Στο στόχαστρο των G7 -ξανά- η Ρωσία

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες της Συνόδου G7 στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, όπου οι υπουργοί Eξωτερικών μερικών εκ των ισχυρότερων οικονομιών συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν μία σειρά από τρέχοντα γεωπολιτικά ζητήματα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι η έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη Ρωσία, η οποία έχει κινητοποιήσει σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά της με την Ουκρανία, υπό τον διαρκή κίνδυνο ένοπλης συμπλοκής μεταξύ των δύο χωρών.

Η Βρετανία, η οποία προεδρεύει αυτή τη στιγμή της Συνόδου των G7, κάλεσε τα μέλη της να «συνταχθούν κάτω από μία και πιο δυνατή φωνή», προκειμένου να «οχυρωθούν από τις αυξανόμενες απειλές εχθρικών παραγόντων που επιδιώκουν να περιορίσουν τα όρια της ελευθερίας και της δημοκρατίας του ελεύθερου κόσμου». Με αυτές τις εκκλήσεις ξεκίνησε την εισήγησή της η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας.

Στη Σύνοδο μαζί με τους ΥΠ.ΕΞ. της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά παραβρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, λίγες μέρες μετά τη διαδικτυακή συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν με σκοπό να εκτονωθεί η τεταμένη κατάσταση με την Ουκρανία. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του ότι αν υπάρξει εισβολή στην Ουκρανία ή δεν αποκλιμακώσει άμεσα την ένταση η Ρωσία, θα «υποστεί πρωτοφανείς οικονομικές συνέπειες».

Ακόμη, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείο του βρετανικού ΥΠΕΞ, οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες από τη Ρωσία εις βάρος της Ουκρανίας «θα αποτελούσε στρατηγικό σφάλμα το οποίο θα της κόστιζε σοβαρά».

Νωρίτερα στη βδομάδα, η Βρετανή ΥΠ.ΕΞ. σημείωσε ότι «η εποχή της ενδοσκόπησης» τελείωσε για τη Δύση και είναι ώρα να αφυπνιστεί μπροστά στις προκλήσεις ανταγωνιστικών ιδεολογιών. Η ίδια υπογράμμισε αφενός τα οικονομικά ρίσκα που προκαλεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και αφετέρου τον κίνδυνο ασφαλείας που δημιουργεί η τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας. Επιπλέον, υπερθεμάτισε την ανάγκη απεμπλοκής από αυτή τη συνθήκη. 

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής της δεν παρέλειψε να αναφέρει το δυσμενές σενάριο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που θα είχε άμεσες προεκτάσεις και στο πεδίο των σχέσεων της με την Ευρώπη, με το ενδεχόμενο μίας ρήξης να οδηγεί ακόμη και σε κλείσιμο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου NordStream, ο οποίος διασχίζει την ήπειρο.

Η ΥΠΕΞ της Βρετανίας διαβεβαίωσε επίσης ότι η Σύνοδος εργάζεται για τη «διαφύλαξη της αξιοπρέπειας της Ουκρανίας». Όπως είπε, «παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας πως «εργαζόμαστε, επίσης ώστε να τη βοηθήσουμε με την ενεργειακή της αυτονομία για να μην εξαρτάται αποκλειστικά από την ρωσική παροχή ενέργειας».

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή