Στο «μικροσκόπιο» καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό

Όλοι θα ελεγχθούν! Ξεκάθαρο το μήνυμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στο παραπέντε πριν λήξει η προθεσμία για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων! Με το τέλος του Οκτωβρίου, κλείνει και το «παράθυρο», των φορολογούμενων να αποκαλύψουν τα εισοδήματά τους, με μία ρύθμιση που αποδείχτηκε «χρυσή» για το οικονομικό επιτελείο.
Στα χέρια της ΑΑΔΕ, βρίσκονται ήδη τα στοιχεία για τους φορολογικούς κάτοικους Ελλάδας οι οποίοι έχουν καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό και πλέον οι εκλεκτές μπορούν να διασταυρώσουν τεράστιο όγκο στοιχείων και να «ξετρυπώσουν» καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις.
Όπως ξεκαθαρίζουν πηγές με γνώση των εξελίξεων, όσοι έχουν νομίμως δηλωμένες καταθέσεις και περιουσία στο εξωτερικό, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Αν όμως βρεθεί «μαύρο χρήμα», τότε τα πρόστιμα και οι πρόσθετοι φόροι, θα είναι δυσβάσταχτα.
Τα νέα στοιχεία προέρχονται από όλες τις χώρες που ενταχθεί στη συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Παράλληλα, στις αρχές του 2018, θα έρθουν και τα στοιχεία από τις πολυεθνικές, δίνοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες, όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να ξεκινήσουν ένα μπαράζ ελέγχων για φοροδιαφυγή, που αναμένεται να φέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο.
Δεν είναι τυχαίο ότι παράλληλα και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είχε αναφέρει από το βήμα της Βουλής πως «ήδη έχουν έλθει στην Ελλάδα στοιχεία για τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς φορολογουμένων του 2016 με βάση τις δύο συμφωνίες που έχουμε κυρώσει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ και, βεβαίως, έχουμε δώσει και εμείς από την πλευρά μας τα αντίστοιχα στοιχεία στις συμβαλλόμενες χώρες».
Τα στοιχεία, περιλαμβάνουν θησαυρό πληροφοριών όπως, λογαριασμούς Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια), λογαριασμούς καταθέσεων, ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων, τόκους, μερίσματα και λοιπά εισοδήματα που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στους λογαριασμούς, όπως και όλα τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στους λογαριασμούς.
Αυτό σημαίνει ότι όλες οι φορολογικές αρχές των χωρών που συμμετέχουν στις συμφωνίες ανταλλαγής στοιχείων, μέσα σε αυτές και η ελληνική ΑΑΔΕ, αποκτούν ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εντός και εκτός συνόρων!
Οι έλεγχοι ξεκινάνε άμεσα, με διασταυρώσεις. Θα ελέγχονται οι καταθέσεις και αν οι αυξήσεις εισοδημάτων αντιστοιχούν με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί. Μετά τον πρώτο γύρο, θα γίνουν πιο εκτεταμένες διασταυρώσεις σε όσους έχουν βρεθούν να έχουν μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό.
Τα στοιχεία που ήρθαν από το εξωτερικό, για το 2017 και αφορούν εισοδήματα του 2016 προέρχονται από:
Ανδόρα, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Bonaire-Saint Eustatius and Saba, Βουλγαρία, Κολομβία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Δανία, Νησιά Φερόε, Φινλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Γιβραλτάρ, Γροιλανδία, Γκέρνσεϊ, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ιρλανδία, Νήσος Μάν, Ιταλία, Τζέρσεϊ, Κορέα, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μονακό, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σεϋχέλλες, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότιος Αφρική, Σουηδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Αναμένεται και ανταλλαγή πληροφοριών με ΗΠΑ.
Από το 2018 θα έρθουν στοιχεία και από:
Ανγκίλα, Μπαρμπέιντος, Βερμούδες, Βρεττανικές Παρθένες Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Κουρακάο, Δομηνικανή Δημοκρατία, Κορέα, Μοτσεράτ, Niue, Τρινιντατ και Τομπάγκο, Νήσοι Τερκς και Κάικος, Αλβανία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, , Μπαχάμες, Μπελίζ, Βραζιλία, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Νήσοι Κουκ, Κόστα Ρίκα, Γκάνα, Γρενάδα, Χόνγκ Κόνγκ, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Νήσοι Μάρσαλ, Μακάο, Μαλαισία, Μονακό, Νέα Ζηλανδία, Παναμάς, Κατάρ, Ρωσία, Σεντ Κίτς και Νέβιλ, Σαμόα, Σαιντ Λουσία, Σαιντ Βινσεντ και Γρεναδινες, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Σιντ Μαρτεέν, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουρουγουάη, Μπαχρέιν, Ναούρου, Βανουάτου.
5 δις φανέρωσε η ρύθμιση για την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων!
Η «διαφήμιση» των νέων στοιχείων από τις οικονομικές υπηρεσίες έρχεται σε μία περίοδο που ενώ κλείνει η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, υπάρχουν σκέψεις για παράτασή της έως το τέλος του έτους. Η επιτυχία της μεγάλης συμμετοχής, τα αυξημένα έσοδα του δημοσίου και τα νέα δεδομένα συνηγορούν υπέρ της παράτασης, κάτι που αποτελεί και αίτημα της αγοράς. Το υπουργείο Οικονομικών έχει κατακλυστεί από αιτήματα συλλόγων φοροτεχνικών και σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται να δώσει νέα ζωή στην ρύθμιση.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η οικιοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων, έφερε στο φως σχεδόν 5 δις ευρώ, για τα οποία βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 600 εκατ. ευρώ, οι οποίοι θα ήταν «χαμένοι» για το δημόσιο, ενώ εντύπωση έχει κάνει και η μεγάλη συμμετοχή των φορολογούμενων, που τον Ιούλιο είχαν ξεπεράσει τους 55.000.
Από την ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι τώρα που έχει γίνει γνωστό ότι η υπηρεσία έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία από όλες αυτές τις χώρες, θα είναι αρκετοί οι φορολογούμενοι που θα φοβηθούν και έρθουν μόνοι τους να αποκαλύψουν τις καταθέσεις τους, πριν μπουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης