Στις κάλπες οι Ρώσοι – Πάει για θρίαμβο ο Πούτιν

Στις κάλπες προσέρχονται οι Ρώσοι για τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να εξασφαλίσει με ευκολία την τέταρτη θητεία του, που θα τον κρατήσει στην εξουσία έως το 2024.

Ο 65χρονος, ήδη ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης και του Ιωσήφ Στάλιν καθώς μετρά 18 χρόνια στην εξουσία, δεν απειλείται από τους αντιπάλους του. Η βασική ανησυχία του Κρεμλίνου δεν είναι αν θα επανεκλεγεί, αλλά αν θα υπάρχει μεγάλη προσέλευση στις κάλπες, εξαιτίας της απάθειας με την οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες τη διαδικασία. Ανάμεσα στους επτά αντιπάλους του είναι ο εκατομμυριούχος Πάβελ Γκρουντίνιν, η πρώην παρουσιάστρια Ξένια Σόμπτσακ και ο εθνικιστικής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι. Ομως, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δεν μετέχει στις εκλογές, εξαιτίας καταδίκης του, η οποία ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε πολιτικά κίνητρα.

Ομως, οι εκλογές γίνονται στη σκιά της κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Δύση. Η διαμάχη με τη Μ. Βρετανία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, έπειτα από τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, στο Σόλσμπερι, με νευροτοξικό παράγοντα. Μία υπόθεση που ήρθε να προστεθεί στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Μόσχας με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τα ζητήματα της Ουκρανίας και της Συρίας.

Το Σάββατο το θερμόμετρο της έντασης ανάμεσα στο Λονδίνο- που κατηγορεί τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ- και τη Μόσχα. Μετά την απόφαση της Τερέζα Μέι να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες από τη Βρετανία, ο Πούτιν απάντησε με τον ίδιο τρόπο. Απελαύνει 23 Βρετανούς διπλωμάτες και κλείνει το Βρετανικό Συμβούλιο στη Ρωσία, αλλά και το προξενείο στην Αγία Πετρούπολη.

«Περιμέναμε μία αντίδραση αυτού του είδους και θα σκεφτούμε τα επόμενα βήματά μας μαζί με τους συμμάχους μας», σχολίασε η Μέι που προειδοποίησε ότι η Βρετανία «Δεν θα ανεχθεί ποτέ την απειλή κατά της ζωής Βρετανών πολιτών ή άλλων επί βρετανικού εδάφους, από τη ρωσική κυβέρνηση».

Στο μεταξύ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να βελτιώσει την αμυντική ικανότητά του και την επιθυμία να δράσει, απέναντι στις ολοένα πιο επιθετικές και απρόβλεπτες ενέργειες της Ρωσίας. «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και αποφασιστικοί», τόνισε ο γ.γ. της Συμμαχίας, αναφερόμενος στο ρίσκο η Μόσχα να δώσει σταδιακά περισσότερο βάρος στα πυρηνικά όπλα. «Η Ρωσία δεν πρέπει να κάνει λάθος εκτιμήσεις. Είμαστε πάντα έτοιμοι να απαντήσουμε όταν ένας σύμμαχος δέχεται στρατιωτική επίθεση. Δεν θέλουμε κανέναν πόλεμο. Στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση», συμπλήρωσε ο Στόλντενμπεργκ.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Δύση με νέα πυρηνικά όπλα, κυβερνοεπιθέσεις και μυστικές ενέργειες, ανάμεσά τους και η δηλητηρίαση του Σκριπάλ.

Στο μεταξύ η Ρωσία, σε βάρος της οποίας επιβλήθηκαν κυρώσεις έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, πασχίζει να ανακάμψει έπειτα από τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων δύο δεκαετιών, σημειώνει το Bloomberg. Η χώρα έχει πάρει τον… κατήφορο στην κατάταξη ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, με πρόβλεψη να πέσει από την 11η στη 17η θέση μέσα σε 15 χρόνια, καθώς την ξεπερνούν μεταξύ άλλων η Ν. Κορέα, η Ισπανία και η Τουρκία.

Δεν με νοιάζει με ποιο ποσοστό θα εκλεγώ λέει ο Πούτιν

Ευχαριστημένος θα είναι με οποιοδήποτε αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία το οποίο θα επιτρέπει την επανεκλογή του για μια τέταρτη θητεία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Μόσχα.

Σε ερώτηση που του έκαναν για το αποτέλεσμα των εκλογών που θα θεωρούσε ικανοποιητικό, ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε, σύμφωνα με εικόνες που αναμεταδόθηκαν από το AFPTV: «Οποιοδήποτε, από τη στιγμή που θα μου δίνει το δικαίωμα να ασκήσω το αξίωμα του προέδρου».

«Είμαι σίγουρος για το πρόγραμμα που προτείνω στη χώρα», πρόσθεσε ο Πούτιν στις δηλώσεις που έκανε από το 2151 εκλογικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας, το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, όμως, δεν είπε όλη την αλήθεια μπροστά στις κάμερες αφού στόχος του είναι το νούμερο 70%-70%, με το πρώτο ποσοστό να αποτελεί τις ψήφους που θα συγκεντρώσει και το δεύτερο το ποσοστό συμμετοχής που θα ήθελε να δει.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Ρωσικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Νικολάι Μπουλάγιεφ το ποσοστό συμμετοχής στις 13:00 βρισκόταν στο 34,72%.

Οι νέοι το βασικό «όπλο» του Ρώσου προέδρου

«Δαγκωτό» Πούτιν ψηφίζουν οι Ρώσοι και κυρίως οι νέοι που προσέρχονται στις κάλπες για να ανανεώσουν-όπως όλα δείχνουν την θητεία του για τέταρτη φορά στην προεδρία της χώρας.

Ο Πούτιν δεν έχει κάποιον ισχυρό πολιτικό αντίπαλο να αντιμετωπίσει: ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι που θα μπορούσε να σταθεί απέναντί του, μπαινοβγαίνει στη φυλακή, κατόπιν εντολής βεβαίως του Ρώσου προέδρου.

Η τέταρτη θητεία του ισχυρού άνδρα της χώρας θεωρείται δεδομένη,εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν άνετο προβάδισμα με ποσοστό που αγγίζει το 80%.

Στην ηλικιακή κατηγορία 18-24 ετών,ο Πούτιν σαρώνει: το 86% των νέων τον στηρίζει, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Η δημοτικότητα του Πούτιν βρίσκεται στο ζενίθ», εκτιμά ο κοινωνιολόγος Λέφ Γκουντκόφ από το έγκυρο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων «Κέντρο Λεβάντα» και προσθέτει: «Η μεγάλη αποδοχή της πολιτικής του βασίζεται στην απουσία εναλλακτικών προτάσεων, αλλά και στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, όπως για παράδειγμα ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι ο εγγυητής της ευημερίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του 2002 και του 2012».

Οι επτά αντίπαλοι του Πούτιν

Ο Πούτιν θα βρεθεί αντιμέτωπος με συνολικά επτά αντιπάλους. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο ακροδεξιός λαϊκιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ο φιλελεύθερος Γκριγκόρι Γιαβλίσνκι, αλλά και φρέσκα πρόσωπα όπως ο Πάβελ Γκρουντίνιν από το κομμουνιστικό κόμμα και η 36χρονη γοητευτικότατη τηλεπαρουσιάστρια Ξένια Σόμπτσακ,κόρη του πρώην δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης Ανατόλι Σόμπτσακ.

Ο μόνος πολιτικός που θα μπορούσε, θεωρητικά, να σταθεί εμπόδιο σε μια ακόμα θητεία του Ρώσου προέδρου είναι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Ωστόσο,λόγω αμφιλεγόμενης καταδίκης του για ένα οικονομικό έγκλημα δεν είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.Ο Ναβάλνι έχει καλέσει τους Ρώσους να απέχουν από τις κάλπες.
 
Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάποιον υποψήφιο- εκτός από τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας- αυτός θα ήταν ο εκλεκτός του Κομμουνιστικού Κόμματος, Πάβελ Γκρουντίνιν. Ο «κόκκινος ολιγάρχης» είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του γνωστού κρατικού αγροκτήματος, ονόματι Λένιν.

Στην εκλογική αναμέτρηση συμμετέχει και το «σκληρό καρύδι»,υποψήφιος όλων των προεδρικών αναμετρήσεων από το 1993, Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι.

Υποψήφιος είναι και ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, φιλελεύθερος οικονομολόγος, από την εποχή της περεστρόικα.

Όμως, τη «φρεσκάδα» στην εκλογική διαδικασία προσφέρει η μία και μοναδική γυναίκα υποψήφια, η Ξένια Σαμπτσάκ, γνωστή κυρίως στους νέους από τα τηλεοπτικά σόου, ανάλογα των αμερικανικών “big brother”.

Δυο ακόμα υποψήφιοι από το χώρο της σοβιετικής αριστεράς ο ένας είναι ο Μαξίμ Σουράικιν της πατριωτικής μεγαλοϊδεατικής πλευράς ο άλλος ο Σεργκέι Μπαμπούριν.

Συμμετέχει επίσης και ο φιλελεύθερος πρόεδρος του επιχειρηματικού επιμελητηρίου Ρωσίας, Μπορίς Τιτόφ.

Γιατί είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στη Ρωσία

Ο Πούτιν κερδίζει πόντους στην πατρίδα του γιατί με την άτεγκτη εξωτερική πολιτική του και τον ασυγκράτητο πατριωτισμό του αγγίζει την ψυχή των Ρώσων πολιτών. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ρώσων, ο Πούτιν θεωρείται η εγγύηση για τη συνέχιση και την κρατική ενίσχυση της χώρας αλλά και τη δυνατότητα μεταρρύθμισης της οικονομίας στην επόμενη εξαετία. Μπορεί για την Δύση να είναι το «μαύρο πρόβατο» για πολλούς λόγους- κυρίως για την εμπλοκή του στον εμφύλιο της Συρίας αλλά και για την πολύκροτη υπόθεση Σκριπάλ με την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, όμως οι συμπολίτες του υποκλίνονται στον «τσάρο» της Ρωσίας. 

Τα τελευταία χρόνια,ο Πούτιν εκμεταλλεύτηκε με διπλωματική μαεστρία την εξουσία ενισχύοντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του. Επιπλέον, κατάφερε να τονώσει την οικονομία της χώρας του προκειμένου να απεξαρτηθεί από τη Δύση ως προς τα τρόφιμα, τις τράπεζες ή ακόμα και το διαδίκτυο. 

Ορισμένοι παρατηρητές προειδοποιούν μάλιστα για μια πιο επιθετική Ρωσία σε πολλά επίπεδα είτε μετά τις προεδρικές εκλογές, είτε-το αργότερο-μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι. 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή