Μισό βήμα πιο κοντά στην έξοδο στις αγορές η Ελλάδα
«Μισό βήμα πιο κοντά στην έξοδο στις αγορές» βρίσκεται η Ελλάδα, μετά την πρόοδο στη διαπραγμάτευση, τονίζουν γνώστες των εξελίξεων, μετά και την επιβεβαίωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, για το πρωτογενές πλεόνασμα «μαμούθ» 3,9% και από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Επίσης, «ανάσα» έδωσε στις διεθνείς αγορές και η πρωτιά του Εμμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.
Συγκεκριμένα, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, που αποτελεί και δείκτη για το κλίμα που επικρατεί στην αγορά για τους ελληνικούς τίτλους, έπεσε στο 6,377%, (χαμηλό ρεκόρ από το 2014). Με το πλεόνασμα σε όρους μνημονίου, να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο στο 4,2% του ΑΕΠ, οι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν τις προοπτικές για μία ελληνική (έστω και δοκιμαστική) έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, εντός του 2017, με την προϋπόθεση ότι θα κλείσει η συνολική συμφωνία μέχρι τις 22 Μαΐου και θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, μέσα στο καλοκαίρι. Σενάρια θέλουν αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, να ακολουθεί ένταξη στο QE στις 8 Ιουνίου που είναι και το επόμενο Δ.Σ. της ΕΚΤ (μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου ).
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η θεαματική αύξηση του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος της Ελλάδας που υπερέβη κατά πολύ τον στόχο 0,5% που είχαν θέσει οι πιστωτές για το 2016, φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στους στόχους της για το 2017.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ πιέζει για μείωση του στόχου για πλεονάσματα 3,5% για μία δεκαετία, μετά το 2018 (που ζητούν οι Ευρωπαίοι δανειστές), για να γλυτώσει η ελληνική Οικονομία από τη λιτότητα που θα χρειαστεί για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Από την πλευρά του Ταμείου, έχει επισημανθεί ότι η επίδοση του 2016 «βασίζεται σε εφάπαξ παράγοντες και δεν είναι διατηρήσιμη μακροπρόθεσμα».
Αυτή η διαφορά Ευρώπης και Ταμείου, έχει γίνει πεδίο σύγκρουσης, σε μία διαπραγμάτευση που μαζί με τις αποφάσεις για το χρέος, αναμένεται να κορυφωθεί στις 11-13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των G7.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τους FT «σχολιάζοντας τα στοιχεία σήμερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες πιστεύουν πως η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους για πλεόνασμα 1,7% φέτος και 3,5% το 2018». Τα στοιχεία αυτά, δείχνουν, ότι και η συνολική δημοσιονομική θέση της Ελλάδας ήταν υγιής, καθώς παρουσίασε πλεόνασμα 0,7%, ελάχιστα μικρότερο από αυτό της Γερμανίας (0,8%), που την φέρνει στην τέταρτη καλύτερη θέσει σε όλη την Ευρωζώνη.