Την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο
Από σήμερα Κυριακή, μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου θα μείνει μέχρι την Τετάρτη.
Απόψε το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ) θα αφιχθεί στο Τάρπον Σπρινκς της Φλόριντα όπου θα έχει επαφές με την ελληνική ομογένεια και αύριο (Δευτέρα) θα συμμετάσχει στην εορτή των Θεοφανείων.
Δεύτερος σταθμός του πρωθυπουργού είναι η Ουάσιγκτον, όπου την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, ενώ επίσης έχουν προγραμματιστεί κι άλλες επαφές και συναντήσεις.
Σκοπός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι η ανάδειξη της Ελλάδας, ως του βασικού παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ως του κέντρου της περιοχής και ως του πλέον αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ.
Στην κυβέρνηση λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η Τουρκία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, ανοίγοντας συνεχώς νέα μέτωπα, σε αντίθεση πολλές φορές με τα συμφέροντα της Δύσης, γεγονός που καταγράφεται συχνά και σε δηλώσεις σημαντικών Αμερικανών παραγόντων.
Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται επίσης η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με τις HΠΑ, μέσω και της αναβάθμισης των F16, ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί και η προοπτική αγοράς F35, καθώς και η συμπαραγωγή drones.
Σε αντίθεση με την Τουρκία, που λειτουργεί ως παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, η στήριξη της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας, εκφράζεται – όπως αναφέρουν πηγές- και από τις δηλώσεις που γίνονται από τους παράγοντες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζουν ότι το State Department μετά την «συμφωνία» Τουρκίας- Λιβύης είχε δηλώσει ότι «η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική».
Επ’ αυτού ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με αφορμή την τοποθέτησή του για το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των ελληνικών θέσεων στην προσέγγιση που αφορά γενικότερα στα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών.
«Η νομική άποψη των ΗΠΑ είναι ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων ζωνών και συγκεκριμένα για τις υφαλοκρηπίδες διαφέρουν από τη νομική μας ανάλυση και από τη νομική ανάλυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αφορά το καθεστώς των νησιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, προσθέτοντας πως «τα κατοικημένα νησιά ως αντικείμενα του εθιμικού διεθνούς δικαίου δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη».