Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό «Oruc Reis» – «Υπό το βλέμμα» της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς»

Οι Τούρκοι ανήμερα της μαύρης επετείου των Ιμίων, αποφάσισαν να κλιμακώσουν την ένταση με την Ελλάδα.

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Παρασκευής, όταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, εισήλθε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλοίο μπήκε στις 06:40 το πρωί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και βρίσκεται περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου, ενώ σημειώνεται πως δεν συνοδεύεται από άλλο ερευνητικό ή πολεμικό πλοίο. Μαζί του ωστόσο είναι δυο τουρκικά εμπορικά εφοδιαστικά πλοία.

Το ερευνητικό πλοίο βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από την ελληνική φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς”. Η ελληνική φρεγάτα απέπλευσε από την Κάρπαθο με προορισμό την περιοχή που βρίσκεται το τουρκικό πλοίο.

Το «Oruc Reis», βρισκόταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου που «εφάπτεται» με την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε βγάλει NAVTEX, που δέσμευε περιοχή νότια της Κρήτης (τώρα βρίσκεται δυτικότερα) και συγκεκριμένα στην περιοχή που επιχειρεί να κάνει γεωτρήσεις βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη.

Από τα ξημερώματα έχουν τεθεί σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού οι Ένοπλες Δυνάμεις καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUC REIS κατέγραφε περίεργη πορεία προς τα ελληνικά ύδατα.

Προς το παρόν, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η πορεία του Oruc Reis θεωρείται «αβλαβής διέλευση»*. Ωστόσο, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν κάθε κίνηση των Τούρκων.

Όπως αναφέρει το militaire.gr, η κατάσταση αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ, με κάποιες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μπορεί το Oruc Reis να βρίσκεται σ΄ αυτή τη περιοχή λόγω καιρικών συνθηκών, που δεν είναι καλές. Θα φανεί σύντομα. Δεν έχει “ρίξει” καλώδια ,ούτε έχει ενεργοποιημένες συσκευές, λένε οι πληροφορίες.

*Η αβλαβής διέλευση είναι ένας κανόνας του Ναυτικού Δικαίου, ο οποίος επιτρέπει σε ένα σκάφος να διέλθει από τα χωρικά ύδατα ενός ξένου κράτους υπό ορισμένους περιορισμούς. Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ορίζει την αβλαβή διέλευση ως εξής: ″Η διέλευση είναι αβλαβής, εφόσον δεν παραβλάπτει την ειρήνη, την ομαλή λειτουργία ή την ασφάλεια του παράκτιου κράτους. Η διέλευση θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τη Σύμβαση αυτή και τους λοιπούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ίμια: Σαν σήμερα…

Στις 31 Ιανουαρίου 1996 και ώρα 01:40 τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια (Δυτική). Στις 05:30 της ίδιας μέρας ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει την πληροφορία παρουσίας Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν.

Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη θέση του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου (Vertigo).

Ωστόσο, χωρίς να έχει τεκμηριωθεί μέχρι και σήμερα επίσημα, υπάρχει διαδεδομένη στην Ελλάδα η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το τουρκικό Ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί, και ότι η αληθινή αιτία της πτώσης αποκρύφτηκε προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.

 

Στην Αθήνα ανησυχούν γιατί η Άγκυρα επανειλημμένως έχει ανακοινώσει ότι θα προβεί σε γεωτρήσεις και έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και η ελληνική αντίδραση θα πρέπει να είναι άμεση

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή