ΣΟΚΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
Τα πάνω-κάτω θέλει να φέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Ελληνική αγορά εργασίας, ζητώντας ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία», με εκτεταμένες παρεμβάσεις!
Αν και σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τα νέα μέτρα, θα περιορίσουν την ανεργία των νέων, οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις του έχουν φέρει μόνο απορρύθμιση, ανεργία και φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.
Συγκεκριμένα, σε έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη οι τεχνοκράτες του Ταμείου, προειδοποιούν να μη χαλάσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στην Ελλάδα, με ειδική αναφορά στον κατώτατο μισθό, ο οποίος, στα μάτια των δανειστών, φαίνεται ως ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ΕΕ, συγκριτικά με το ΑΕΠ. Δηλαδή αυτό που ζητά η κυρία Λαγκάρντ, είναι μετά την μεγάλη απώλεια του 25% από την ελληνική Οικονομία, να κάνουμε και ανάλογο «ψαλίδι» στον κατώτατο μισθό!
Οι δανειστές που θα έρθουν στην χώρα μας, με «άγριες» διαθέσεις, μέσα από αυτή την έκθεση ανοίγουν τα χαρτιά τους, σχετικά με το τι θα απαιτήσουν από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Θέλουν νομοθετικές αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαίνει πως το κράτος δεν θα έχει πλέον τη δύναμη να βάζει «μπλόκο» σε σχέδια που θα στείλουν στην ανεργία χιλιάδες ακόμα έλληνες.
Στο μυαλό των δανειστών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, βρίσκεται και το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, με το Ταμείο να βάζει στην πρώτη γραμμή μηχανικούς δικηγόρους και φορτοεκφορτωτές!
Μεγάλο σοκ για την αγορά, αναμένεται να φέρει η επιμονή των τοκογλύφων για την υλοποίηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ, που θέλει μείωση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό στο χονδρεμπόριο, των κατασκευών και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ φέρνει παράλληλα και αλλαγές στο συστήμα αδειοδότησης σε τουρισμό, τρόφιμα και ποτά. Μέσα στις σελίδες της έκθεσης, παραδέχεται πως η Ελλάδα έχει υλοποιήσει μεγάλο μέρος από όσα μας έχει ζητήσει ο ΟΟΣΑ, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν.
Σοκάρει και το ΔΝΤ η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα!
Με την υπογεννητικότητα να θερίζει στην χώρα μας, που τα μαύρα οικονομικά και η αβεβαιότητα αποτρέπει τους νέους να κάνουν οικογένεια, η γήρανση του πληθυσμού αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς και λειτουργεί ως εμπόδιο στην ανάπτυξη. Στην έκθεση το ΔΝΤ, τονίζει πως οι χώρες που θα δεχθούν το μεγαλύτερο χτύπημα από τη γήρανση του εργατικού δυναμικού είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Ιρλανδία, όπου η μέση αύξηση του μεριδίου των παλαιών εργαζομένων στο συνολικό εργατικό δυναμικό θα είναι περίπου 10% μεταξύ 2020 και 2035.
Κουρεμένες από την κρίση οι επενδύσεις κατά 20%
Δεν βγαίνουν τα νούμερα των επενδύσεων, παραδέχονται από το Ταμείο, που στην έκθεσή τους κάνουν ειδική αναφορά ελληνικό έλλειμμα επενδύσεων, αφού μνημόνιο στο μνημόνιο, έχουν μειωθεί 20%! Τα στοιχεία της έκθεση δείχνουν μία «μαύρη» εικόνα, με ακαθάριστες πραγματικές επενδύσεις μειωμένες μέχρι και 15% ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Μεγάλο πρόβλημα τα «κόκκινα» δάνεια!
Κίνδυνος – θάνατος, είναι για την Οικονομία, είναι τα «κόκκινα» δάνεια που βαραίνουν τον τραπεζικό τομέα, κρατώντας τον μακριά από την χορήγηση δανείων που τόσο χρειάζεται η ελληνική αγορά.
Στην ίδια κατηγορία, με την Ελλάδα βρίσκεται η Κύπρος που είχε υποστεί «κούρεμα» καταθέσεων, η Ιρλανδία που το τραπεζικό της σύστημα είναι από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στην «φούσκα» της αμερικανικής Οικονομίας, με τα στεγαστικά δάνεια, που ξεκίνησαν την κρίση του 2008μ την Ιταλία που βρίσκεται στο όριο τραπεζικής κατάρρευσης και την Πορτογαλία.