Στο μάτι της πανδημίας η Αττική – Ανησυχία για τη σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη

Τι νούμερα “θέλουν” ιδανικά οι επιστήμονες για τις δύο μεγάλες πόλεις 

Τα «σπασμένα» των Χριστουγέννων βγαίνουν σιγά σιγά στο προσκήνιο και η ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων εντείνεται. Οι ειδικοί είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για να μην υπάρξει ολίσθηση μέσα στις γιορτές, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν εισακούστηκαν, μιας και η εικόνα των γεμάτων δρόμων, πλατειών και καταστημάτων ήταν αδιάψευστος μάρτυρας.

Ετσι φτάσαμε αισίως στο 2021 και ο κορωνοϊός, όχι μόνο είναι εδώ αλλά, συνεχίζει να απειλεί. Ως εκ τούτου μπαίνει στο τραπέζι η παράταση του lockdown, καθώς οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν είναι αυτή που θα επέτρεπε να συζητήσουμε άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η Αττική συνεχίζει να παραμένει η «πρωταθλήτρια» των κρουσμάτων με 210 καταγεγραμμένα νέα περιστατικά χθες, με τα κεντρικά και δυτικά της Αθήνας να κρατούν και πάλι τα πρωτεία με 52 και 64 διαγνώσεις αντίστοιχα, βόρειο και νότιο τομέα να μοιράζονται από 21 κρούσματα, την ανατολική Αττική να σημειώνει 32 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού και τον Πειραιά 20. Η κατάσταση στην Αττική θα κρίνει και τις μετέπειτα αποφάσεις της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων καθώς στην Περιφέρεια αυτή βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στη χώρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον η Αττική έχει το τετραπλάσιο ιικό φορτίο από τη Θεσσαλονίκη, η οποία κατέγραψε 79 κρούσματα το περασμένο 24ωρο. Ωστόσο, υπάρχει κι εκεί ανησυχία, καθώς παρατηρείται σταθεροποίηση, σύμφωνα και με την ανάλυση των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης, η οποία δεν είναι κι ό,τι καλύτερο.

 

Τι έδειξαν τα λύματα στη Θεσσαλονίκη

Τάση σταθεροποίησης στο ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα παρακολούθησης της διασποράς του ιού στην κοινότητα, από την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Στο διάγραμμα, φαίνεται πως επαναλαμβάνεται μία επιβράδυνση στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης, με μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των τελευταίων 4-5 μετρήσεων. Παρόμοια εικόνα εναλλαγών μεταξύ τάσης σταθεροποίησης και ταχύτερης μείωσης του ιικού φορτίου παρατηρείται στις μετρήσεις από τις 23 Νοεμβρίου.

 

Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Η Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη μίλησε στο MEGA για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Σύμφωνα με την κυρία Παγώνη, τα κρούσματα δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, το οποίο είναι 300-400 την ημέρα.

«Θέλει προσοχή ώστε στις 4-5 του μηνός να εκτιμήσει τις παραμέτρους η επιτροπή και να εισηγηθεί στην κυβέρνηση τι πρέπει να γίνει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ο κόσμος έχει πιεστεί πολύ. Για μικρή αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αθήνα από την παραμονή των Χριστουγέννων έκανε λόγο και ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι σε πτώση αλλά υπάρχει μικρή αύξηση ειδικά σε περιοχές όπως η Αθήνα. Με βάση την εξέλιξη των κρουσμάτων, στην Αττική έχουμε παρατηρήσει αύξηση 15% των επαφών, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και εχθές» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA. Κατά την εκτίμησή του «θα συνεχιστεί η αύξηση σε κρούσματα, στις 13-15 του Γενάρη θα έχουμε γύρω στα 400 κρούσματα στην Αττική, άρα κανείς πρέπει να είναι προσεκτικός για το θέμα των σχολείων».

 

Σε συναγερμό η Βόρεια Ελλάδα

Ακόμη και σε αρκετές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη, με το βόρειο τμήμα της χώρας να συνεχίζει να δημιουργεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς και να αντιμετωπίζει αρκετά σοβαρό πρόβλημα στα νοσοκομεία. Ενδεικτικά, σε Ροδόπη και Κοζάνη τα κρούσματα ξεπερνούν τα 30 (37 και 31 αντίστοιχα), ενώ Καβάλα, Σέρρες, Ξάνθη, Φλώρινα, Eβρος και Μαγνησία ακολουθούν επίσης με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Επιπλέον, στον χάρτη μπήκε χθες και η Λακωνία με τα 21 κρούσματα, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση από τα μηδενικά περιστατικά που καταγράφηκαν στην περιοχή την ημέρα των Χριστουγέννων.

 

Οι περιοχές που «καίνε»

Παράλληλα, με ιδιαίτερο προβληματισμό αντιμετωπίζει η επιτροπή ειδικών για την πανδημία του κορωνοϊού 11 περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες παραμένουν στο «κόκκινο». Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πέραν της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης, περιοχές που παραμένουν σε αυστηρό lockdown, μια σειρά από περιφέρειες, δήμους και περιοχές βρίσκονται στα «κόκκινα». Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.

Οι 11 περιοχές είναι οι εξής:

  1. Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας
  2. Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
  3. Δήμος Περιστερίου
  4. Δήμος Ιλίου και Αχαρνών
  5. Περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής
  6. Κάλυμνος
  7. Δήμος Ασπροπύργου
  8. Δήμος Ελευσίνας
  9. Κοζάνη
  10. Δήμος Εορδαίας
  11. Δήμος Βοΐου

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή