Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Στο 4,7% η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Μοιραστείτε το

Καθηλωμένο σε ποσοστά επιβίωσης το κόμμα του Κυριάκου – Έρχεται μεγάλη ανατροπή μετά την πολιτική κεφαλαιοποίηση από τον Αλέξη Τσίπρα της εξόδου από τα εφιαλτικά μνημόνια και τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους.

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ της ψαλίδας ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση της ALCO που παρουσίασε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του KONTRA ο Γιώργος Μελιγγώνης δείχνει την παταγώδη αποτυχία της στρατηγικής που επέλεξε το παλιό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα ρετάλια της παραπαίουσας διαπλοκής για αποδόμηση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε στη δυσκολότερη περίοδο που διανύει η κυβέρνηση που ήταν αναγκασμένη να πάρει σκληρά μέτρα για να κλείσουν οι αξιολογήσεις, να διαμορφώσει ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα που θα της έδινε τη νίκη στις εκλογές.

Αντίθετα εμφανίζεται περιχαρακωμένη σε ποσοστά επιβίωσης 22% στην πρόθεση ψήφου με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η δημοσκόπηση της ALCO δείχνει τη μεγάλη ανατροπή που δρομολογείται στο πολιτικό σκηνικό. Με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τα μεγάλα γεγονότα όπως η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια και την απόφαση για τη μείωση του δημοσίου χρέους, η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκμηδενιστεί και το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα βρεθεί και πάλι πρώτο στις δημοσκοπήσεις γιατί ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Εξ’ άλλου το  μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων που ανέρχεται στο 16% προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετακινηθεί στη Νέα Δημοκρατία.

Βέβαια ο κόσμος χτυπημένος από τα εφιαλτικά μνημόνια έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς ηγέτες.
Ο Αλέξης Τσίπρας δικαιολογημένα εμφανίζεται με αρνητικό πρόσημο αποδοχής γιατί εισπράττει τη φθορά από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία στην οποία την οδήγησε το παλιό πολιτικό σύστημα.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην αντιπολίτευση και επιδίδεται σε ανέξοδη και ανεύθυνη ρητορική παρουσιάζει ρεκόρ στην αρνητική γνώμη φτάνοντας το 59%.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την κατρακύλα της ΝΔ είναι ότι η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ κλείνει ενώ η συσπείρωση του κόμματος βρίσκεται στα ύψη.

Με 87% συσπείρωση το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πιάσει ταβάνι και δεν προσδοκά περαιτέρω αύξηση των ποσοστών.
Αντίθετα η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 51% που σημαίνει ότι έχει τεράστια περιθώρια να αυξήσει την εκλογική του επιρροή.
Η δημοσκόπηση της ALCO αποκαλύπτει και το ναυάγιο του Κινήματος Αλλαγής  που βρίσκεται στην τέταρτη θέση μετά τη Χρυσή Αυγή. Τα ποσοστά του κόμματος της Φώφης Γεννηματά παρουσιάζουν επικίνδυνη συρρίκνωση και σε συνδυασμό με τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών δεν αποκλείεται στις εκλογές να έχει μικρότερο ποσοστό από ότι το ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να πληρώνει και την ταύτισή του με τη Νέα Δημοκρατία σε επίπεδο στρατηγικών επιλογών. Γιατί οι ψηφοφόροι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να στηρίξουν ένα κόμμα που προεξοφλεί τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί η Κεντροαριστερά στην ιστορική της διαδρομή είχε αντιδεξιά αντανακλαστικά.

Η μεγάλη δημοσκόπηση της ALCO προβλέπει πεντακομματική Βουλή στις επόμενες εκλογές αφού τα λεγόμενα μικρά κόμματα είναι εξαφανισμένα από το χάρτη και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκεντρώσουν το 3%.

Στην Πειραιώς γνωρίζουν τα πραγματικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων γι’ αυτό επιδιώκουν με ψεύτικα γκάλοπ να δημιουργήσουν επικοινωνιακές αυταπάτες για να κρατάνε συσπειρωμένη τη βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Oχι σε πρόωρες εκλογές λέει το 49% των ερωτηθέντων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 22%, ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται στο 17,3% (από 16,7%) του δείγματος. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε ο κόσμος, ποσοστό πάνω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης συγκεντρώνουν η Χρυσή Αυγή με 6% (σταθερό), το Κίνημα Αλλαγής με 5,5% (από 5,4%) και το ΚΚΕ με 5,1% (από 5,3%). Κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, βρίσκονται τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι  Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,5% (από 1,8%), η Ενωση Κεντρώων με 2% (από 1,8%) και η Λαϊκή Ενότητα με 1,8% (από 2,5%).

Μεγάλο ενδιαφέρον, έχουν οι σημαντικές μετακινήσεις του εκλογικού σώματος, με το 28% που είχε ψηφίσει Ποτάμι στις προηγούμενες εκλογές, να έχει μετακινηθεί στη ΝΔ, διατηρώντας μόνο 24% που πέρασε στο Κίνημα Αλλαγής. Σημαντικές απώλειες φαίνεται να είχε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με το 21% να επιλέγει τώρα τη ΝΔ, ενώ η μετακινήσεις που ενδεχομένως να δημιουργήσουν τις μεγαλύτερες μεταβολές στις πρώτες θέσεις είναι το 16% των αναποφάσιστων που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το 10% της νέας αποχής.

Παρά την αυξανόμενη συσπείρωση, μεγάλο παραμένει το ποσοστό της απροσδιόριστης ψήφου, με τους αναποφάσιστους να φτάνουν το 16,7%. Ποσοστό που ικανό να αλλάξει τα δεδομένα, καθώς θα ενισχύονται οι συσπειρώσεις των κομμάτων. Αποχή ήταν η απάντηση του 10,2% και λευκό δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το 4,3%.

Τα σενάρια πρόωρων εκλογών ανεβάζουν τις συσπειρώσεις

Οι συσπειρώσεις συνεχίζουν να αναπροσαρμόζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 51%, τη ΝΔ στο 87%, τη Χρυσή Αυγή στο 88% το Κίνημα Αλλαγής στο 63% και το ΚΚΕ στο 92%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βρίσκονται στο 51% και η Ένωση Κεντρώων στο 55%. Οι υψηλές συσπειρώσεις είναι αναμενόμενες σε Χ.Α. και ΚΚΕ, ενώ το 51% στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει περιθώρια για σημαντικές αναπροσαρμογές το επόμενο διάστημα.

Την αποχώρηση του ΔΝΤ ζητά το 58% των Ελλήνων!

Σχεδόν δύο στους τρεις ερωτηθέντες (ποσοστό 58%) θεωρούν ότι η χώρα θα κέρδιζε σημαντικά από την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση αν πιστεύεται ότι συμφέρει ή όχι την Ελλάδα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μόλις το 21% απάντησε ότι συμφέρει, δεν ξέρω/ δεν απαντώ επίσης 21%, ενώ το 58% απάντησε πως δεν την συμφέρει.  

Το 79% καταδικάζει την εποχή του δικομματισμού

Μία εποχή με έντονη την οσμή σκανδάλων, φαίνεται πως έχει χαρακτηριστεί από τα αρνητικά πρωτοσέλιδα της περιόδου. Στην ερώτηση πιστεύετε ότι υποθέσεις όπως αυτές της Siemens και της Novartis αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά ή χαρακτηρίζουν μία ολόκληρη εποχή, το 79% απάντησε ναι, με μόλις το 12% να βλέπει τις υποθέσεις ως μεμονωμένα περιστατικά και το 9% να επιλέξει το δεν ξέρω/ δεν απαντώ,
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Alco, για το Kontra Channel, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας άνω των 17 ετών, σε όλη την Ελλάδα. Ο χρόνος πραγματοποίησης της έρευνας ήταν από 16 έως 20 Μαΐου 2018.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.