«Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας»
Το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες περιήλθε σε γνώση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης. «Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.
Την ώρα που η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης που έχει “σπείρει ανέμους” είναι έτοιμη να τεθεί σήμερα προς ψήφιση στο τουρκικό κοινοβούλιο, το μνημόνιο των δύο χωρών περιήλθε στα χέρια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν ανταποκρίνεται στις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Εξωτερικών δε έλαβε το κείμενο από λιβυκή πηγή.
Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο απέλασης του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε δώσει μέχρι σήμερα τελεσίγραφο στον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα, να κάνει γνωστό στη χώρα μας το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την περασμένη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.
Αν τελικά ο Λίβυος πρέσβης δεν παρουσιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητο πρόσωπο και θα απελαθεί.
Αμετακίνητη η Άγκυρα – Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη
Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη θα τεθεί προς ψήφιση σήμερα, στο τουρκικό κοινοβούλιο, ανακοίνωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.
Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Οκτάι χαρακτήρισε «σημαντική» τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη, τονίζοντας: «Η συμφωνία που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή μας θα είναι μια προσπάθεια για την ειρήνευση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία και στη Λιβύη».
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, όμως δεν δόθηκε.
Η συμφωνία πρέπει να κατατεθεί και στο κοινοβούλιο της Λιβύης και κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι ο Ερντογάν μπορεί να εκτεθεί στο σοβαρό ενδεχόμενο η Λιβύη να υπαναχωρήσει κάτω από την πίεση της διεθνούς κοινότητας.
Σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές, πίσω από τις κλειστές πόρτες έγινε μια ανοιχτή συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στην περιοχή αλλά και στην Τουρκία.
Χαφτάρ: Είναι άκυρη η συμφωνία
Τη δική του απάντηση–καταδίκη για το σύμφωνο θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας – Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) έδωσε ο Διοικητής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ιστοσελίδα Αawsat, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει για να αντιμετωπίσει και να ματαιώσει τα τουρκικά σχέδια της Άγκυρας που στοχεύουν στην «αποκατάσταση της καταστρεπτικής επιρροής της στην περιοχή».
Σε δήλωση, περιέγραψε το GNA ως «νεκρό εγκέφαλο», λέγοντας ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες, επομένως, αυτές καθίστανται άκυρες. Επιπλέον, χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας – GNA ως «επιθετική πράξη που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα».
«Η Τουρκία έχει γίνει άμεση απειλή για τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης», προειδοποίησε ο Χαφτάρ.



Τι ισχυρίστηκε στην τουρκική Βουλή εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ
Να σημειωθεί, τέλος, πως κατά την ενημέρωση που έκανε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών της Τουρκικής Βουλής, ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες υποστήριξε ότι η συμφωνία υπογράφηκε με βάση την αρχή της «ίσης κατανομής».
Ισχυρίστηκε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθοριστεί η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών σε μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.
«Κάποιες χώρες λένε ότι η συμφωνία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Ο όρος που θέτει το διεθνές δίκαιο είναι η οριοθέτηση να είναι με ‘ίση κατανομή’. Αυτή η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της ‘ίσης κατανομής’ επειδή αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ε/Κ και της Ελλάδας τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», είπε.
Το τουρκικό πρακτορείο THA, ισχυρίζεται ότι στους παρακάτω χάρτες εμφανίζεται με την επισήμανση Α-Β το ακριβές σημείο όπου «συνορεύουν» στη θάλασσα Τουρκία και Λιβύη. Το ίδιο πρακτορείο δημοσιοποίησε έναν πιο επεξηγηματικό χάρτη, στον οποίο περιλαμβάνεται και το σημείο Α-Β (F-E), όπως στον αυθεντικό χάρτη της συμφωνίας.


Αξίζει να σημειωθεί πως τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης έχουν ήδη καταδικάσει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αλλά και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
Μήνυμα στήριξης έστειλε και το Ισραήλ το οποίο με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ την Τετάρτη σχολίαζε: «Παρακολουθούμε με ανησυχία τα πρόσφατα βήματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η διαρκής παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με την Ελλάδα».