Στις 7:30 το πρωί η ψηφοφορία στη Βουλή

Στις 3.40 το πρωί και μετά από δύο ολόκληρες ώρες αντεγκλήσεων αποφάσισε το Σώμα της Ολομέλειας της Βουλής η συζήτηση πριν την ψηφοφορία για το σχέδιο νόμου, που περιλαμβάνει τη νέα δανειακή σύμβαση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, τα προαπαιτούμενα μέτρα, αλλά και τις τροπολογίες να διαρκέσει 3 ώρες και 20 λεπτά και να ολοκληρωθεί γύρω στις 7.30 το πρωί.

Η προγραμματισμένη από τη διάσκεψη των προέδρων για τη 1:32 τα ξημερώματα συνεδρίαση της Ολομέλειας ξεκίνησε με καθυστέρηση μισής ώρας στις 2 μετά τα μεσάνυχτα και ήταν θυελλώδης.

Μετά τις νέες κωλυσιεργίες της προέδρου της Βουλής με τα… διαδικαστικά, το λόγο πήρε πρώτος ο υπουργός Οικονομικών που έσπευσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ψηφοφορία στη Βουλή.

«Στο αυριανό (σ.σ σημερινό) Eurogroup θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πάει με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα και την συμφωνία. Αν δεν υπάρχουν αυτά, μαζί με τις τροπολογίες που είναι μέρος των προαπαιτουμένων, τότε απλώς δεν θα υπάρχει απόφαση από το Eurogoroup και θα πάμε σε δάνειο – γέφυρα. Είναι τόσο απλά» διευκρίνισε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης Ν. Φίλης, μίλησε για κρισιμότητα των στιγμών, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να υπάρξει άμεσα χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

«Όλοι καταλαβαίνουμε  την κρισιμότητα και αναγκαιότητα να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ομαλότητα και ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών», τόνισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τη Βουλή», αναφερόμενος στην εξουσιοδότηση του κ. Τσακαλώτου να υπογράψει χωρίς ψήφιση τη συμφωνία.

Είναι θέατρο αυτό που ζούμε, τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι, προσθέτοντας ότι ο χρόνος συζήτησης είναι ο ελάχιστος δυνατός και μη επαρκής, αλλά «πρέπει να δώσουμε τα όπλα μας στον υπουργό Οικονομικών για να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες». «Δεν μπορεί κάποιοι να χρησιμοποιηθούν μεθοδεύσεις κανονιστικού τύπου για να καθυστερούν τη διαδικασία» πρόσθεσε ψέγοντας και αυτός με τη σειρά του τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ακολούθησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κ. Κωνσταντοπούλου για το αργοπορημένο της ώρας που συνήλθε η Ολομέλεια.

«Πρώτη φορά, εδώ και 11 χρόνια που είμαι βουλευτής, που η συνεδρίαση της Βουλής ξεκινάει τέτοια ώρα. Ευθύνη για την καθυστέρηση φέρει τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η πρόεδρος της Βουλής. Η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει την ανάγκη να έχει ψηφιστεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup» είπε μεταξύ άλλων.
Πανδαιμόνιο επικράτησε στην αίθουσα όταν το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς και ο Νίκος Φίλης προέβη σε σχόλια –εκτός μικροφώνου- πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις από τους υπόλοιπους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Με ένα απίστευτο υβρεολόγιο, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΧΑ επιτέθηκε στον κ. Φίλη.
Η Ελένη Ζαρούλια με το δάχτυλο στο στόμα τον καλούσε να… σωπάσει, ο Νίκος Μιχαλολιάκος του φώναζε να σταματήσει, με τον Ηλία Κασιδιάρη να ακούγεται να φωνάζει «κάτσε κάτω χοντρέ» και άλλους να του λένε «σκάσε»!

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στέρησε από την χώρα την ευκαιρία της ανάπτυξης και την γύρισε πίσω στην ύφεση. «Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το τρίτο επαχθέστερο Μνημόνιο, το οποίο δεν ήταν αναπόφευκτο» υπογράμμισε από τα έδρανα της Βουλής.

Τη σκυτάλη πήρε ακολούθως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε για μία ακόμη φορά κόντρα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου σχετικά με τους χρόνους.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής ότι τους ταλαιπωρεί και την κάλεσε σε αυστηρό ύφος να σταματήσει τις παρατηρήσεις.

«Μην κάνετε εξυπναδίστικες παρεμβάσεις σε μένα», της είπε για να συνεχίσει: «Πρόκειται για πολιτικό θράσος του κ. Τσακαλώτου να μας λέει ότι πρέπει επειγόντως να συμμετέχει στο Eurogroup με ψηφισμένα τα προπαιτούμενα. Με συγκινεί. Αλλά ο ίδιος θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη εκ μέρους του κ. Τσίπρα για αυτά που μας λέγατε πριν από χρόνια περί πραξικοπήματος επειδή ζητούσαμε ψήφιση μέτρων με τη μορφή του κατεπείγοντος, όπως κάνετε εσείς τώρα».

«Υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας των τροπολογιών και κυρίως αυτής που αφορά το συνταξιοδοτικό», συμπλήρωσε. Παράλληλα έθεσε ζήτημα για τις διατάξεις που αφορούν το ασφαλιστικό και ζητά να συζητηθεί η τροπολογία προσθήκη που νωρίτερα είχε καταθέσει και αφορά την οριοθέτηση της εξουσιοδότησης προς τον κ.Τσακαλώτο, καθώς όπως είπε, δεν καλύπτεται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία είχε εξουσιοδοτηθεί ο υπουργός για να υπογράψει συμφωνία.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου, η πρόεδρος της Βουλής δεν… κρατήθηκε και του αποκρίθηκε «Η Ιστορία δεν θα σας ξεχάσει κ. Βενιζέλε»…

Νωρίτερα, με δηλώσεις του στο περιστύλιο ο κ. Βενιζέλος έκανε ακόμα λόγο για ευτελισμό της βουλής τονίζοντας: «Ποιος έκανε πρόεδρο την Ζωή Κωνσταντοπούλου; Ποιος έφερε τη χώρα στο σημείο έσχατης εθνικής ταπείνωσης να συνεδριάζει η Βουλή ξημερώματα για να πάμε στο Eurogroup στο όνομα των αντιμνημονιακών ιαχών, ψευδαισθήσεων και εξαπατήσεων που έχουν κάνει τέτοια ζημιά στη χώρα. Λυπάμαι, λυπάμαι, ντρέπομαι».

Από την πλευρά της η Ευαγγελία Αμανατίδου από το ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στο ίδιο της το κόμμα υποστηρίζοντασς ότι παραβίασε τις προγραμματικές του δεσμεύσεις και φέρνει το σκληρότερο μνημόνιο πριν ξεσπάσει νέα ένταση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ανάγκασε το Νικήτα Κακλαμάνη να αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας! Σε έπιασε ο πόνος

Αντισυνταγματική χαρακτήρισε την τροπολογία για τις συντάξεις και ο Δημήτρης Στρατούλης του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να αποσυρθεί καθώς παραβιάζει τη συνταγματική αρχή του δικαίου.

Μετά από πολλές αντεγκλήσεις η Βουλή, κατόπιν ψηφοφορίας, αποφάσισε να θέσει προς συζήτηση και ψήφιση τις δύο τροπολογίες της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια και τις συντάξεις του Δημοσίου.

Παρά την πρόταση της Διάσκεψης των προέδρων να μην συζητηθούν οι επίμαχες τροπολογίες ως αντισυνταγματικές, η πλειοψηφία της Ολομέλειας αποφάνθηκε υπέρ συνταγματικότητάς τους.

Εν τω μεταξύ η ώρα είχε φτάσει 3.30 το πρωί, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να προτείνει η Ολομέλεια να εξαντλήσει τη 10ωρη συζήτηση και να τελειώσει επομένως στις 13:30 σήμερα το μεσημέρι!

«Είναι καθήκον μας να εξαντλήσουμε το 10ωρο» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου αναφερόμενη στη διαδικασία!

Η … τρελή αυτή πρόταση ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει νέος γύρος αντιδράσεων και φωνών προερχόμενων από την πλειοψηφία των εδράνων του Κοινοβουλίου.

Η Πρόεδρος της Βουλής επέμεινε πως υπάρχει… άπλετος χρόνος και τόνισε πως προβλέπεται χρόνος 8 λεπτών για τους εισηγητές. Επιπλέον, υποστήριξε πως εκτός από τον αρμόδιο υπουργό θα πρέπει να μιλήσουν και οι συναρμόδιοι υπουργοί για 9 λεπτά έκαστος, ο πρωθυπουργός 20 λεπτά αντί για 10, όπως και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Για τους προέδρους των υπόλοιπων κομμάτων πρότεινε 15 λεπτά αντί για 8, έξι λεπτά για τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους και 4 λεπτά για τους βουλευτές.

Ο Νίκος Φίλης προτείνει με τη σειρά του η διαδικασία να ολοκληρωθεί στις 7:00 το πρωί.

Ακολούθησε νέα ψηφοφορία διά ανατάσεως της χειρός επί της διαδικασίας της Βουλής , κατά την οποία απορρίφθηκε σχεδόν παμψηφεί η πρόταση της κ. Κωνσταντοπούλου για την εξάντληση του δεκάωρου.

Τελικά, στις 3.40 το πρωί  το Σώμα της Ολομέλειας της Βουλής αποφάσισε η συζήτηση πριν την ψηφοφορία να διαρκέσει 3 ώρες και 20 λεπτά και να ολοκληρωθεί στις 7 το πρωί.

Αφού δεν πέρασε η πρότασή της για 10ωρη συζήτηση, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχώρησε από την έδρα της Προέδρου της Βουλής, την οποία παραχώρησε στον Αλέξη Μητρόπουλο!

Το σχέδιο νόμου ενέκριναν νωρίτερα κατά πλειοψηφία, μετά από μία μαραθώνια και θυελλώδη συνεδρίαση διάρκειας 9 ωρών, με αντεγκλήσεις και διαξιφισμούς, οι τέσσερις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Εξίσου επεισοδιακή ήταν και η Διάσκεψη των Προέδρων, που τελικά αποφάσισε κατά πλειοψηφία -στη δεύτερη ψηφοφορία- την άμεση σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής και όχι την σύγκλισή της το πρωί, που ήταν η εισήγηση της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή