψε:

«Στην πραγματικότητα το μόνο πράγμα που έπρεπε να πει κανείς για το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι “ανάρμοστο” και “ντροπή”. Σκέπτομαι, όμως, ότι οι συνομιλητές μου δεν διαθέτουν την πολιτιστική λεπτότητα να αντιληφθούν το νόημα αυτών των λέξεων. Γι’ αυτό θα μιλή¬σω ανοιχτά για το θέμα και με τον τρόπο που θα τον καταλάβουν. Αυτό που έγινε στην Αγία Σοφία είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα βαρβαρότητας. Αποτελεί την διακήρυξη των Τούρκων, ότι είναι απολίτιστοι και καταστροφικοί.

Γιατί; Επειδή με αυτό που έκαναν δήλωσαν σε όλο τον κόσμο ότι «όσο κι αν ζούμε στον 21ο αιώνα διατηρούμε τη νοοτροπία του κατακτητή του 1453. Εμείς ακόμα και στον 21ο αιώνα δεν έχουμε την αγωνία να προστατεύσουμε μια παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας».

Δεν έχουμε αποθέματα πολιτισμού για να πάμε πάρα πέρα την πολιτιστική κληρονομιά που μας κληροδότησαν. Δεν έχουμε να προσθέσουμε ούτε ένα λιθαράκι στην παγκόσμια κληρονομιά. Εμείς δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα πολιτισμική αξία. Μπορούμε μόνο να την κατακτήσουμε, να την χαλάσουμε, να την γκρεμίσουμε και να την καταστρέψουμε.

Μήπως ο Ερντογάν και ο Μπαχτσελί θα καταλάβουν τώρα τα αίτια της εξαιρετικά αρνητικής εικόνας, που επικρατεί στον κόσμο έναντι των Τούρκων;

Ο Ρώσος διανοούμενος του 19ου αιώνα Nikolay Denilevski έκανε μία διάκριση μεταξύ των κοινωνιών που δημιουργούν πολιτισμό κι εκείνων που τον καταστρέφουν. Απαριθμεί με χρονολογική σειρά αυτούς που δημιούργησαν δέκα είδη πολιτισμών: Αιγύπτιοι, Κινέζοι, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Φοίνικες, Κελντανί, Ινδοί, Πέρσες, Ελληνες, Ρωμαίοι, Αραβες, Ευρωπαίοι και συνεχίζει:

«Παράλληλα με αυτούς τους θετικούς πολιτισμούς υπήρξαν παράγοντες, όπως οι Ούννοι, οι Μογγόλοι και οι Τούρκοι, που έλαμψαν κατά διαστήματα και μετά έσβησαν και χάθηκαν. Όλοι αυτοί εκπλήρωσαν το καταστροφικό τους καθήκον, συνέβαλαν στο θάνατο θνησιγενών πολιτισμών και αφού διασκόρπισαν τα απομεινάρια τους επιστρέφουν στην ασημαντότητά τους και χάνονται. Αυτούς μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε αρνητικούς παράγοντες της Ιστορίας.

Εχουν λεχθεί πάρα πολλά πράγματα σε βάρος των Τούρκων στη Δύση. Όχι μόνο οι διανοούμενοι αλλά και απλοί άνθρωποι εκφράστηκαν για την καταστροφική τάση πολιτισμών των Τούρκων. «Οι Τούρκοι ποδοπατούν σε κάθε βήμα που κάνουν στην Βαλκανική Χερσόνησο τα έργα πολιτισμού χιλιάδων χρόνων». «Ο Τούρκος όπου βρει δένδρο θα το κόψει». «Οι Τούρκοι εξαφάνισαν παντού πολιτισμούς και δεν προστάτευσαν ποτέ αυτά που βρέθηκαν στην ιδιοκτησία τους»…

Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν και ο Μπαχτσελί εκπροσωπούν την παραδοσιακή βαρ¬βαρότητα και τάση καταστροφής που έχει βαθιές ρίζες σε αυτό τον τόπο. Σήμερα η Μικρά Ασία είναι γεμάτη με κατεστραμμένες εκκλησίες και ιερούς τόπους που χρησιμοποιούνται είτε ως στάβλοι είτε ως αποθήκες.

Το δίδυμο Ερντογάν-Μπαχτσελί (μπορείτε να προσθέσετε και τον Περιντσέκ) είναι οι εκπρό¬σωποι της καταστροφικής παράδοσης που έκαψε, γκρέμισε την Μικρά Ασία και δεν περιο¬ρίστηκε μόνο στον εκτοπισμό και τον αφανισμό ανθρώπων αλλά επεκτάθηκε και στην πολι¬τιστική κληρονομιά.

Για αυτό τον λόγο η αντίσταση σε αυτούς πρέπει να εκληφθεί ως αγώνας πολιτισμού για κάθε Τούρκο.

Το θέμα συζήτησης είναι η δοκιμασία των Τούρκων με τον Πολιτισμό.

Στο τέλος θα κερδίσει ο Πολιτισμός.

Οι Βυζαντινοί κλείστηκαν στην Αγία Σοφία, τις τελευταίες μέρες της αυτοκρατορίας, και περί¬μεναν να τους σώσει ο Θεός. Το ίδιο κάνει τώρα και ο Ερντογάν, καταφεύγει στην Αγία Σοφία για να σωθεί. Οι φτωχοί άνθρωποι που δεν μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους, τι θα κάνουν; Θα πάνε στον ναό να προσευχηθούν για να λύσουν τα προβλήματά τους που οφείλονται στην κακοδιαχείριση του σουλτάνου;

Πέρα από τους λεονταρισμούς και τα φτηνά πολιτικά τεχνάσματα, καλά θα κάνει ο Σουλτά¬νος να διαβάσει, τι έλεγε ο Κικέρων, που έζησε π. Χ. :

“Τους ιερούς χώρους δεν τους αγγίζεις όχι με το χέρι, αλλά ούτε με τη σκέψη”».

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

KONTRA

 Υπογράψτε επιτέλους, κε Πιερρακάκη!

ΑΛΥΤΟ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑΠΑΡΑΜΕΝΕΙ το πρό¬βλημα της Βιβλιοθήκης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών! Και μας γεμίζει ντροπή το γεγονός ότι ο κατά τα άλλα δραστήριος και επιτυχημένος αρμόδιος υπουργός δεν ενδιαφέρεται για το θέμα. Το έχουμε θίξει ξανά εδώ, στη σελίδα 25 της Κυριακάτικης ΚΟΝΤΡΑ.

Αλλά, κύριε Πιερρακάκη η Επιστήμη, η Ερευνα και οι άνθρωποι δεν υπάρχουν και δεν νοιάζονται μόνο για την τεχνολογική εξέλιξη, το διαδίκτυο και τις πλατφόρμες με τις οποίες έχετε (και σωστά) γεμίσει τη ζωή μας!

Είστε φωτεινή εξαίρεση στο σωρό των άχρηστων άριστων της κυβέρνησης στην οποία μετέχετε. Ας μην προσθέσετε στο wiki βιογραφικό σας και μια επαίσχυντη αράδα με τη φράση «Είναι αυτός που επί υπουργίας του έκλεισε η ιστορική βιβλιοθήκη Κ.Θ. ΔHΜΑΡΑΣ»…

Η υπηρεσία ΕΚΤ του ΕΙΕ μετά από νόμο που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο 2019, αποσχίστηκε από το ΕΙΕ και μεταφέρθηκε ως αυτόνομο ΝΠΙΔ σε διαφορετικό υπουργείο, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με αυτή την κίνηση προέκυψε η περιπλοκή. Η Βιβλιοθήκη που από το 1989 βρισκόταν υπό την εποπτεία του ΕΚΤ, να μεταφερθεί διοικητικά μαζί με το προσωπικό της σε έναν διαφορετικό από το ΕΙΕ φορέα.

Και ενώ το καλοκαίρι του 2020 έγινε προσπάθεια να θεραπευτεί αυτό το πρόβλημα σε επίπεδο νομοθεσίας (άρθρο 54 του ν. 4712/29-7-2020) αυτό δεν έγινε στην πράξη αφού ο νόμος δεν εφαρμόστηκε: η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θα επικύρωνε τη μεταφορά του προσω¬πικού που απασχολούνταν στη Βιβλιοθήκη και στις υπηρεσίες της πίσω στο ΕΙΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθυστερεί αδικαιολόγητα για πάνω από ενάμιση χρόνο.

Αποτέλεσμα να παραμένει κλειστή μία μεγάλη, κεντρική, ιστορική επιστημονική Βιβλιοθήκη στο κέντρο της Αθήνας που με τα αναγνωστήριά της, τις πηγές της και τις υπηρεσίες της εξυπηρετεί, για περισσό¬τερα από 60 χρόνια, εκτός από τους ερευνητές του ΕΙΕ, εκατο¬ντάδες χρήστες από την επιστημονική κοινότητα, σπουδαστές, μαθητές και ευρύ κοινό είτε με φυσική παρουσία, είτε εξ απο¬στάσεως αλλά και μέσω άλλων βιβλιοθηκών μέσω δικτύων.

Δημόσιο αγαθό, όμως, του οποίου η απόδοση στους χρήστες του παρεμποδίζεται χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, δεν εξυπηρετεί σήμερα τον στόχο του και ως εκ τούτου ακυρώνεται το κοινωνικό του όφελος.

Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη για την τήρηση της νομιμότητας. Οι Ερευνητές και οι εργαζόμενοι του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών δεν θα ανεχτούν το λουκέτο.

Εσείς τι θα κάνετε, κύριε Πιερρακάκη;;; Θα υπογράψετε επιτέλους την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκκρεμεί στο γραφείο σας εδώ και ενάμιση χρόνο και θα εφαρμόσετε τον νόμο ή θα συνεχίσετε να κωφεύετε κλείνοντας μια Βιβλιοθήκη;

Σα να λέμε, ένα ΣΧΟΛΕΙΟ!

ΕΡΩΤΗΣΗ

Και τον Συνολάκη, βρε Μητσοτάκη;;;

ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΑΠΌΦΑΣΗ! Κανέ¬νας καλός και υπάκουος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν χάνεται… Στο κολέγιο Αθηνών ανέλαβε διευθυντής /πρόεδρος ο απόφοιτος του ’75, που θα εκκένωνε το Μάτι σε 57 λεπτά!

Συνολικά το βιογραφικό του κυρίου Συνολάκη έχει φθάσει τις 40 σελίδες. Για το χατίρι του Κυριάκου, όμως, ανέλαβε το Κολέγιο τους…

Κολεγιόπαιδες είναι τα καλόπαιδα που έπαιξαν άσχημο παιχνίδι το καλοκαίρι της τραγωδίας στο Μάτι και προεκλογικά με το Μάτι. Παίρνουν τη μια μετά την άλλη τις θέσεις και τις προαγωγές, αφήνοντας πίσω τους στάχτες και λάσπες, που δεν τιμούν κανέναν πόσο μάλλον μια μεγάλη ακαδημαϊκή καριέρα, σαν αυτή του κυρίου Συνολάκη. Θυσία στο βωμό της ανερμάτιστης πολιτικής της ΝΔ με πολιτικούς και εξαπτέρυγα που δεν ορρωδούν μπροστά σε τίποτε.

Από το Μάτι στο Ψυχικό, ο κ. Συνολάκης απευθύνει απτόητος και με περηφάνια πατριωτικό γράμμα σημερινούς γόνους της κολεγιακής οικογένειας, αυριανούς… πολιτικούς:

«Αγαπητά μέλη της Κολεγιακής οικογένειας,

Μοιράζομαι μαζί σας μια ανθολόγηση δράσεων από το Κολεγιακό αφιέρωμα «1821-2021: 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης».

Το Σχολείο μας, ολοκληρώνοντας το επετειακό αφιέρωμα, φιλοξενεί στο Θέατρο του Κολεγίου στο Ψυχικό, την έκθεση «Ελληνική Σημαία: Ένα Σύμβολο – 200 Αντικείμενα», που παρουσιάζει την Ελληνική Σημαία ως πηγή έμπνευσης στον χώρο των εικαστικών τεχνών, της μουσικής, της μόδας και του design.

Με εκτίμηση,

Καθηγητής Κώστας Συνολάκης, Διευθυντής / President»

Φωτιά να με κάψει και να μη σβήνει όχι σε 57 λεπτά, ούτε σε 57 χρόνια, αν πω ότι παραξενεύτηκα με αυτό το διορισμό…

KONTRA ΠΡΟΤΑΣ

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΤΑ

ΤΟ ΒΡΑΒΕΥΜΈΝΟ ΈΡΓΟ της Λίλλιαν Χέλλμαν «Παιχνίδια στη σοφίτα» παρουσιάζεται από σήμερα και για πρώτη φορά στην Ελλάδα μ’ έναν εκλεκτό θίασο στο Θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν.

Είναι η σημερινή Κόντρα Πρόταση μας για μια βραδινή έξοδο που θα σας ανταμείψει, αντίθετα με το την τιμητική ατμόσφαιρα της εποχής μας.

Κεντρικό θέμα της Χέλλμαν οι οικογενειακές σχέσεις – οι οποίες επανέρχονται διαρκώς στα έργα της ωστόσο εδώ βασίζονται σ’ έναν ακραίο συναισθηματικό κανιβαλισμό. Δε μιλάμε πλέον γι’ αγάπη αλλά για κτητικότητα, όπου το αίσθημα ευτυχίας δύσκολα μπορεί ν’ ανθίσει. Ενα έργο μ’ έντονη κριτική απέναντι στις έμμονες προσκολλήσεις που δημιουρ¬γούν οι οικογενειακοί δεσμοί. Έτσι, τα «Παιχνίδια στη σοφίτα» γίνονται μια ιστορία για το τι συμβαίνει στους ενήλικες που ποτέ δεν ωριμάζουν, όταν ξαφνικά αφαιρείται η προστατευτική ασπίδα της αυταπάτης τους. Τα καλά κρυμμένα μυστικά εκτίθενται: απληστία, μοχθηρία και μίσος. Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα «παιχνίδια στη σοφίτα». Ό,τι ακολουθεί –το λαχάνιασμα του νυφικού πόθου, οι αμηχανίες της ανικανότητας, οι αποκαλύψεις της αιμομικτικής επιθυμίας– είναι τα στοιχεία αυτά που κάνουν το έργο εξαιρετικό.

Το Θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού στήνει μια υψηλών προδιαγραφών παραγωγή και ο Αλέξανδρος Κοέν στη μετάφραση και τη σκηνοθεσία επιστρέφει ύστερα από τους επιτυχημένους «Ψιθύρους» (Θέατρα Αθηνών και Δημήτρης Χορν).

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ένα μεγάλο όνομα του ελληνικού θεάτρου ο Γιάννης Μετζικώφ.

Πρωταγωνιστούν οι:

Μαριάννα Κιμούλη, Γεωργία Μαυρογεώργη, Θεοδώρα Σιάρκου, Τζούλη Σούμα, Σόλων Τσούνης.

Παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή στις 19.00

Τιμές εισιτηρίων:15 € και 12 € (φοιτητικό, ανέργων)

Προπώληση στο ticketplus.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή