Στις Βρυξέλλες για αξιολόγηση – προσφυγικό ο Τσίπρας

Συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ την Τετάρτη το απόγευμα

Μεγάλες προσπάθειες καταβάλλει από σήμερα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να κλείσει το διπλό μέτωπο που ορθώνεται μπροστά του σε οικονομία και προσφυγικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί το μεσημέρι για τη Βελγική πρωτεύουσα, όπου και θα έχει σειρά από κρίσιμες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. 

Πρώτος «σταθμός» το τετ α τετ στις 6.30μμ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ Γιούνκερ. Βασικό αντικείμενο της συζήτησης των δύο αντρών, θα αποτελέσει η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η αποτίμηση των έως τώρα διαβουλεύσεων. Η Αθήνα, δεν κρύβει άλλωστε την αγωνία της να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται η αξιολόγηση, ενώ μόλις χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις είπε ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΤΣΙΠΡΑ – ΜΕΡΚΕΛ – ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Αύριο και πριν από την κρίσιμη συνάντηση Κορυφής, ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στην κρισιμότατη τριμερή με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν, ότι η Αθήνα θα επιμένει στην ανάγκη η γείτονα να υλοποιήσει  τις δεσμεύσεις της, καθώς θεωρεί «κλειδί» την Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού. Εξαιρετικά σημαντική, είναι και η 11μερής μίνι-σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Κεντρικό αίτημα της Ελλάδας δε, είναι τα σύνορα να παραμείνουν ανοικτά και τα προβλήματα να μη λύνονται υιοθετώντας λογικές περιχαράκωσης που οδηγούν σε αδιέξοδο.

ΑΓΝΩΣΤΗ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Ενδεικτική τέλος, των προθέσεων της κυβέρνησης στο σκληρό πρέσινγκ που δέχεται από τους θεσμούς,-και κυρίως από το Ταμείο- ήταν η δήλωση της  κυβερνητικής εκπροσώπου. «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη Συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε βήμα πίσω πέρα από αυτή», τόνισε η κ. Όλγα Γεροβασίλη.

Όσο για την επιστροφή του κουαρτέτου, η ίδια το άφησε ανοικτό, αποφεύγοντας να ανακοινώσει ακριβή ημερομηνία. Αντιθέτως, εκτίμησε  ότι θα επιστρέψουν «σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Το πρόγραμμα του Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

18.30: Διμερής Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

11.00: Τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας

12:00: Συνάντηση με θέμα τη συνεργασία με την Τουρκία (10 Κράτη μέλη, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Τουρκία)

15:45: Διμερής Συνάντηση Πρωθυπουργού με τον Τσέχο Πρωθυπουργό Bohuslav Sobotka.

16:00: Πρώτη Συνεδρίαση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

10:00: Δεύτερη Συνεδρίαση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή