Στη Βουλή ο εκλογικός νόμος – Άπιαστος στόχος οι “200”

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΓΑΠ, ΚΟΥΒΕΛΗ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενόψει της ψηφοφορίας για τον εκλογικό νόμο που θα διεξαχθεί αύριο τα μεσάνυχτα.

Ο στόχος των «200» , δεν είναι πια εφικτός. Η Χρυσή Αυγή, που μέχρι τώρα κρατούσε κλειστά τα χαρτιά της ανακοίνωσε ότι κατά την ψηφοφορία της Πέμπτης θα αποχωρήσει. Την πρόθεση της ΧΑ ανακοίνωσε ο Γιάννης Λαγός μιλώντας στη Βουλή κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια επί του εκλογικού νόμου. «Θα μείνουμε στην συζήτηση, θα σας τα πούμε και την ώρα της ψηφοφορίας θα αποχωρήσουμε. Θα σας αφήσουμε να το ψηφίσετε μόνοι σας, έτσι κι αλλιώς όλα μόνοι σας τα ψηφίζετε» είπε ο χρυσαυγίτης βουλευτής.Ετσι η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να συγκεντρώσει τους 162 (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων) συν τους 15 του ΚΚΕ που θα ψηφίσει μόνο δύο άρθρα, την κατάργηση της απλής αναλογικής και την ψήφο στα 17. Υπέρ θα ψηφίσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος – κόντρα στην επίσημη θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – όπως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Σύνολο 179 βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι (101 βουλευτές) θα καταψηφίσουν, όπως έπραξαν και επί της αρχής του νομοσχεδίου όπως επίσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ενώ ο επίσης ανεξάρτητος Στάθης Παναγούλης θα δηλώσει «παρών».

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΣΙΠΡΑ

Παρ’ όλα αυτά, ο  πρωθυπουργός δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Αντιθέτως,  ο κ. Τσίπρας ανακάτεψε την τράπουλα μέχρι το παρά πέντε και διόλου τυχαία, άνοιξε την πόρτα του γραφείου του στον πρώην πρωθυπουργό και επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργο Παπανδρέου, στους Οικολόγους Πράσινους  και στον Φώτη Κουβέλη.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία βρέθηκαν στο επίκεντρο του σύντομου διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Τα λέμε σε δύσκολες στιγμές για την περιοχή», είπε ο κ. Παπανδρέου. «Πάντοτε η Τουρκία έχει μια μεγάλη εσωτερική ένταση και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και τόνισε: «Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μια αποκατάσταση της ομαλότητας, αν και έχω την αίσθηση ότι αυτό θα διαρκέσει αρκετό χρόνο».Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών είπε ότι «εδώ και καιρό υπήρχε η αίσθηση μιας διαιρεμένης χώρας, για διάφορους λόγους» και πρόσθεσε: «Μακάρι να υπήρχε αυτή η πρώτη αναλαμπή ενότητας των πολιτικών δυνάμενων εκεί, αλλά με έμφαση στους δημοκρατικούς θεσμούς, τα σημάδια όμως δείχνουν διαφορετικά».

Αν πάμε στη λογική της απλής αναλογικής δεν μπορεί παρά να είναι προϋπόθεση το σπάσιμο των περιφερειών, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. «Για εμάς διακύβευμα είναι ένας ριζοσπαστικός εκδημοκρατισμός της χώρας μας και της ίδιας της Ευρώπης», είπε. Ως προς το εκλογικό σύστημα, είπε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος συζήτησης και δήλωσε ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό «να εξεταστεί σοβαρά μια παλιά μας πρόταση, ένα μικτό σύστημα μονοεδρικών, αλλά και περιφερειακές λίστες, τύπου Επικρατείας αλλά σε περιφερειακό επίπεδο, με κριτήρια που τα κόμματα θα βάλουν αξιοκρατικά για στελέχη που θα αναδείξουν, το οποίο θα έχει αναλογικό χαρακτήρα». «Αυτό σπάει το μαύρο χρήμα. Δεν έχει σχέση με πριμοδοτήσεις», είπε και προσέθεσε ότι «η απλή αναλογική που σωστά έχει ως στόχο μια δικαιότερη αντιπροσώπευση των πολιτών είναι σε αντίθεση με τη λογική να μη σπάσουν οι περιφέρειες, γιατί αυτές υποθάλπουν τη λογική του μαύρου χρήματος». «Θέλουμε, λοιπόν, τη σωστή αντιπροσώπευση του πολίτη ή θέλουμε να αντιπροσωπεύονται τα μεγάλα συμφέροντα με τις μεγάλες περιφέρειες;», έθεσε το ερώτημα, για να τονίσει πως «αν πάμε λοιπόν στη λογική της απλής αναλογικής δεν μπορεί παρά να είναι προϋπόθεση το σπάσιμο των περιφερειών».

Τσίπρας: τα κόμματα να τοποθετηθούν χωρίς σκοπιμότητες

«Ο καθένας θα πρέπει να τοποθετηθεί με βάση το αξιακό του πρόσημο σε όλες αυτές τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες και χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ), Φώτη Κουβέλη. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «διαχειριζόμαστε την κρίση με καλύτερους όρους», αλλά ότι δεν θέλει να είναι αυτή μόνο η συμβολή της κυβέρνησης. «Με αυτήν την έννοια, ανοίγουμε και τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική μεταρρύθμιση, και πιστεύω ότι θα πρέπει ο καθένας να τοποθετηθεί με βάση το αξιακό του πρόσημο σε όλες αυτές τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες και χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες», επεσήμανε Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «το πολιτικό σύστημα, το οποίο αναμφισβήτητα μεταρρυθμίζεται στον βαθμό που θα προχωρήσει το νέο εκλογικό σύστημα, είναι δυναμικό στοιχείο για την αντιμετώπιση και ζητήματων της κρίσης». Επίσης, υποστήριξε ότι «η οικονομική κρίση μπορεί να είναι παρούσα, αλλά υπάρχει μία πορεία που στην άκρη δείχνει την έξοδο από αυτή την κρίση και κυρίως διαμορφώνει συνθήκες, προκειμένου να προκύψει αυτό το θετικό αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία και τη χώρα».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή