“Tο ύψος του πλεονάσματος θα αποτελέσει και μοχλό για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”
Κοντά στο 4% θα είναι το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, που θα ανακοινώσει την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ, σχεδόν επτά φορές πάνω από τον στόχο του μνημονίου, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών! Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, την Παρασκευή.
Παρά την μεγάλη υπέρβαση του στόχου (0,5% για το 2016), σύμφωνα με το ξένο πρακτορείο, η επίδοση δεν «πείθει το ΔΝΤ» το οποίο συνεχίζει να επιμένει στην θέση του, ότι είναι ανέφικτα τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% σε μεσοπρόθεσμη βάση. Στο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου αφορούν την περίοδο μετά το 2018, καθώς στο βασικό σενάριο που εξετάζουν στην Ουάσινγκτον η Ελλάδα είναι αδύνατο να διατηρήσει ρυθμό πάνω από 3%. Μία θέση που φάνηκε τόσο στην έκθεση «Fiscal Monitor» του ΔΝΤ που ανακοινώθηκε εχθές, όσο και στις δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η αντίρρηση του Ταμείου, εστιάζεται στο ότι το πλεόνασμα της προηγούμενης χρονιάς, είναι αποτέλεσμα έκτακτων μέτρων και όχι της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κάτι που δεν εξασφαλίζει την συνέχειά του στα επόμενα έτη. Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το ύψος του πλεονάσματος θα αποτελέσει και μοχλό για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αφού όσο μεγαλύτερο είναι το πλεόνασμα, τόσο λιγότερη παρέμβαση στο χρέος θα είναι αναγκαία.
Πρακτικά, σε αυτή τη βάση οι Ευρωπαίοι δανειστές, που προσπαθούν να αποφύγουν μία σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την μεγάλη επιτυχία του 2016, ως απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται σημαντική μείωση του χρέους, τουλάχιστον όχι πριν το τέλος του προγράμματος.