Στις 14 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής

Ξεκίνησε η 13η συνεδρίαση της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής, η οποία είχε διακοπεί για περίπου ένα μήνα, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της γυναικείας πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού.
Παρόντες στο δικαστήριο ήταν μόνο 13 κατηγορούμενοι από τους συνολικά 68, με απούσα την ηγετική ομάδα του κόμματος.

Πρόταση εισαγγελέως

Η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε  να απορριφθούν οι ενστάσεις που είχαν υποβληθεί από την πλευρά των κατηγορουμένων για ακύρωση της προδικασίας, αφού υπάρχει αμετάκλητο βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει επί των ενστάσεων στην επόμενη συνεδρίαση.

Η κ. Οικονόμου τόνισε μεταξύ άλλων πως οι ασκηθείσες ποινικές διώξεις νομίμως ασκήθηκαν και ότι οι ενστάσεις,  έπρεπε να είχαν προταθεί ως το τέλος της προδικασίας πράγμα που δεν συνέβη, όποτε έχει καλυφθεί η ακυρότητα.
Ωστόσο, η ίδια επιφυλάχθηκε να απαντήσει όσον αφορά στο αίτημα του κατηγορουμένου Διονύση Λιακόπουλου (εμπλέκεται στην δολοφονία του Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν),  για άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου, προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά του. Η συνήγορος του, ωστόσο, τόνισε πως για να υπάρχει δίκαιη διεξαγωγή της δίκης,  το δικαστήριο πρέπει  να διατάξει την πραγματογνωμοσύνη.  

Οι συνήγοροι της οικογένειας του αδικοχαμένου μουσικού Παύλου Φύσσα, τάχθηκαν υπέρ της προτάσεως της εισαγγελέως.

Παράλληλα, από την πλευρά της η πολιτική αγωγή επεσήμανε, ότι όσον αφορά στο αίτημα του κατηγορουμένου Θωμά Μαρία, για πραγματογνωμοσύνη, στην υπόθεση του Αμπουζίτ Εμπάρακ, γίνεται για λόγους εντυπώσεων και συμπλήρωσε πως δεν είναι δυνατόν να βασίζεται το αίτημα στο γεγονός ότι τρία χρόνια μετά ο Εμπάρακ μπορεί και εργάζεται, άρα τα χτυπήματα που δέχτηκε δεν ήταν τόσο σοβαρά.

Διαμαρτυρία από συνήγορο της πολιτικής αγωγής

Ο Συνήγορος της πολιτικής αγωγής (ΠΑΜΕ), Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, ωστόσο διαμαρτυρήθηκε, καθώς το δικαστήριο δεν του επέτρεψε να τοποθετηθεί επί των ενστάσεων κατηγορουμένων για τους οποίους δεν παρίσταται ως πολιτική αγωγή, χαρακτηρίζοντας αυτή την κίνηση απαράδεκτη, αφού όπως είπε αφορούν νομικά θέματα, όπως το διαρκές έγκλημα.

Αίτημα για γραπτή πρόταση εισαγγελέως

Ο συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας, όπως και ο  Βασίλης Καπερνάρος, ζήτησαν το σκεπτικό της πρότασης της εισαγγελέως επί των ενστάσεων, γραπτώς, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Παράλληλα, ο κ. Μιχαλόλιας επεσήμανε: “Εμείς δεν είμαστε ανεκτικοί στο να παραχωρήσουμε οποιοδήποτε δικαίωμα των κατηγορουμένων”.

Ο δεύτερος συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Νίκος Αντωνιάδης, χαρακτήρισε άκυρη την άρση ασυλίας του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, όπως και του Χρήστου Παππά, καθώς όπως είπε απαιτούνταν άδεια από τη Βουλή, κάτι το οποίο δεν έγινε!

Ωστόσο, ο κ. Καπερνάρος διάβασε απόσπασμα από τον κώδικα ποινικής δικονομίας, επισημαίνοντας πως σε τέτοια δίκη είναι απαραίτητο να κατατεθεί γραπτώς η πρόταση της εισαγγελέως επί της απόρριψης των ενστάσεων, προκειμένου να απαντήσουν.  

Την ίδια ώρα οι συνήγοροι των κατηγορουμένων βουλευτών του κόμματος, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Νίκου Κούζηλου εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την πρόταση της εισαγγελέως τονίζοντας, όσον αφορά στον Παναγιώτη Ηλιόπουλο πως το Συμβούλιο Εφετών δεν αντικαθιστά το δικαίωμα του κατηγορουμένου να ενίσταται, ενώ όσον αφορά στον Νίκο Κούζηλο τονίστηκε πως έπρεπε να γίνει άρση της βουλευτικής του ασυλίας με συγκεκριμένο τρόπο και επικαλέστηκε, η συνήγορος του, πάγιες τακτικές φέρνοντας ως παράδειγμα το αδίκημα της υπεξαίρεσης εκεί όπου ορίζεται το υπεξερεθέν ποσόν, τα πραγματικά στοιχεία, ο δόλος… Εδώ, όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν έχουμε ούτε πραγματικά στοιχεία, ούτε δόλο.

Μετά τις εκλογές ζητούν να συνεχιστεί η δίκη οι συνήγοροι υπεράσπισης

Έξι συνήγοροι υπεράσπισης κατέθεσαν ως νέο αίτημα στο δικαστήριο, να συνεχιστεί η δίκη μετά τις εκλογές, καθώς είναι υποψήφιοι βουλευτές.
Το συγκεκριμένο αίτημα υποστήριξε και ο Γιάννης Παγορόπουλος, συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Το κόμμα το οποίο τερμάτισε τρίτο κατά τις προηγούμενες εκλογές είναι εκτεθειμένο ενώπιον των δικαστικών αιθουσών και της κοινής γνώμης, η οποία διαμορφώνεται από τη δίκη αυτή. Ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται κατηγορούμενο, ενώ όλα τα άλλα κόμματα πολιτεύονται ελεύθερα.
Να διακόψει το δικαστήριο προκειμένου να μη δημιουργηθεί η παραμικρή σκιά”.

Η εισαγγελέας από την πλευρά της επεσήμανε πως πρέπει να γίνουν κανονικά οι συνεδριάσεις, καθώς υπάρχουν και κρατούμενοι και πως αν είναι υποψήφιοι στην Αθήνα δεν υπάρχει κανένα κόλλημα.

Πολιτική Αγωγή: θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία προκειμένου να μάθει η κοινή γνώμη μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, να ενημερωθεί ο κόσμος τι σημαίνει φασιστική εγκληματική οργάνωση.

Παράλληλα, η πολιτική αγωγή τόνισε πως οι ίδιοι που ζητούσαν να διεξαχθεί η δίκη, καθώς το κατηγορητήριο θα καταρρεύσει, οι ίδιοι ζητούν τη διακοπή λόγω δημοσιότητας.

Ωστόσο, η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 11, λόγω  προσωπικού κολλήματος της προέδρου του δικαστηρίου, αλλά και λόγω  της έναρξης της σχολικής περιόδου.

Κάτια Νιάκαρη

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή