Στο 1,5% θα ανέβει η Ανάπτυξη το 2017, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ!

ΙΟΒΕ:  Μείωση της ανεργίας στο 22,2% και πληθωρισμό 1,5% το 2017

 Ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 1,5%, για το 2017 και μείωση της ανεργίας κατά στο 22,2% βλέπει για το 2017,  το ΙΟΒΕ όπως αναφέρεται στην τριμηνιαία μελέτη του για την ελληνική οικονομία. Στο πεδίο του πληθωρισμού βλέπει να διαμορφώνεται στο 1,5%  κυρίως λόγω των αυξήσεων φόρων και της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου.

 Παρά τις αναταράξεις της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, καταλήγει στο γενικό συμπέρασμά ότι η αυξημένη κατανάλωση, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και ο τουρισμός βάζουν επιτέλους την ελληνική Οικονομία,  σε τροχιά ανάκαμψης.

 Αναλυτικά, από το ΙΟΒΕ, θεωρούν ότι η θετική δημοσιονομική εικόνα του 2017,  θα συντεθεί από τη διεύρυνση των επενδύσεων κατά 13 με 15%, τη διεύρυνση των εξαγωγών αγαθών με ταχύτητα περίπου 5,5% και τη  διεύρυνση των εισαγωγών  κατά 8,5% από την αύξηση εγχώριας  ζήτησης κα την προσδοκώμενη χαλάρωση των  capital controls.

 Η εξασθένιση της ανεργίας αναμένεται ότι θα είναι μικρότερη από ό,τι το 2016, κυρίως λόγω των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών και της μεγαλύτερης φορολογίας.

 Επίσης, τα δημοσιονομικά μέτρα που ακολούθησαν την πρώτη  αξιολόγηση μειώνουν τις προσδοκίες ανόδου στην ιδιωτική κατανάλωση, προκαλώντας περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος, κυρίως λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. 

 Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ ιδιαίτερα σημαντική είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης γιατί μειώνει την αβεβαιότητα και μαζί με την περαιτέρω διευκρίνιση για το χρέος και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενισχύουν την διεθνή εμπιστοσύνη στα δημοσιονομικά της Ελλάδα.

 Για το μνημόνιο η έκθεση αναφέρει ότι καθώς σταδιακά η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος πλησιάζει χρονικά όλο και περισσότερο, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην επιτάχυνση της συστηματικής βελτίωσης της παραγωγικής βάσης μέσω προσέλκυσης των επενδύσεων και συνέχισης των δομικών μεταρρυθμίσεων, συνεπούς αναπτυξιακής πολιτικής που θα συμπεριλαμβάνει την, χωρίς χρονοτριβή, ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα ακόμα και αν γίνει σε μικρή κλίμακα. 

Τέλος οι αναλυτές, προειδοποιούν ότι «αν,  η έξοδος στις αγορές για άντληση ρευστότητας γίνει ως υποκατάστατο στην υπόλοιπη αναπτυξιακή πολιτική, θα έχει μεσοπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή