Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontra News
Οι καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή στην Προανακριτική κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προκάλεσαν πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πηγές της πλειοψηφίας, ο κ. Μιωνή έκανε λόγο για εκβιασμό από τον κ. Παπαγγελόπουλο, ενώ κατέθεσε και μήνυση κατά του εκδότη, Γιάννη Φιλιππάκη και της δημοσιογράφου, Γιάννας Παπαδάκου. Ο επιχειρηματίας φέρεται να έκανε λόγο για «συμμορία» και να κατέθεσε ότι του ζητήθηκε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τον κ. Παπαγγελόπουλο, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός και να πληρωθούν τα δικαστικά έξοδα του εκδότη, με τον οποίο ο επιχειρηματίας είχε δικαστική διαμάχη λόγω δημοσιευμάτων που τον ενέπλεκαν στη Λίστα Λαγκάρντ. Μάλιστα υποστηρίζει ότι το πόσο του ζητήθηκε παρουσία του τότε υπ. Επικρατείας Νίκου Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση – Πώς εμπλέκεται ο Σαμαράς
Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη συνάντηση έγινε με αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης, λόγω της καταγωγής του Μιωνή, την οποία επιθυμούσε διακαώς και ο ίδιος, στο πλαίσιο αναζήτησης εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη διένεξη που είχε με τον εκδότη της «Δημοκρατίας», Γιάννη Φιλιππάκη και πως ο επιχειρηματίας στην επιτροπή διέψευσε κάθε ανάμιξη των Τσίπρα και Παππά.
Ο Μιωνή φέρεται να παραδέχθηκε ότι το 2013 έγινε αντίστοιχη παρέμβαση από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μέσω του Σταύρου Παπαστάυρου, ο οποίος τότε ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ Μιωνή και Σαμαρά.
Χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω διάλογος από την προανακριτική:
Ραγκούσης: Όταν ο Παπασταύρου σου μετέφερε την πρόταση συμβιβασμού με Φιλιππάκη σε ενημέρωσε ή σου απέκρυψε ότι αυτή προέρχεται από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμαρά;
Μιωνή: Όχι δεν μου το απέκρυψε. Μου είπε καθαρά ότι είναι πρόταση από τον Σαμαρά, στον οποίο απευθύνθηκε ο Φιλιππάκης. Μετά από αυτό δέχτηκα να συμβιβαστώ με τον Φιλιππάκη για πρώτη φορά το 2013.
Από τη ΝΔ ισχυρίζονται πως η συνάντηση Μιωνή με Παπαγγελόπουλο και Παππά συνιστά τεκμήριο ύπαρξης παραδικαστικού κυκλώματος. «Εφόσον στην κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζουν να έχουν απορία για την προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού της διαμάχης του κ. Μιωνή με γνωστό εκδότη το 2016, κατόπιν αιτήματος της ισραηλινής κυβέρνησης, τότε μπορούν κάλλιστα να απευθυνθούν στον κ. Σαμαρά» υποστήριζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε: «Η δική μας παρότρυνση, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της Ελλάδας και τις διμερείς σχέσεις με μια χώρα της περιοχής, ήταν να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Σαμαράς προσπάθησε, επίσης. Εύχομαι και εκείνη η προσπάθεια να έγινε κατόπιν αιτήματος της άλλης πλευράς και όχι από “ελατήρια” δικά τους, διότι και ο Παπασταύρου και ο Μιωνή ενέχονταν στο θέμα της Λίστας Λαγκάρντ».
«Αυτά τα παιδιά έχουν βοηθήσει πολύ στο παρελθόν»
Από τη μεριά του ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης υποστήριξε πως ο Μιωνή προέβη σε μία αναξιόπιστη κατάθεση και υποστήριξε πως «επιχείρησε να παρουσιάσει μία (από τις πολλές) προσπάθειες εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ ιδιωτών, ως δήθεν απόπειρα εκβιασμού και δωροληψίας». Ο κ. Φιλιππάκης αποκάλυψε πως το 2013 ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον πίεσε επανειλημμένα να μη δημοσιεύσει τίποτα για τον κ. Μιωνή και τον κοινό τους συνεργάτη Στ. Παπασταύρου, επειδή όπως φέρεται να του είπε «αυτά τα παιδιά έχουν βοηθήσει πολύ στο παρελθόν».
«Ο κ. Μιωνή µας παρακάλεσε να τον βοηθήσουµε»
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχει υποστηρίξει πως όσο κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ο Σάμπυ Μιωνή επεδίωκε να συνάψει σχέσεις με υπουργούς και στελέχη του και κατηγορούσε ως εκβιαστή τον Μάκη Βορίδη.
«Πριν από 4 χρόνια με παρακάλεσε ο κ. Παππάς να συναντηθούμε στο γραφείο του με τον κ. Μιωνή επικαλούμενος πιέσεις από την Ισραηλινή Κυβέρνηση. Ο κ. Μιωνή μας παρακάλεσε να τον βοηθήσουμε στις εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις επειδή θεωρούσε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη ήταν αντισημιτική» δήλωσε με ανακοίνωσή του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός.
«Θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη ο Μιωνή»
Άμεση ήταν και η αντίδραση της δημοσιογράφου, Γιάννας Παπαδάκου, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο δικόγραφο του επιχειρηματία.
Η δημοσιογράφος στην αιχμηρή της ανακοίνωση κάνει λόγο για «ψέματα, φαντασιώσεις, και ψευδή στοιχεία», υπενθυμίζει πως έχει καταθέσει μήνυση κατά του επιχειρηματία και καταλήγει: «Επειδή γνωρίζει τη μήνυση που αποκαλύπτει τα ψέματά του, εξαπέλυσε τον οχετό εναντίον μου! Για όσα με κατηγορεί στην επιτροπή της Βουλής, θα λογοδοτήσει στην ελληνική Δικαιοσύνη, από την οποία θα ζητήσω προστασία απέναντι σε έναν άθλιο συκοφάντη».
Ασπίδα ΚΙΝΑΛ σε Σαμαρά – Ποιοι καταθέτουν στην επιτροπή
Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να κληθεί ο Αντώνης Σαμαράς, ως μάρτυρας στην Προανακριτική Επιτροπή. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αρνήθηκαν και ζήτησαν να κληθεί ο Νίκος Παππάς. Ουσιαστικά, το ΚΙΝΑΛ με αυτή του την απόφαση βάζει πλάτη στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, παρά τα όσα κατέθεσε ο κ. Μιωνή. Μια κίνηση, η οποία φαίνεται πως έχει σαφές πολιτικό πρόσημο, που ξεπερνά τα όρια της Επιτροπής…
Ο Νίκος Παππάς θα καταθέσει την Τρίτη και θα ακολουθήσουν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη. Η εισαγγελέας Διαφθοράς δεν κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη, τονίζοντας με επιστολή της πως δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία για την κλήτευσή της. Την ίδια ώρα η Προανακριτική ζήτησε τη γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου προκειμένου να διευρυνθεί το κατηγορητήριο για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Θέμα για το οποίο αναμένονται εξελίξεις.
«Πιέσεις και προσπάθεια εκβιασμού στους προστατευόμενους μάρτυρες»
Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» κατέθεσαν υπό καθεστώς προστασίας στην Προανακριτική. Μετά την κατάθεση «Σαράφη», πηγές από την πλειοψηφία ανέφεραν ότι εκείνος ουσιαστικά ανέτρεψε όσα είχε καταθέσει περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο. Αντίθετα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «ψεύτικες διαρροές» τονίζοντας πως ο προστατευόμενος μάρτυρας «μίλησε με βεβαιότητα για δωροδοκίες υπουργών».
Από τη μεριά της, η «Αικατερίνη Κελέση» φέρεται να επιβεβαίωσε όλες τις προηγούμενες καταθέσεις της, να υποστήριξε πως δεν γνωρίζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, πως εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας με δική της απόφαση και πως οι καταθέσεις της δεν αποτελούν προϊόν εκβιασμού. Από τον ΣΥΡΙΖΑ διέκριναν προσπάθεια επηρεασμού και εκβιασμού από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προς τους προστατευόμενους μάρτυρες, προκειμένου να μην ενοχοποιήσουν πολιτικούς. Προσπάθεια που τελικά έπεσε στο κενό…