Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2025

Στο ΣτΕ κατά του ασφαλιστικού οι φαρμακοποιοί

Πάνω από 50.000 υπογραφές για την προσφυγή αγροτών στο ΣτΕ κατά του ασφαλιστικού

Την αίτηση ακυρώσεως κατά του ασφαλιστικού κατέθεσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Με την αίτηση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητεί την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία γίνεται ο προσδιορισμός της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Τα νομικά ζητήματα που θέτουν οι φαρμακοποιοί είναι αν η προσβαλλόμενη κανονιστική απόφαση εκδόθηκε εντός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης, αν είναι αντίθετη στον νόμο αλλά και στις συνταγματικές αρχές της επαγγελματικής ελευθερίας, της ισότητας και της αναλογικότητας, αποστερώντας εν τοις πράγμασι τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς από τη δυνατότητα πρόσβασης στο επάγγελμα του φαρμακοποιού, κατά τρόπο που θίγει επίσης τη συνταγματικά επιβεβλημένη προστασία της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης και το συνταγματικά κατοχυρωμένο ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπως επίσης την προστασία της περιουσίας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η ακύρωση της προσβαλλόμενης υπουργικής αποφάσεως αποτελεί ζήτημα ζωής ή θανάτου του ελληνικού φαρμακείου, καθώς, αν οι διατάξεις αυτές εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν σε κλείσιμο την πλειοψηφία των φαρμακείων σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα.

Καταλήγοντας, ο ΠΦΣ εκφράζει τη βεβαιότητα πως «οι Έλληνες Δικαστές θα αναγνωρίσουν την βασιμότητα των προβαλλόμενων λόγων ακυρώσεως και θα ματαιώσουν τα σχέδια για την καταστροφή των φαρμακοποιών και των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών εν γένει».

Πάνω από 50.000 υπογραφές για την προσφυγή αγροτών στο ΣτΕ κατά του ασφαλιστικού

Από εκεί και πέρα, πάνω από 50.000 κτηνοτρόφοι και αγρότες έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής την προσφυγή που πρόκειται να κατατεθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του ασφαλιστικού νόμου.

Η διαδικασία της συγκέντρωσης υπογραφών ξεκίνησε στις 8 του μήνα και θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τις 20 Φεβρουαρίου, όπως επισήμανε ο Χρήστος Γκόντιας, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, από τη Δράμα.

Ο Χρήστος Γκόντιας εκτίμησε ότι οι υπογραφές θα ξεπεράσουν τις 100.000. «Είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε μεν από μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, ωστόσο πλέον έχει πάρει πανελλαδική διάσταση και αυτό επιθυμούμε.

Άλλωστε, εμείς δεν διεκδικούμε εύσημα, ούτε και καρέκλες, απλώς παλεύουμε για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα», είπε. Σύμφωνα με τον Χρήστο Γκόντια, οι δύο δικηγόροι των αγροτών εργάζονται εντατικά, «προκειμένου να βρουν τα τρωτά σημεία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου».

«Καλούμε όλους τους Έλληνες που απασχολούνται στον κλάδο να συμμετάσχουν στην προσπάθεια που γίνεται, ανεξάρτητα με τις όποιες πολιτικές πεποιθήσεις έχουν», πρόσθεσε ο Χρήστος Γκόντιας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή